Acara'da Yeni Dönem Başladı.

06/05/2004 13:54

Aslan Abaşidze Görevinden İstifa Ederek Rusyaya Gitti.

Haber: Hayati Akbaş







Acaristan Özerk Cumhuriyeti lideri Aslan Abaşidze, istifa ederek, yurtdışına gitti. Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, haberi, televizyondan yaptığı açıklamada, 'Aslan kaçtı. Acaristan özgürdür' sözleriyle duyurdu.

Acaristan Özerk Cumhuriyeti Başkanı Aslan Abaşidze'nin ülkeyi terketmesinin ardından başkent Batum sokaklarında sevinç gösterileri yapılırken, Gürcistan Ordusu askerleri de kente girdi. Batum'a gelen Rusya Dışişleri eski Bakanı ve Rusya Milli Güvenlik Konseyi Sekreteri İgor İvanov, Abaşidze ile kapalı kapılar ardında 3 saat süren görüşme sonrasında hiçbir açıklama yapmadan Moskova'ya gitmek için Batum havalimanına giderken, Aslan Abaşidze de başkanlık konutundan çıkarak şahsi korumalarına ve taraftarlarına hitap etti. Acaristan'a Gürcü askerlerin girmekte olduğunu söyleyen Abaşidze, olası bir kanlı çatışmanın önüne geçilebilmesi için milislerine dağılma ve evlerine gitme emrini verdi. İvanov'dan sonra havaalanına hareket eden Abaşidze, oğlu ve aile yakınları ile Batum'u terkedip Moskova'ya gitti.

Gürcistan Devlet Başkanı Miheil Saakaşvili'nin, Gürcü televizyonlarında canlı yayınlanan "Abaşidze kaçtı, ve Acaristan serbesttir" şeklindeki açıklamasını duyan Batum'lular bir anda sokaklara doldu. Aslan Abaşidze'nin Başkanlık Sarayı önüne akın eden Batum'lular ellerinde Gürcistan Bayraklarıyla kent sokaklarında çoşku gösterilerinde bulundular. Abaşidze'nin Sarayı önünde toplanan yüzlerce Batum'lu, devrik başkanın gidişini kutlarken, Gürcistan Devlet Başkanı Miheil Saakaşvili lehinde tezahüratta bulundular. Sarayın önündeki alanda ise Abaşidze'nin gidişi havai fişeklerle kutlandı.

Bu arada Gürcistan Savunma Bakanlığı'na bağlı yüzlerce asker, zırhlı silah ve toplar eşliğinde kamyon, otobüs ve minibüslerle Batum'a girip Aslan Abaşidze'nin sarayının önünden geçerek gövde gösterisinde bulundu.

Abaşidze'nin sarayının etrafının kontrolü de Gürcistan Ordusuna mensup askerlerin eline geçti. Askerler, Batum'daki kritik noktaları da ele geçirdi. Öte yandan Gürcistan Devlet Başkanı Miheil Saakaşvili, bugün sabah saatlerinde Tiflis'ten Batum'a gelecek.

CUMHURBAŞKANI SAAKAŞVİLİ'NİN EN BÜYÜK MUHALİFLERİNDEN BİRİYDİ

Acaristan özerk bölgesinde 10 yılı aşkın bir süredir iktidarda olan Abaşidze, Ocak ayında yapılan seçimlerle cumhurbaşkanı olan Saakaşvili'nin en büyük muhaliflerinden biri olarak tanınıyor.

Gürcistan'ın eski Cumhurbaşkanı Eduard Şevardnadze ile uzun yıllar ilişkilerini üst düzeyde tutan Abaşidze, bu nedenle bölgede belli bir iktidar tabanına ve kayda değer servete sahip oldu. Saakaşvili'nin eski muhaliflerinden olan Abaşidze, ''güller devrimi''nin ardından ülkede yaşanan iktidar değişikliğiyle yeni yönetime karşı sert tutum içine girdi. Acaristan lideri, Şevardnadze'nin görevden alınmaya zorlandığı olaylardan hemen sonra olağanüstü hal ilan ederek, Tiflis'te kurulan geçici hükümetin meşru olmadığını belirtti. Merkezi hükümet ise Abaşidze'yi ''devlet içinde devlet kurmakla'' suçladı.

Acaristan ile merkezi hükümet arasındaki gerginlik, özerk bölgenin merkezi hükümetle bütünleşmesinin önceliği olduğunu söyleyen Saakaşvili'nin göreve gelmesiyle tırmandı. Saakaşvili'nin 14 Mart'ta Acaristan'ın başkenti Batum'a geçişinin engellenmesiyle taraflar arasında uzun süredir yaşanan siyasi gerginlik açık şekilde kendini göstermiş oldu. Abaşidze'yi, bölgeyi ''derebeyi gibi yönetmekle'' suçlayan Saakaşvili, Acaristan yönetiminden Batum ve Tiflis arasında bulunan ''Çolohi Gümrüğü''nün kaldırılmasını istiyordu. Acaristan sorunuyla ilgili endişeler, Abaşidze'nin geçen pazar günü bölgeyi ülkenin kalan kısmıyla bağlayan köprüleri yıktırmasıyla arttı.

