Saakashvili Türkiye' De

21/12/2006 12:55

Tobb Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu: "Batum Havalimanın Projesinin Tamamlanmasıyla Birlikte, Batum, Tüm Doğu Karadeniz'in Ulaşım Merkezine Dönüşecektir. Böylece, Biz Türk İş Adamları, Ülke İçindeki Ticaretimizde Bile, En Yakın Havalimanı Olan, Batum'u Kullanmayı Tercih Edeceğiz. Sarp Ve Sarpi Gümrük Kapılarının Modernizasyonunu Birlikte Tamamlarsak, Buradan Hem Artan Ticaretle, Hem De Daha Fazla Ulaşım Hacminin Sağlanmasıyla, Türkiye Ve Gürcistan Kazançlı Çıkacaktır." Dedi.


Haber: Hayati Akbaş







Türkiye'ye resmi bir ziyaret için gelen Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakashvili ile beraberindeki heyet Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in de katılımıyla, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve DEİK Yönetim Kurulu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde bir araya geldi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, görüşmede yaptığı konuşmada, Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattıyla birlikte, Türkiye ve Gürcistan'ın, artık iki stratejik ortak haline gelmesinin, iş camiaları açısından önemine değindi.

Konuşmaların tamamlanmasının ardından TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile Gürcistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Jemal Inaishvili arasında İşbirliği Anlaşması İmzalandı.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu konuşmasında şunları söyledi; "21. yüzyılın en büyük projesi olarak gördüğümüz, Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattıyla birlikte, Türkiye ve Gürcistan'ın, artık iki stratejik ortak haline gelmesi, iş camialarımız açısından fevkalade önemlidir. İşbirliğimiz artırmanın önemli bir faktörü olarak da, aramızdaki gümrük kapısının kapasitesinin artırılmasını son derece gerekli görüyoruz. Bu kapsamda Birliğimiz, Türkiye tarafındaki Sarp gümrük kapısının modernizasyonu işini, yap-işlet-devret modeliyle üstlenmiştir. Benzer şekilde, Gürcistan tarafındaki Sarpi gümrük kapısını, yap-işlet-devret modeliyle modernize etmeye talibiz. Gürcistan Başbakanı Sayın Nogay deli'nin, Ekim–2005 tarihinde Birliğimizi ziyaretlerinde, bu konunda prensipte anlaşma sağlanmıştı. Ama henüz somut bir adım atılmadı. Biz, Sarp gümrük kapısına yönelik çalışmalara, 2007'de başlamayı planladık.

Bu modernizasyon projesinin tek ayak üzerinde kalmaması için, Gürcistan tarafındaki Sarpi gümrük kapısının da, en kısa sürede projeye dâhil edilebilmesi büyük önem arz etmektedir. Öncelikle ihtiyaç duyduğumuz husus, hukuki ve teknik konulardaki çalışmaları Birliğimiz ile yürütmek üzere Gürcistan tarafındaki yetkili makamının belirlenmesidir. İkincisi de hazırlayacağımız projenin Sarpi gümrük kapısına uygulanabilmesi için yetersiz olan mevcut gümrük sahasının büyütülmesidir. Bu konuda, siz sayın Cumhurbaşkanı'nın değerli yardımlarından büyük memnuniyet duyacağız.

Gümrük kapılarının modernizasyonu, dış ticaret işlemlerini artırmanın ötesinde, ülkelerimize fayda sağlayacaktır. Zatı âlinizin temelini attığı Batum havalimanın projesinin tamamlanmasıyla birlikte, Batum, tüm doğu Karadeniz'in ulaşım merkezine dönüşecektir. Böylece, biz Türk iş adamları, ülke içindeki ticaretimizde bile, en yakın havalimanı olan, Batum'u kullanmayı tercih edeceğiz. Sarp ve Sarpi gümrük kapılarının modernizasyonunu birlikte tamamlarsak, buradan hem artan ticaretle, hem de daha fazla ulaşım hacminin sağlanmasıyla, Türkiye ve Gürcistan kazançlı çıkacaktır.

Yine Sayın Cumhurbaşkanının ülkemizi ziyaretiyle birlikte, ülkelerimiz tercihli ticaret anlaşmasının imzalanmasından, büyük bir memnuniyet duyduk. Bu işbirliğinden aldığımız destekle, yıllık 500–600 milyon dolar civarındaki ticaretimizi, kısa sürede 2 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Gürcistan ile ülkemiz arasındaki "vize kolaylığı anlaşması"nda yapılan değişikliklerle, Şubat 2006 tarihinden itibaren, Türk ve Gürcü vatandaşlarının, azami 90 günlük seyahatlerinde, vizeden muaf tutulmaları hükme bağlanmıştır. Bu tarihi adımdan dolayı, huzurlarınızda, Sayın Devlet Başkanına teşekkürlerimizi sunmak istiyorum.

