Artvin Türk Eğitim Sen Başkanından Açıklama Geldi

23/02/2009 09:29

Artvin Türk Eğitim Sen Başkanı Nizamettin Torun "Meb Yöneticileri, Ayıplı Yandaş Kayırma Anlayışından Sıyrılmalı, Bütün Eğitim Çalışanlarını Kucaklamalıdır."


Artvin Türk Eğitim Sen Başkanından Açıklama Geldi

Haber: Hayati Akbaş







Artvin Türk Eğitim Sen Başkanı Nizamettin Torun, Artvin'deki Eğitim sorunlarının ve Öğretmenlerin sorunlarının bir türlü çözülemediğini ifade etti. Torun yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi "Eğitim alanında ülkemizde var olan sıkıntılar, ilimize daha büyük ölçülerde yansıdı. Okullara, işçi alır gibi, öğretmen görevlendirilmesi yapıldı. Merkez okullarda bile ücretli ve sözleşmeli öğretmen sayısı ilk defa kadrolu öğretmenlerin sayısını geçti. 200 bin öğretmen adayı atanmayı beklerken, Bakanlık Şubat ayında 8285 öğretmen atamaya hazırlanıyor. Şubat 2009'da yapılacak atamadan, Artvin'e verilecek 40 öğretmen kontenjanı ancak bir ilçesinin ihtiyacını karşılayacak bir sayıdır.

Artvin, öğretim yılının ilk yarısında sadece öğretmen yetersizliğinden kaynaklanan sorunları yaşamadı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün şimdiye kadar pek görülmemiş bir tarafgir icraatını da yaşamıştır.

MEB, yönetici atama sorununu altı yıldır gündeminden düşürememiştir. Sorunun devam etmesi, çözümünün zorluğundan değil, Bakanlığın yandaş kayırma anlayışından, kadrolaşma isteğinden kaynaklanmaktadır. Artvin İl Milli Eğitim Müdürlüğü bu güne kadar, iktidarın bu politikasını en iyi uygulayan illerin başında gelmektedir. Altı yıldır verdiğimiz mücadele sonucu, objektif diyebileceğimiz bir yönetmelik ortaya çıkmıştır. Ancak, İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevlendirdiklerini yerinde tutma gayreti içinde yönetmeliği ve Bakanlığın 2008/74 sayılı Genelgesini uygulamamaktadır. Bu emri veren Bakanlık, neden emrin uygulanmadığını sormamaktadır.

Müdür ve müdür yardımcısı olmayı hak edip sabırsızlıkla bekleyenlerin bulunmasına ve Bakanlığın, "Atamaların bir an önce tamamlanması" emrine rağmen, İl Milli Eğitim Müdürlüğü üç aydır yöneticilikleri münhal okul ve kurumları duyuruyu çıkarmamakta ısrar etmektedir. Ancak, yandaş sendika söz konusu ise durum değişiyor. Bu durumda, İl Milli Eğitim Müdürlüğü birden bilgi çağının hızına ulaşıyor. Eylül 2007'de hukuka aykırı olarak müdür başyardımcısı olarak görevlendirdiği kişinin, 2008 yılı sonu ile 2009 yılının başında, bir ayda iki ayrı okula görevlendirmesini yetiştiriyor, işlemlerini otomatiğe bağlıyor.

Öte yandan, ekonomik krizin eğitim çalışanlarını ne ölçüde etkilediğini ortaya koyabilmek için Türk Eğitim-Sen, bir anket çalışması gerçekleştirdi. Öğretmen, yönetici, memur hizmetli gibi bütün eğitim çalışanlarını kapsayan anketin ortaya çıkardığı sonuçlar, ekonomik krizin etkilerini gözler önüne serdi. Ankete göre, eğitim çalışanlarının yüzde 92'si ekonomik krizden etkilendiğini, yüzde 27. 5'i maaşının günden güne eridiğini, yine yüzde 27. 5'i eş/dosttan borç para aldığını söylerken; yüzde 20. 2'si sadece temel ihtiyaçlarını karşılayabildiğini, yüzde 33. 5'i tatil planları yapamadığını, yüzde 19. 7'si ailesini lokantaya yemeğe bile götüremediğini ifade etmektedir.

Ankete katılanlardan yüzde 40'ı, "işime dikkat ve konsantrasyonda sorun yaşıyorum", yüzde 31. 2'si "korku/öfke/stres/endişe gibi duygularımda ciddi artış oldu, " yüzde 14. 4'ü "kendime olan güvenimi yitirdim/kendimi çaresiz hissediyorum", yüzde 2. 6'sı da "borçlarım nedeniyle intiharı düşünüyorum" dedi. Ankete katılanların yüzde 92. 8'i hükümeti krize karşı hazırlık ve mücadelede başarısız bulmaktadır.

Eğitim çalışanlarının içinde bulunduğu bu tablo, sadece ekonomik sebeplere dayanmıyor. Bakanlığın haksız, adaletsiz uygulamaları, yandaş kayırmaya yönelik görevlendirmeler, günü birlik yapılan değişiklikler, ailenin bölünmesine yol açan, eşlerin ayrı ayrı yerlerde çalıştırılması, okullara yeterince ödenek verilmemesi sonucu veli ile öğretmenlerin karşı karşıya getirilmesi, tedavi ücret ve yolluklarının zamanında ödenmemesi …vb. sayabileceğimiz bir çok konu eğitim çalışanlarını canından bıktırmıştır.

Bütün bu gelişmelerin ışığında, Türk Eğitim-Sen olarak Bakanlığın ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün öncelikle hakka –hukuka uygun hareket etmesini bekliyor, aşağıdaki önerilerimizin dikkate alınmasını istiyoruz.

Krizin etkisini azaltmak için, çalışanların maaşlarına aylık 200 TL iyileştirme yapılmalıdır. Bugüne kadar ihmal edilen ve birçok haktan mahrum bırakılan hizmetli, memur ve teknisyen vb. eğitim çalışanlarına sahip çıkılmalıdır.

Bakanlık her hangi şarta bağlı olmaksızın bütün sözleşmelileri kadroya almalıdır MEB, 2009 yılında 100 bin öğretmenin atamasını yapmalıdır. Münhal okullar derhal duyuruya çıkarılmalıdır. ( Bu konuda, İl Milli Eğitim Müdürlüğü hakkında suç duyurusunda bulunduk. )

Bankaların, kredi kartı mağdurları durumundaki eğitim çalışanlarının borçlarının vadesini uzatması, gecikme faizi uygulamasını kaldırılması ve faiz oranlarını düşürmesi gerekir. Ek ders saatlerinde yapılan son düzenlemede şef ve uzman kadrosunda görev yapanlar ihmal edilmiştir. MEB, uzman ve şeflerin ek ders hakkının verilerek, kurumun hiyerarşik yapısına sahip çıkmalıdır.

MEB Yöneticileri, ayıplı yandaş kayırma anlayışından sıyrılmalı, bütün eğitim çalışanlarını kucaklamalıdır. "

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 23.02.2009 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Eğitim Haberleri
 » Hopa Özel Eğitim Okulu İnşaatında İ...