Abaşidze, merkezi hükümetin bir askeri müdahalesine engel olmak için köprülerin yıkılması gerektiği görüşünü savundu. Saakaşvili, Abaşidze'ye pazar günü 10 günlük ültimatom vererek, bu sürede paramiliter grupların dağıtılması, muhalif siyasi örgütlere yapılan baskının kaldırılması ve diğer taleplerin yerine getirilmesini istedi.

Saakaşvili, Abaşidze'nin verilen sürede istenenleri yapmaması durumunda, Gürcistan'ın Acaristan'da yeni seçimlerin yapılması talimatını vereceğini ifade etti. Son olarak Saakaşvili dün, orduya, Acaristan'la iç sınır geçiş noktalarının kontrolünü ele alma talimatı verdi.

Sovyetler Birliği döneminde Müslüman nüfus yapısı nedeniyle ayrı bir statüye sahip olan Acaristan'da bugün yaşanan sorunlar dinsel ya da etnik temelde bir ayrılıktan kaynaklanmıyor. Gürcistan içindeki sorunlu bölgeler arasında bugüne kadar ayrılma girişiminde bulunmayan tek bölge olan Acaristan'ı farklı kılan unsurlardan birisi de nüfus yapısını Gürcülerin oluşturması. Tiflis'teki merkezi yönetim ile ilişkileri tamamen kopma noktasınagelen Acaristan lideri Abaşidze'nin Moskova ile yakın ilişkiler içinde olması ve sık sık Kremlin'e gitmesi nedeniyle bir çok siyasi yorumcu tarafından Abaşidze, ''Rusya yanlısı ve otoriter eğilimli'' diye de tanımlanıyordu.

Siyasi gözlemcilere göre, Saakaşvili hükümetinin izlediği politikalarda başarılı olmasının yolu ''Acaristan özerk bölgesinden'' geçiyor. Saakaşvili yönetiminin, Acaristan'da belli bir otorite sağlayamaması halinde diğer sorunlu bölgeler için de kötü örnek teşkil edeceğini belirten gözlemciler, Tiflis hükümetinin özerk bölgedeki politikalarının başarısızlığa uğraması halinde iktidarın sonunu hazırlayacağını kaydediyorlardı.

AYRILIKÇI BÖLGELER

Gürcistan'ın kuzeybatısında, Karadeniz kıyısında yer alan Abhazya, 1990'ların başında bağımsızlık için kanlı bir savaş verdi. Yaklaşık 10 bin kişinin ölümüne ve çok sayıdaki insanın da yurtlarından ayrı kalmasına neden olan savaştan bu yana da fiilen bağımsız bulunuyor. Bağımsızlığı hiçbir yabancı devlet ve uluslararası kuruluş tarafından tanınmayan Abhazya'nın uzun vadedeki statüsünün belirlenmesi için bugüne kadar yapılan görüşmelerden bir sonuç alınamadı.

Tiflis hükümeti, Abhazya'da gelecek kasım ayında yapılacak seçimlerden sonra göreve gelecek yeni yönetimle sorunları çözmenin umudunu taşıyor. Gürcistan'ın orta ve kuzey kesimlerindeki Güney Osetya'nın durumu da henüz netlik kazanmış değil. Rusya sınırları içinde kalan Kuzey Osetya ile etnik ve kültürel bağları bulunan Güney Osetya, Gürcistan'ın bağımsızlığını elde ettiği 1991'den bu yana Tiflis'in otoritesini tanımıyor.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 06.05.2004 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Gürcistan Devlet Başkanı Miheil Saa...
 » Sadettin Tantan’dan Tarihi Uyarılar...
 » Gürcistan'dan Acara'ya Rest...
 » Karadenizli Gazeteciler Batum'da...
 » Feyzioğlu Ve Batum, Anayasa Değişik...
 » Bir Başkadır Macahel'de Hayat...
 » Banu Avar Artvin'de Konuştu "Sıra T...
 » Kafkaslarda Savaş Bitti, Kaos Sürüy...
 » Saakaşvili: "Abd'den, Gürcüstan'ın...
 » Torun "Bu İhanete Kim Dur Diyecek?...
 » Eğitim Sen Artvin Şubesi’nin Eğitim...
 » Dünyanın Gözü Bu Açılışta...
 » Acara'da Gergin Günler Başladı....
 » Artvinli Araştırmacı Yazar Ülkü Öna...
 » Demirhan Elçin Güven Tazeledi...
 » Vali Kalkan Mersivan´da Artvin Bası...
 » Chp Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğl...
 » O Gürcistan’ın Tarkan’ı...
 » 559 Belediye Tarih Oldu...
 » Kamilet Vadisinde Vatandaşlar Köprü...



En Çok Okunan Politika Haberleri
 » Hopa’da Siyasi Partilerin Adaylar B...
 » Utku Cihan’ın İstanbul’dan Misafirl...
 » Hopa’da Utku Cihan Rüzgarı Esmeye D...
 » Ati Utku Cihan, Esnaf Gezilerine Hı...
 » Utku Cihan Bu Defa Kendi Köylüleri...
 » Utku Cihan Çalışmalarını Sundura Ma...
 » Karayalçın Kemalpaşa’da Seçim Ofisi...
 » Utku Cihan’da Durmak Yok...
 » Kemalpaşa Chp’de Durmak Yok...
 » Bayraktutan’da Gelenek Devam Ediyor...