Artvin Chp Milletvekili Metin Arifağaoğlu Tbmm'de Konuştu

02/06/2009 17:34

"Afet Hizmetlerinde Devletin Rolü, Sosyal Devlet İlkesinden Düzenleyici Devlete Doğru Götürülmek İstenmektedir."


Artvin Chp Milletvekili Metin Arifağaoğlu Tbmm’de Konuştu

Haber: Hayati Akbaş







TBMM'de Genel Kurulunda Türkiye'de, Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü, Afet İşleri Genel Müdürlüğü ve Sivil Savunma Genel Müdürlüğü olmak üzere üç genel müdürlük kaldırılıyor ve yerine, Başbakanlığa bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı kurularak afet hizmetlerinde devletin rolü, sosyal devlet ilkesinden düzenleyici devlete doğru götürülmek istenen yasa tasarısının görüşüldüğü oturumda CHP Grubu Adına konuşan Artvin Milletvekili Metin Arifağaoğlu; yasa tasarısı hakkında görüş ve önerilerini aktardı.

CHP Artvin Milletvekili Metin Arifağaoğlu konuşmasının başlangıcında; "293 sıra sayılı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı'nın birinci bölümü üzerinde Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına söz almış bulunuyorum. Bu tasarıyla, Türkiye'de, Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü, Afet İşleri Genel Müdürlüğü ve Sivil Savunma Genel Müdürlüğü olmak üzere üç genel müdürlük kaldırılıyor ve yerine, Başbakanlığa bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı kurularak afet hizmetlerinde devletin rolü, sosyal devlet ilkesinden düzenleyici devlete doğru götürülmek istenmektedir.

Afet yönetiminin temel sorunlarından birisi koordinasyon sorunudur. Söz konusu taslakta afet yönetiminin tek çatı altında yeniden yapılandırılması ilk bakışta olumlu bir gelişme gibi görünse de mevcut genel müdürlüklerin eleman, deneyim ve bilgi birikiminin geliştirilerek bir arada koordine çalışması yerine, bu kurumlar lağvedilerek 300 veya 400 elemanlı bir kadrodan oluşan kurumla afet hizmetlerini gerçekleştirmek mümkün gözükmemektedir.

Bu taslakta, genel müdürlüklerinin görev ve sorumlulukları daire başkanlığı düzeyine indirilirken ana hizmet birimleri olarak kamu yönetimi sistemi içinde pek görülmeyen, sürekliliği ve sorumlulukları tanımlanmamış çalışma grupları kurularak, hizmet satın almaya yönelik bir düzenlemenin –tekrar ediyorum- hizmet satın almaya yönelik bir düzenlemenin önü açılmak istenmektedir. Bu yolla, afet hizmeti gören temel kurumlarda elli yılı aşkın bir sürede oluşmuş bilgi birikimi, deneyim, diğer adıyla "tecrübe ve teknolojik altyapı" âdeta sıfırlanmaktadır. "diye konuştu.

CHP Artvin Milletvekili Metin Arifağaoğlu; konuşmasının devamında;"Afet tehlikeleri açısından hassas bir coğrafyada bulunan ülkemizde yerleşim alanlarında afet tehlikelerinin önlenmesi veya afet risklerinin azaltılmasında en akılcı ve etkin yöntemin kriz yönetiminden önce risk yönetimine öncelik veren hazırlık, planlama ve zarar azaltmaya dönük araçların geliştirilmesini ön plana çıkaran bir anlayışla afet yönetiminin şekillendirilmesi gerekirken üzerinde konuştuğumuz taslak, adından da anlaşılacağı gibi acil durum yani kriz yönetimini, başka bir ifadeyle afet sonrasında yapılacak iş ve işlemleri belirlemeye yönelik bir çalışma yapılması istenmektedir. Afet öncesi zarar azaltmaya yönelik mühendislik hizmetlerinin tanımlandığı ve bu çalışmaları kurumsal hâle getirmeye yönelik bir çalışmaya yer verilmediği gözükmektedir.

Taslağın bir önemli eksiği de araştırma geliştirme boyutudur. Bu çalışmalara kısaca "ARGE" diyoruz. Ülkemizin jeolojik, jeomorfolojik yapısı, meteorolojik özellikleri değişik afet türlerinin yaygın ve geniş anlamda yaşanmasına neden olmaktadır. Bu afetleri araştıran ve afet zararlarının önlenmesi için alınabilecek mühendislik önlemlerini ortaya koyan bilimsel araştırmaların yapıldığı bir birimin veya kurumun oluşturulmasına yönelik bir çalışmaya rastlanmamaktadır.

Afetlerle mücadelenin temel araçlarından en önemlisi ekonomik kaynaklardır. Ulusal bütçemizin yüzde 1'i ile yüzde 3'ü arasındaki büyüklüğü afet zararları için harcanmaktadır. Ülkemizin afetlere karşı direnebilmesi ve ilerideki risklere karşı kalkınmasını güvence altına alabilmesi için her yıl ulusal bütçenin en az yüzde 3'ünü zarar azaltmaya yönelik projelere ayırması gerekmektedir. Bu durumu gerçekleştirmek için güçlü bir afet fonunun oluşturulmasının önemli ve gerekli olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Ancak görüştüğümüz yasa tasarısında bu önemli konunun göz ardı edildiği görülmektedir.