Şimdi nasıl ki, iş adamlarımıza hareket serbesti getirdiysek, ticari araçlarımıza da benzer bir serbestiyet getirmeliyiz. Zira yetersiz olan geçiş belgeleri, ticaretimizi kısıtlamaktadır. Karayolu kota sisteminin, 2007 yılından itibaren liberalize edilmesi hususunda, 2005 yılında varılan mutabakat, söz konusu anlaşma değişikliğinin Gürcistan Bakanlar Kurulu onayını beklediğinden dolayı hala gerçekleşmemiştir. Geçiş kotalarının kaldırılması, Türkiye'nin hem Gürcistan, hem de Orta Asya ile ticaretinin artması ve bu artan ticaretin de, Gürcistan'a gelir sağlaması açısından önemlidir. Gürcistan'da çalışan vatandaşlarımız açısından önem taşıyan ve hükümetlerimiz tarafından da onaylanan sosyal güvenlik anlaşması'nın, uygulamaya geçmesi için gerekli olan prosedürlerin de, en kısa sürede sonuçlandırılmasını ümit ediyoruz. Bir başka önemli husus olan ve 1997'den beri müzakere edilen, Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması'nın da sonuçlandırılmasını bekliyoruz. "

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakashvili de yaptığı konuşmada, Gürcistan'da limanlar, altyapı ve enerji projeleri bulunduğunu belirterek, ''Türkler harika şeyler yaptı'' dedi. Gürcistan'da devam etmekte olan projelerle ilgili bilgiler veren Saakashvili, Gürcistan'da TAV'ın inşaa ettiği bir havalimanı bulunduğunu hatırlatırken, aynı zamanda İstanbul'dan Karadeniz sahillerine, oradan da Gürcistan sınırına kadar uzayacak karayolunun gelecek yıl tamamlanacağını anlattı.

Tiflis'ten Batum'a uçuşları sağlayacak bir havaalanı inşasının sürdüğüne işaret eden Saakashvili, bunun 2–3 yıl içerisinde tamamlanacağını kaydetti. Yine Gürcistan'da büyük bir deniz yolu projesi bulunduğunu anlatan Saakashvili, ''Türkiye sadece Gürcistan'a değil, Azerbaycan ve Ortaasya'ya bağlanacak'' dedi.

Gürcistan karayollarının, Avrupa karayolları ağını dâhil olacağını belirten Sakaashvili, yine Gürcistan'da gaz ve petrol olmak üzere iki tane boru hattı projesinin yürütülmekte olduğunu bildirdi.

Dünya Bankası'nın Gürcistan'ı serbestilik açısından dünyanın bir numaralı ekonomisi olduğunu kaydettiğini belirten Saakashvili, artık Gürcistan'a sadece büyük yatırımların değil, küçük yatırımcılarında gelmeye başladığını ve bunun önemli olduğunu söyledi. AB ile serbest ticaret anlaşması yapılması için çalışmaların devam ettiğini kaydeden Saakashvili, Gürcistan'da liman, altyapı, enerji projeleri bulunduğunu ve Türk yatırımcılara bunlar için Gürcistan'a gelmeleri çağrısında bulunurken, ''Türkler harika şeyler yaptı'' dedi.

Saakashvili, şu anda Gürcistan'da her alanda bir konsensüs bulunduğunu da belirtirken, ''Biz; size yardımcı olmak, her şeyi kolaylaştırmak için oradayız'' dedi.

Gürcistan'da yapılan yatırımlarda ve devam eden projelerde başarısızlık istemediklerini kaydeden Saakashvili, ''Gürcistan'a gelen şirketler evlerine başarı ile dönmeli'' dedi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ise törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin hedefinin 2023 yılında Türkiye'nin dış ticaret hacmini 1 trilyon doların üzerine çıkarmak olduğunu belirterek, bu hedefe giden yolda ana stratejiyi ''3 Deniz Projesi'' ekseninde şekillendirdiklerini kaydetti.

Akdeniz, Karadeniz ve Hazar Denizi Havzasını kapsayacak bir serbest ticaret alanı oluşturulmasının temel amaç olduğuna dikkat çeken Tüzmen, Akdeniz havzasındaki çalışmaların hemen hemen tamamlandığını ve Fas'tan Suriye'ye serbest ticaret alanının oluşturulduğunu söyledi.

