Artvinin Gündemi Yine Altın İle Dolu

06/02/2004 12:14

Artvinde Düzenlenen Panelde Yine "Artvinin Yeşili Solmasın, Altın Çıkartılmasın" Denildi.

Haber: Hayati Akbaş







Yeşil Artvin Derneği tarafından Artvin Belediyesi Düğün Salonu'nda gerçekleştirilen "Artvin Doğal Kaynak Değerleri ve Madencilik. " konulu panele ilgi büyüktü.

Dernek yönetim kurulu tarafından tutulan imza defteri rakamlarına göre 500 kişinin takip ettiği paneli Vali Yardımcısı Nemci Akman, Belediye Başkanı Emin Özgün, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. Panelist olarak Artvin Orman Fakültesi öğretim görevlileri katkı sağlarken saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından panelin açılış konuşmasını yapan Yeşil Artvin Derneği Başkanı Erdoğan Gazihan, Artvin Kafkasör Cerattepe'de son günlerde yeniden gündeme gelen madencilik faaliyetlerinin yapılması durumunda Artvin'in bu bölgesine verilecek olan zararlara dikkat çekmek ve toprağın altındaki değerden üstündeki değerin daha önemli olduğunu vurgulamak amacıyla paneli düzenlediklerini belirtti.

Cerattepe'de özellikle de ekolojik açıdan son derece kıymetli bitki örtüsü olduğunun önemini vurgulayan Erdoğan Gazihan, önümüzdeki günlerde bu bölgede gerçekleştirilmek istenen madencilik karşıtı çalışmalarının hızlanacağını sözlerine ekledi. Ardından panelistler kürsüye gelerek sinevizyon gösterisi eşliğinde konularını anlattılar. İlk panelist olan Artvin Orman Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Özgür Eminağaoğlu, " Artvin'in Bitkisel Çeşitliliği ve Potansiyel Ekonomik Değeri" konusuna eğilirken özelliklede Dünya bitkisel tür çeşitliliği içerisinde Artvin'in önemini ve de Dünya'nın Artvin'e bakışına değinerek; Artvin'in ekonomik açıdan son derece önemli olan bitkilerini gözler önüne serdi.

İkinci panelist Yrd. Doç. Dr. Temel Göktürk, "Kafkasör Cerattepe'de Madenciliğin Artvin Faunasına Olası Etkileri" konusunda görüşlerini sunarken; geçmişte bir çok ülkede yaşanan acı tecrübelerden yola çıkarak Artvin'de de yok olacak olan balık ve hayvan çeşitliliğinin yok olmaması için Cerattepe'de madene "Hayır" denilmesi gerektiğini söyledi. Diğer bir panelist olan Dr. Fatih Temel ise; " En Kiymetli Maden: Gen Kaynakları" konusunda katılımcılara bilgi sunarak; 8 dişli ladin böceğinin (İPS TYİPRAGUES) Artvin Hatila bölgesindeki ormanlara 5 yılda verdiği zararın 1 milyon metre küp ladin ormanının yok olmasına neden olduğunu ifade etti. Ardından Yrd. Doç. Dr. Aydın Tüfekçioğlu; "Ekoloji, Çevre ve Madencilik Üçgeninde Cerattepe" konusuna değinerek özelliklede Murgul bakır yataklarında bakır madeni çıkarıldıktan sonra çevreye verilen zararları göstererek Cerattepe'nin görebileceği zararları sıraladı. Son Panelist olan Trabzon Orman Ürünleri Araştırma Enstitüsü'nden Dr. Oğuz Kurdoğlu; "Madencilik ve Doğa Koruma" konusuna değinerek; " Artvin'in altı da altın üstü de altın! Altın madenciliğinin doğada bıraktığı etkininin nedenli kötü olduğunun farkına varmamız gerekli.

Madenciler de sürekli olarak siyanürün en ucuz sistem olduğunu ve atık barajının riski minimize edeceğini savunurlar. Sürekli atık barajından bahsederler ama riskin varlığını da kabul ederler. Bakınız insanların pet şişe aracılığı ile içtiği suyun tonuna 200 milyon lira verirken doğal kaynaklardan gelerek musluktan akan suyun tonuna ise bir buçuk milyon lira ödemektedir. Fark ortada. Madencilik Artvin'in ekolojisi, doğasını ve doğal su kaynaklarını yok etmeye aday. Buna evet demek bir katliamdır. " diye konuştu.

Panel panelistlerin sunumlarının ardından, izleyicilerin sorularına verilen yanıtlarla son buldu.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 06.02.2004 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Artvin’de Çevre Ve Orman Konulu Pan...
 » Artvin’de Bir İlçenin Kaderi Böyle...
 » 26. Yılında Çernobil'e Lanet, Nükle...
 » Artvinlinin Yaşam Kaygısı Cerattepe...
 » Kafkasör’de Madencilik Su Kanuna Gö...
 » Cerattepe’de Halk’da, Kanunlarda “B...
 » Cerattepe Artvin’de Bir Kez Daha Ma...
 » İzmir Artvinliler Derneğinden Cerat...
 » Ağır Toplar Bu Panelde Konuştu...
 » Artvin Cerattepe Madeni Mahkemelik...
 » Maden Kıskacında Artvin Paneli Yapı...
 » Murgul Damar Halkı Siyanüre Hayır D...
 » Koordinasyonda Yatırımlar Değerlend...
 » Samsun Cerattepe’de Nöbet Tuttu...
 » Hopa’ Da, Sıfır Atık Projesi Toplan...
 » Türkiye Madenciler Vakfı Başkanı Ce...
 » Artvin Valiliğince, Sıfır Atık Proj...
 » Artvin'in Yeşili Solmasın...
 » Hopaport’a Bir Başarı Belgesi Daha...
 » Artvin Belediyesinden Tarihin En Bü...



En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Necmettin Orman Vefat Etti!...
 » Artvin’i Yasa Boğan Ölüm...
 » Hopa Belediye Başkanı Seçilen Utku...
 » Turgay Ataselim Teşekkür Mesajı Yay...
 » Hopa’nın Kadınları, Muhteşemsiniz!...
 » Hopa Belediyesi Geleneği Devam Etti...
 » Ati Utku Cihan’dan İddialı Çıkış...
 » Hopa Belediye Meclis Üyeleri Belli...
 » Şehit Ailesinde İftarını Açtı...
 » Ulaştırma Bakanı Hopa Yolunda İncel...