Hopa'da Meme Kanseri İle İlgili Seminer Verildi

29/11/2007 11:12

Seminerde Sunum Yapan Eğitimci Saadet Altuntaş Bayanları Uyarıyor "Sağlığınız Kendi Elinizde, Memenizi Sürekli Kendiniz Kontrol Edin.


Haber: Turan Şentürk







Kadınların korkulu rüyası haline gelen meme kanserinin erken teşhisle artık korkulu rüyadan çıkmış durumda. Bu amaçla Artvin sağlık müdürlüğü tarafından il genelinde başlatılan meme kanseri ile ilgili seminer Hopa ilçesinde de verildi. Hopa devlet hastanesi yemekhanesinde verilen seminere ilgi fazla yoktu. Artvin il sağlık müdürlüğü eğitim şubesinden İnce Er, Nuriye öztürk, Ana çocuk sağlığı aile planlaması şube müdürlüğü üreme sağlığı il eğitimcisi Saadet Altuntaş katıldılar. Seminerde sunum yapan Ana çocuk sağlığı aile planlaması şube müdürlüğü Üreme sağlığı il eğitimcisi Saadet Altuntaş şöyle konuştu:

"KENDİNİZİN DOKTORU OLUN.

Meme kanseri birçok ülkede kadınlarda en sık görülen Kanser türüdür. 25 yaşın altında nadir olup, yaşla birlikte artış gösterir. Aile bireylerinde meme kanseri olanlarda, hiç doğum yapmamış veya ilk doğumunu 30 yaşın üzeride yapanlarda meme kanseri görülme olasılığı artar. Nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte; kalıtsal, hormonal, çevresel etkenlerin meme kanserine neden olabileceği düşünülmelidir. Memenizi yapacağınız kontrolde şunları gözlemleyin.

Memenizin yapısı veya şeklinde değişme var ise, Meme derisinde girintiler (portakal kabuğu gibi) var ise, Meme üzerindeki toplardamarlar belirginleşmiş ise, Meme başında akıntı var ise, Meme başında ya da etrafında kırmızılık var ise, Meme başında içe gömülme var ise, Koltuk altında şişlik var isi, Hemen doktorunuza başvurun.

KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ

Bir aynanın karşısında durun ve kollarınız serbest durumdayken memelerin büyüklüğüne (birinin daha büyük olması normal olabilir), şekline, meme başlarının şekil ve simetrisine bakın. Meme derisi üzerinde kırışıklık, çukurlaşma, kabuklanma gibi değişikliklerin olup olmadığını kontrol edin.

İki elinizi başınızın üstüne koyun ve kollarınızı açarak memenin sınırlarına, şekline, meme cildi üzerine şişme, çukurlaşma, renk değişikliği ya da olağan dışı başka değişikliklerin olup olmadığına bakın.

Ellerinizi belinize koyarak, dirseklerinizi ve omuzlarınızı öne doğru eğin, göğüs kaslarınızı kasın ve yine meme sınırlarının ve şeklinin düzgün olup olmadığını kontrol edin. Her iki meme başını nazikçe sıkarak meme başından akıntı olup olmadığını kontrol edin.

Memenin elle muayenesinde orta üç parmağınızın iç yüzeylerini kullanın. Parmaklar birbirine yapışık tutulmalıdır. Muayene edilen meme tarafınızdaki elinizi başınızın üstüne koyun ve parmaklarınızı küçük daireler çizerek hareket ettirin. Daha sonra koltuk altınızdan başlayarak memenizin altına kadar parmaklarınızı bir doğru boyunca hareket ettirin.

Muayene nezaman yapılmalı? Eğer adet kanaması görüyorsanız, adetin ilk günü itibariyle 7. - 10. günler arasında, Eğer adet kanaması görmüyorsanız, akılda kalması için belli bir gün seçerek her ay aynı gün uygulayın.

ERKEN TANI YAŞAM KURTARIR

Erken tanıda bugün için en etkili yöntemin Mamografi olduğunu unutmayın. Eğer 50 yaşın üzerindeyseniz her yıl mamografi çektirmeniz yaşam kurtarıcı olabilir.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 29.11.2007 tarihinde Turan Şentürk tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Artvin’de Meme Kanseri Farkındalık...
 » Hopa Toplum Sağlığı Merkezi Faaliye...
 » Hopa Toplum Sağlığı Merkezi Faaliye...
 » Artvin Sağlık İl Müdürlüğü Obozite'...
 » Hopa Toplum Sağlığı Merkezinden Kan...
 » Mobil Kanser Tarama Aracı Artvin'de...
 » Bugün Dünya Kanser Günü...
 » Hopa Toplum Sağlığı Bilgilendirmeye...
 » Hayvan Yetiştiricileri Burusella Ha...
 » Artvin Devlet Hastanesinde Kalp Pil...
 » Dünya Kanser Gününde Kararlıyım Ve...
 » Doğu Karadeniz Bölgesi Adnks Sonuçl...
 » Artvin’de Kanser Taramaları Başladı...
 » Halk Sağlığından Kırım Kongo Açıkla...
 » Artvin’de Kanserle Mücadele Program...
 » Hopa Tsm’den 12 Ekim Dünya Artrit G...
 » Öğretmenler, Vatandaşları Uyararak...
 » Artvin’de Gezici Kanser Tarama Arac...
 » Gdo'da Asıl Hedef Gıdada Egemenliği...
 » Artvin Nüfusu 340 Kişi Arttı...