Trabzon Tso'dan Önemli Bir Çalışma

18/10/2006 17:37

Doğu Karadeniz'in Maden Rezervleri Masaya Yatırıldı

Haber: Hayati Akbaş







Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Muhammet Sözen, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin maden rezervinin ekonomiye katılmasının bölgede istihdamı arttıracağını, göçü önleyeceğini ve ekonomik geri kalmışlığı yeneceğini söyledi.

Yeraltı kaynaklarının zenginliği açısından dünyada önemli bir yere sahip olan Türkiye'nin mevcut üretimiyle potansiyelinin ancak binde 1'ini değerlendirebildiğine dikkat çeken Sözen, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Ülkemiz, dünyada madencilikte adı geçen 132 ülke arasında toplam üretim değeri açısından 28'inci, üretilen madenlerin sayısı itibariyle 10'uncu sırada yer alıyor. Dünya maden rezervlerinin binde 5'i Türkiye'de bulunuyor. Ayrıca dünya bor rezervlerinin yüzde 50'si yurdumuzda bulunmaktadır ve dünya bor piyasası Türk hâkimiyetindedir. Madencilik sektörümüzün en büyük döviz kazancı da bor ihracatından kaynaklanmaktadır. 1987 yılından önce GSMH' dan yüzde 2 oranında pay alan madencilik sektörünün bu payı, 2005 yılında yüzde 1. 1'e gerilemiştir" dedi.

Devlet Planla Teşkilatı'nın (DPT) yatırım teşvikleri incelendiğinde; teşvik belgelerinin sektörel dağılımında madencilik sektörünün payının 1987 yılında yüzde 7, 6 iken 2005 yılında yüzde 1, 8'e gerilediğini kaydeden Sözen, "Sabit sermaye yatırımlarında ise 1987 yılında yüzde 2, 8 olan madencilik sektörünün payı 2005 yılında yüzde 0, 9 olarak gerçekleşmiştir. Ülkemiz maden ticaret rakamları dikkate alındığında, ithalatın artmasına rağmen ihracatın aynı seviyelerde kalması bu sektöre yeteri kadar önem verilmediğinin göstergesidir. Sektörün temelini oluşturan en büyük etken maden aramacılığıdır. Ancak, arama faaliyetleri yeterli düzeyde yapılamamaktadır. Gelişmiş ülkelerde arama ve geliştirme faaliyetlerine ayrılan pay en az yüzde 3 civarında olduğu gözlenirken, ülkemizde bu pay yok denecek kadar azdır" diye konuştu.

Sözen, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin içerdiği maden yatakları ile oldukça zengin bir bölge olduğunu ifade ederek, "Çok eski yıllarda dayanan bölgemizdeki madencilik sektörü daha çok yüzeyde bulunan madenlerin işlenmesi faaliyetlerini kapsamıştır. Bugün bakır, kurşun, çinko, antimon, demir, manganez gibi önemli endüstriyel hammaddesi olan maden yataklarının yanı sıra yüksek oranda da altın ve gümüş toprak altında kalan zenginliğimizdir. 2005 yılında bölgemizden 150 milyon USD maden ihraç edilmiştir. Bölge ekonomisindeki işsizliğin yenilmesi, göçün durdurulması ve ulusal ekonomiye katkı sağlanması gibi bir çok sosyal ve ekonomik dengelerin sağlanmasında doğal kaynakların işletilmesinin önemi ortadadır. Tüm bu kaynaklar Bölge insanının istihdamından, piyasaların canlanmasına kadar pek çok ekonomik sorunun giderilmesi yolunda, bölge ekonomisini sürükleyici ve taşıyıcı olabilir" şeklinde konuştu.

MTA'nın yaptığı arama çalışmalarıyla da bilgiler veren Sözen, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Doğu Karadeniz Bölgesi'nde; ülke toplam bakır rezervlerinin yüzde 75'ini oluşturan 2. 1 milyon ton metalik bakır, ülke toplam çinko rezervlerinin yüzde 70'ini oluşturan 2. 2 milyon ton metalik çinko, ülke toplam kurşun rezervlerinin yüzde 52'sini oluşturan 0. 4 milyon ton metalik kurşun bulunmaktadır. Ayrıca; Gümüşhane, Ordu ve Artvin'de bulunan yataklarda; ülke toplam altın rezervlerinin yüzde 29'unu oluşturan 37 ton metalik altın, ülke toplam gümüş rezervlerinin yüzde 37'sini oluşturan 2 ton metalik gümüş tespit edilmiştir"

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 18.10.2006 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Doğu Karadeniz Ekonomisinde Yeni Bi...
 » Artvin'le İlgili Yapılan Araştırma...
 » Yeraltından 10 Milyar Dolar Gelecek...
 » Cerattepe Yetmedi, Sırada Arhavi Ya...
 » Cerattepe İçin Yeni İddia...
 » Yusufeli’nin Altı Maden Zengini...
 » Artvin’de Gerilim Tırmanıyor...
 » Asya Krizimi Başlıyor?...
 » Artvin’de Cerattepe İçin Gergin Top...
 » 2011'in İlk İhracat Rakamları Samsu...
 » Artvin Hatila Vadisi'nde Maden Tehl...
 » Deriner Barajı Şubat 2012’te Elektr...
 » Maden İhracatında Onbir Ayda Yüzde...
 » Artvin’in Maden Sorunu Bitecek Gibi...
 » İşkur 2013 Yılında 671 Bin Kişiyi İ...
 » Maden İhracatı Ocak-ekim Döneminde...
 » Beş Aylık İhracat 67 Milyar Doları...
 » Ali Osman Ulusoy'a Üstün Hizmet Şer...
 » Borçka İlçe Tarım Müdürü Çil İddial...
 » Doğu Karadeniz De Yeraltı Maden Dol...



En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Artvin’i Yasa Boğan Ölüm...
 » Hopa Belediye Başkanı Seçilen Utku...
 » Turgay Ataselim Teşekkür Mesajı Yay...
 » Bilgehan Erdem Hem Ziyaret Ediyor H...
 » Hopa Belediyesi Geleneği Devam Etti...
 » Ati Utku Cihan’dan İddialı Çıkış...
 » Hopa Belediye Meclis Üyeleri Belli...
 » Ulaştırma Bakanı Hopa Yolunda İncel...
 » Nöbette Olan Kamu Görevlileri Ve Ha...
 » Hopaspor Yönetimi Kongre Kararı Ald...