Anayasal ve yasal kuruluşlar olarak meslek odalarına yine tasarıda hiç değinilmemiştir. Taslağın bazı maddelerinde sivil toplum kuruluşlarına atıfta bulunulurken kuruluş yasası gereği afet yönetim sisteminin ve ilgili kurulların önemli bir bileşeni olması gereken Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ve ilgili meslek odalarının adının dahi taslakta yer almaması kabul edilemez bir eksikliktir. Ülkemiz coğrafyasının tamamına yakını doğal afet tehlikesiyle karşı karşıyadır. Yıllardır doğudan batıya, kuzeyden güneye her yerde afet etüdü ve hizmeti yapan jeoloji mühendisleri, zaman içerisinde bilgi ve teknik donanımlarını artırmış ve konusunda uzmanlaşmıştır. Afet konusunda geniş bilgi ve deneyime sahip olan jeoloji mühendislerinin taslakta yer almamasını yine bir eksiklik olarak görüyoruz.

Afetler konusunda tüm hükümetlerin duyarlı olması gerekir. Afet olan bölgede siyasi ayrım yapılmaması, "o belediye benden, bu belediye muhalefetten" anlayışının ortadan kaldırılması gerekmektedir. Hizmet konusunda iktidar-muhalefet ikileminin Hükümetin kafasından uzaklaştırılmasına ihtiyaç bulunmaktadır. Hizmette ayrım yapmak insanlık suçudur. Afete uğrayan bölgelere ayrım gözeterek hizmet götürmek affedilmez bir insanlık suçudur. "diye konuştu.

"ŞAVŞAT'A AFET YARDIMI 2006 YILINDAN BU TARAFA NEDEN GÖNDERİLMEDİ" DİYE SORDU.

Konuşmasında seçim bölgesi Artvin'deki coğrafi koşullara da değinen Metin Arifağaoğlu; "Seçim bölgem Artvin, dik yamaçlardan oluşan engebeli bir coğrafyaya sahiptir. Bu nedenle heyelan riski fazladır. Artvin'in Şavşat ilçesinde 28 Ekim 2006 tarihinde meydana gelen heyelan sonucu 40 aile ve 34 konut heyelan riski oluştuğu için tahliye edilmiştir. Ayrıca, heyelanda beş konut tamamen yıkılmış ve dört meskende de çok ağır hasar oluşmuştur. Bu heyelan Şavşat Belediyesi hudutları içinde olmuştur. Altyapısı çöken ve evlerini tahliye eden vatandaşlarımıza iki buçuk yıl geçmesine rağmen devletin sıcak eli ulaşmamıştır.

Bu heyelanla ilgili hasar tespit raporları yetkililer tarafından Bayındırlık Bakanlığına gönderilmiş midir? Evet gönderilmiştir. İlgililer ve yetkililer tarafından, heyelanla ilgili raporlar Bayındırlık Bakanlığına gecikmeden ulaştırılmıştır. 179 bin liralık acil afet yardımı iki buçuk yıldır Şavşat Belediyesine ulaşmamıştır. Heyelan olduğu 2006 yılında Şavşat Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partiliydi. Sene 2009, Şavşat Belediye Başkanı yine Cumhuriyet Halk Partilidir. Sayın Bakan, Cumhuriyet Halk Partili belediyelerin afet yardımı alma hakkı yok mudur? Bu ceza belediyeye mi kesiliyor, yoksa Şavşat'ta yaşayan ve afetten mağdur olan halkımıza mı kesiliyor? Milletin kürsüsünden sesleniyorum: Şavşat'ta geciken afet yardımının derhâl yerine getirilmesini istiyorum. "dedi.

Konuşmasının son bölümüne yakın eğitime de değinen CHP Artvin Milletvekili Metin Arifağaoğlu; " Eğitime yatırım yapılmadıkça afetlerle baş edecek, afet kültürüne sahip bir toplumdan söz edilemez. Japonya örneğinde olduğu gibi, belirlenmiş bir günde ve her yıl tekrarlanan, tüm yurttaşların katılacağı ulusal ölçekte bir tatbikat yapılmalıdır. Halkımızın afet sorunlarını sahiplenmesine önayak olacak, güvenilir olduğu kadar inandırıcı olan ve olumsuz düşünceleri olumluya ve eyleme dönüştüren bir eğitim programlarının gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalara rastlanmamıştır.

Başta siyasi iktidar olmak üzere toplumun tüm kesimleri ve kuruluşları olarak yaşamsal öneme sahip afete hazırlık konusunda kendini her zaman sorgulamak ve halkın harekete geçemediği bir afet yönetimini uygulamanın mümkün olmadığı gerçeğini kavramak ve kabullenmek zorundayız.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının teşkilat ve görevlerini düzenleyen tasarı, bugüne kadar karşılaşılan sorunlara çözüm bulmaktan uzaktır. Yaşanan sorunları çözmek yerine yeni sorunları da beraberinde getiren, belirsizlikler içeren bir tasarıdır. Lağvedilecek üç genel müdürlükte çalışanların birikim ve tecrübelerini dikkate almayan ve yeni kadrolaşmaları öne çıkaran bir tasarı olduğu inkâr edilemez bir gerçektir.

Anlattığım nedenlerle tasarıya katılmadığımızı belirtiyorum. "diyerek sözlerini tamamladı.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 02.06.2009 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Politika Haberleri
 » Arhavi’de Yaşanan Seçim Heyecanın G...
 » Erhan Yılmaz Sıkılmadık El Bırakmıy...
 » Faruk Çelik’ten Sert Açıklamalar...
 » Hopa’da Chp Farka Koştu...
 » Faruk Çelik Bir Gecede İki Önemli C...
 » Hopa’da Utku Cihan Rüzgârı Esiyor...
 » Utku Cihan Sundura Mahallesinde Çal...
 » Ati Utku Cihan’da Durmak Yok...
 » Kemalpaşa’da Sandıklardan Chp Adayı...
 » Bakan Faruk Çelik’ten Kapı-kapı Seç...