Artvin'de Orman Muhafaza Memurlarına Eğitim Semineri Verildi

14/04/2009 13:35


Haber: Hayati Akbaş







Artvin Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Orman İşletme Müdürlüklerinde "Toplu ve bölüm koruma ekiplerinin çalışma esasları, Orman Muhafaza Memurlarının görev yönetmeliği, Nakliye yönetmeliği, Damga yönetmeliği, Suç tutanaklarının tanzimi ile arama ve el koymalarla ilgili" eğitim semineri verildi.

Eğitimlerin açılışına katılan Orman Bölge Müdürü A. Köksal Coşkun yaptığı açılış konuşmasında "Orman Genel Müdürlüğü ve Artvin Orman Bölge Müdürlüğü olarak üç önemli görevimiz vardır.

Bunlar; Ormanları korumak, Ormanları iyileştirmek ve Ormanları işletmektir.

Ormanlar birçok faydaları ile tüm canlılara ve özellikle de insanlara hizmet etmektedir. Her an soluduğumuz temiz hava ormanlar vasıtasıyla üretilmekte, kirlettiğimiz hava ormanlar tarafından temizlenmekte, içtiğimiz temiz sular ormanlardan süzülerek gelmekte, topraklarımızın taşınmasını önlemekte, insanlar için eğlenme ve dinlenme yeri olmakta, küresel ısınmanın en büyük engeli olmakta, kısacası ‘beşikten mezara' kadar hayatımızın her anında bize sayısız hizmetler sunmaktadır. Öyleyse ormanları korumak en birinci vazifemizdir.

Peki ormanları nasıl koruyacağız?.

Artvin ilimizin % 55 i ormanlarla kaplıdır. Bu ormanların kapısı yok, çatısı yok. Gece gündüz bu ormanlarda nöbetimi tutacağız? Her ağacın başına bir ormancımı vereceğiz? Bu zaten mümkün değildir. Biz ormanlarımızı sevgi ile koruyacağız. Her ağacın başına bir ormancı veremeyiz. Ancak her insanın kalbine ve vicdanına orman ve ağaç sevgisi verebiliriz. Öyleyse bizim silahımız belimizdeki tabancamız değil, kalbimizdeki insan ve orman sevgisi olmalıdır.

Artvin ormanları özellikle şu iki durumda zarar görmektedir.

Bunlardan birincisi böcektir. Biz ormanlarımıza zarar veren böceklere karşı gerekli mücadeleyi yapıyoruz. Bu zararlı böcekle beslenen faydalı böceği laboratuarlarımızda üreterek ormana salıveriyoruz. Ayrıca sadece ormana zarar veren böcekleri toplayan tuzakları ormana asarak zararlı böceklerin zararını azaltıyoruz.

Ormanlarımıza zarar veren ikinci konu köylülere verdiğimiz yakacak odunlardır. Yakacak odun için ormana giden vatandaşımız eğer ormanda toplayabileceği odun yoksa ne yapacak? Kışı soğukta mı geçirecek? Elbette hayır. Kendince kötü gördüğü ağacı kesecektir. Meşhur bir atasözü vardır: ‘Aç insan fırını kırar'. Üşüyen insanda ağacı keser. Biz nakliyeye dal, kök, kütük toplanacak yazmakla şayet ormanda bu yoksa orman köylümüz ne yapacak?. Biz yakacak odunun zararını ortadan kaldırmak için köylülerimizin toplayacağı ağaçları belirlememiz gerekir. Odunları öncelikle üretim sahalarından vermeliyiz. Bu yeterli gelmiyorsa enkaz niteliğindeki ağaçlardan vermeliğiz. Her işletme şefimiz ve her orman muhafaza memurumuz şimdiden köylülere vereceği yakacak odunlar konusunda kafa yormalı, planlar yapmalı. Oturup köy muhtarı ile köy halkı ile istişare etmelidir. Onların yerine kendimizi koymamız gerekir. Onlara bu şekilde yaklaşırsak onların kalbine ve vicdanına orman sevgisini de koymuş oluruz. Yoksa hem kendimizi aldatmış oluruz. Hem de ormanlarımız zarar görür. Yüzlerce insan da mahkeme kapılarında adliyeyi meşgul eder. İnsanların kalbine de sevgi değil, husumet tohumları ekmiş oluruz. Biz testiyi kırmadan tedbir almak istiyoruz. Vatandaşımıza yardımcı olalım istiyoruz. Usulsüz ağaç kesilmeden, usulüne uygun ağacı mevzuata uygun olarak biz verelim istiyoruz. Böylece bizde vicdani olarak görevimizi layıkıyla yapmanın hazzını yaşayalım istiyoruz. Her ağacın başına bir ormancı değil, her insanın kalbine orman sevgisi koymak istiyoruz" diyerek, eğitimin hayırlı olması temennisinde bulundu.

Orman Bölge Müdürü A. Köksal Coşkun ile Şavşat ve Artvin'deki açılışlara katılan Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Fehmi Türker "Eğitimin önemli olduğunu ve sabır isteyen bir sonraki kuşağı olumlu yönde etkileyecek çalışma olduğunu belirterek, ormancılık çalışmalarının da sabır isteyen sonuçlarının hemen görülmediği, zamanla sonuçlarının alındığı bu nedenle eğitimin orman teşkilatı için önemli olduğunu vurguladı.

Koruma Şube Müdürü Cihangir Dedeağaoğlu'nun koordinasyonunda yapılan eğitimler, İlgili İşletme Müdürlüklerinin Müdür Yardımcıları ve Şefleri ile Borçka Orman İşletme Müdürlüğünün Avukatı Nuran Gedikli Gezgin tarafından verildi. Eğitime katkı sağlamak amacıyla İlçelerdeki Cumhuriyet Savcısı ve Hâkimlerde seminere katıldılar. Seminere İşletme Müdürleri, İşletme Müdür Yardımcıları, İşletme Şefleri, Orman Muhafaza Memurları ve Dava takip memurlarının eğitimi de dahil olmak üzere toplamda 189 kişiye eğitim verildi.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 14.04.2009 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Necmettin Orman Vefat Etti!...
 » Artvin’i Yasa Boğan Ölüm...
 » Hopa Belediye Başkanı Seçilen Utku...
 » Turgay Ataselim Teşekkür Mesajı Yay...
 » Hopa’nın Kadınları, Muhteşemsiniz!...
 » Hopa Belediyesi Geleneği Devam Etti...
 » Ati Utku Cihan’dan İddialı Çıkış...
 » Şehit Ailesinde İftarını Açtı...
 » Hopa Belediye Meclis Üyeleri Belli...
 » Ulaştırma Bakanı Hopa Yolunda İncel...