Tüzmen, Hazar Havzasında bulunan ülkelerin tamamını kapsayan ECO bölgesinde yeni bir tercihli ticaret anlaşması imzaladıklarını hatırlatarak, çok kısa bir süre içinde yürürlüğe girecek olan bu anlaşma ile Hazar havzasında oluşturmanın hedeflendiği serbest ticaret alanının hukuki çerçevesinin de tamamlanmış olacağını bildirdi.

Karadeniz havzasındaki ülkelerle de serbest ticaret anlaşması imzalamak üzere çalışmaların başladığını ifade eden Tüzmen, söz konusu anlaşmanın Akdeniz ve Hazar havzalarının ardından, Karadeniz'de de kapsamlı bir serbest ticaret alanı oluşturulmasını sağlayacağını kaydetti.

Tüzmen, Gürcistan'ın bu üç denizi çevreleyen ülkeler arasındaki ticareti serbestleştirmeyi hedef alan projede merkezi bir role sahip olduğunu belirterek, Gürcistan'la ticari ve ekonomik ilişkilerin izlenen kararlı politikalar neticesinde günden güne geliştiğini vurguladı.

Gürcistan'la 2002 yılında 240 milyon dolar seviyesinde olan ikili ticaret hacminin, bugün 750 milyon dolara yükseldiğini ifade eden Tüzmen, Türk firmalarının Gürcistan'daki yatırımlarının 200 milyon dolara, Türk müteahhitlik firmalarının Gürcistan'da üstlendikleri projelerin tutarının da 350 milyon dolara ulaştığını kaydetti.

Tüzmen, Hazar petrollerinin ve doğal gazının Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden dünya piyasalarına sevkini sağlayacak Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Erzurum Boru Hatlarının, gerekli irade ve kararlılık gösterildiği takdirde nelerin başarılabileceğinin birer anıtı olarak Kafkaslarda yükseldiğini söyledi.

İki ülke arasındaki bağları, yakın bir gelecekte inşa edilecek Kars-Tiflis-Bakü demiryolu hattı ile daha da güçlendireceğini, Türkiye'den Pasifik Okyanusuna, Gürcistan'dan Atlas Okyanusuna demirden bir ağ örüleceğini anlatan Tüzmen, ''Kısacası, Londra-Pekin arasına, Kars ve Tiflis duraklarını koyacağız'' dedi.

Tüzmen, Gürcistan ile gerçekleştirilen projelerin pek çoğunun en önemli özelliğinin dünyada tek olmaları olduğunu kaydederek, dün imzalanan Tercihli Ticaret Anlaşması ile iki ülke ticari ve ekonomik ilişkilerine çok önemli bir ivme kazanacağını bildirdi.

Tüzmen, ''Hiç şüphesiz ki bu anlaşmanın uygulanmaya başlamasıyla birlikte Türkiye, Gürcistan'ın en büyük ticari ve ekonomik ortağı olacaktır'' dedi.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 21.12.2006 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Sarp Sınır Kapısı Nihayet Yapılıyor...
 » Modernize Edilen Sarp Sınır Kapısı...
 » Türkiye-gürcistan Arasında İşbirliğ...
 » Sarp Sınır Kapısı Modernize Edilece...
 » Sarp Sınır Kapısının Yıkımına Başla...
 » Tobb Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu,...
 » Tobb Türkiye- Kırgızistan İş Forumu...
 » Gürcistan İle Türkiye Arasında Soru...
 » Trabzon Ve Bölge İş Adamlarından İ...
 » Türk İşadamlarından İran’a Çıkarma...
 » Tobb Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun Doğ...
 » Tobb Tarafından Yenilenen Sarp Sını...
 » 32. Caccı Konferansı, Renkli Görünt...
 » Bakan Mustafa Varank Önemli Açıklam...
 » Trabzon Tso'da Ortak Akıl Toplantıs...
 » İşkur 2013 Yılında 671 Bin Kişiyi İ...
 » Sınır Ticaretinde Yeni Düzenleme Ge...
 » Türk-gürcü İşbirliği Toplantısı Yap...
 » Gürcistan Başbakanı Zurab Noğaideli...
 » Yüzyılın Hayali Gerçekleşiyor...



En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Hopa Belediye Başkanı Seçilen Utku...
 » Artvin’i Yasa Boğan Ölüm...
 » Turgay Ataselim Teşekkür Mesajı Yay...
 » Bilgehan Erdem Hem Ziyaret Ediyor H...
 » Hopa Belediyesi Geleneği Devam Etti...
 » Ati Utku Cihan’dan İddialı Çıkış...
 » Hopa Belediye Meclis Üyeleri Belli...
 » Nöbette Olan Kamu Görevlileri Ve Ha...
 » Ulaştırma Bakanı Hopa Yolunda İncel...
 » Hopaspor Yönetimi Kongre Kararı Ald...