Arı Ürünleri Ve Organik Arıcılık Konulu Konferansı

28/10/2017 10:08

Artvin’ De Arı Ürünleri Ve Organik Arıcılık Konulu Konferans Düzenlendi.


Haber: Hayati Akbaş







Artvin Valiliği ve İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü koordinesinde düzenlenen konferansa Artvin Vali Yardımcısı Adem Başoğlu, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dursun Okur, Artvin Ziraat Odası Başkanı Köksal Portakal, Artvin Arıcılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Durmuş, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevgi Kolaylı, Doç. Dr. Oktay Yıldız ve Ziraat Mühendisi Tunay Kılıçin ve bazı kurum amirleri katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dursun Okur, Artvin’in sadece yüzde 9’unda tarım yapıldığı için bitkisel üretimin son derece az olduğunu ve bundan dolayı da topraksız üretim olduğu arıcılığın önem taşıdığını söyledi.

Artvin’in 2 bin 720 adet bitki çeşidiyle Türkiye’nin bitki çeşitliliği bakımından en zengin ili olduğunu kaydeden Okur; “Allah’ın bu lütfunu var olan arıcılığı geliştirmek adına en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. Arıcılık dendiği zaman ülkemizde bal üretimi akla geliyor. Oysa dünya bu konuda propolis, arı zehri, arı sütü, ana arı gibi farklı türevleriyle üretim yapabiliyor. Bunlar dünya ülkelerinde önemli bir sektör. Bizde Artvin’de arıcılık sektöründe balın dışında da üretim yapılabileceğini ispatlamak adına bu konferansı düzenledik” dedi.

Artvin Vali Yardımcısı Adem Başoğlu Artvin’deki arıcılığın 114 bin 120 koloni ile Türkiye ortalamasının 1, 65’ine tekamül ettiğini söyledi. Artvin’in 19 anaarı üreticisi ve 18 bin 200 ana arı üretim kapasitesi ile Türkiye birincisi olduğunu belirten Başoğlu, “Ana vatanı orta Kafkasya olan Kafkas arı ırkı, Artvin ve Ardahan illerinden bölgenin coğrafi yapısına adapte olmuştur. İlimizde 1 adet temel petek üretim tesisi ve 7 adet bal süzme dölüm tesis mevcut olup pazarlama sorunu yaşanmamaktadır” diye konuştu.

Arıcılığının Artvin ekonomisinde önemli bir yerinin olduğunu belirten Başoğlu, yıllık bal üretimini i bin 260 kilogram olduğunu söyledi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevgi Kolaylı Türkiye’de yılın üç mevsimi arıcılık yapıldığını söyledi.

Kolaylı Türkiye’nin Avrupa’dan daha fazla bitki çeşitliliğine sahip olduğunu ve bal üretimi açısından dünyada üçüncü sırada olduğunu dile getirdi.

Bal çeşitliliği bakımından dünyada bu kadar zengin başka bir ülke görmediğini belirten Kolaylı “ Arı çeşitliliği bakımından da ülkemiz zengin bir ülke. Her bölgenin kendine özgü bir arası var. Türkiye aslında arı ürünleri cenneti bir ülke, ama pek çok şeyin kıymetini bilmediğimiz gibi bununda kıymetini bilemiyoruz. Bu imkânlar başka bir ülkenin elinde olsa tüm dünyaya bal ve bal ürünleri o ülkeden satılırdı. Maalesef biz doğru düzgün bal ihraç edemiyoruz. Ürettiğimiz balların çoğunu biz kendimiz tüketiyoruz. Artık dünyaya da bunu pazarlamalıyız” diye konuştu.

Karadeniz Teknik Üniversitesinde Arı Ürünleri araştırma grubu olarak araştırmalar yaptıklarını belirten Kolaylı, tıbbı değeri en yüksek balların Türkiye’de olduğunu söyledi.

Kolaylı, “ Yaptığımız araştırmalarda kestane balının antioksidan özelliğini diğer ballara göre 3-4 kat yüksek buluyoruz. Kestane balı karın doyurmak için yenecek bir bal değil. Tamamen bağışıklık sistemimizi güçlendirmek adına öksürük, gribal enfeksiyonlar, yaraların iyileşmesinde ve birçok hastaneliğin iyileşmesinde yüksek potansiyele sahip bir bal. Antimikrobiyal aktivitesi yüksek ballardan bitlenesi. Koyu renkli balların antioksidan kapasitesi her daim daha yüksek oluyor. Kestane balı da Türkiye’de ki en koyu renkli ballardan bir tanesi. Meşe balı da en az kestane balı kadar değerli, kestane balıyla aynı değerlere sahip. Meşe balının kıymeti gelecekte daha da artacaktır çünkü meşe balının tüketimi daha kolay” diye konuştu.

Arıcılık sektöründeki arı sütü, polen, propolis gibi alternatif ürünleri de tıbben ve ekonomik olarak ciddi bir değer taşıdığını belirten Kolaylı, “Türkiye propelis üretecek potansiyele sahipken yurt dışından alıyoruz. Brezilyada üretilen kırmızı ve yeşil propolisin antioksidan kapasitesi ile diğer özellikleri antitümeral yapıda. Yani kanser hücrelerini temizliyor. Bu propolisler çok değerli. Bizim ülkemizdeki kestane propolisi Brezilya’nın kırmızı propolisi ile aynı özelliklere sahip. Propolis enfeksiyon hastalıklarına karşı bağışıklık sistemini güçlendirecek bir iksir. ” ifadelerine yer verdi.

Arı sütünün de gençlik iksiri olduğunu belirten Kolaylı “Bu konuda yaptığımız araştırmalara göre arı sütünün hücre çoğalmasını kolaylaştırıyor. Yumurtlamayı hızlandırıcı etkisi var. Bu yüzden arı sütünü kullanırken çok kontrollü kullanmak lazım. Buluğ çağına girmemiş çocuklarda fazla tüketilmemeli. Çocuk sahibi olmak isteyecek insanların kullanabileceği ürünlerden bir tanesi. Bu kadar önemli bir ürünü ne yazık ki biz yurt dışından alıyoruz. Bizim var. Biz neden üretmiyoruz. Baz sadece bala odaklanmışız. Diğer arı ürünlerini maalesef önemsemiyoruz. Bu konuda üreticilerimiz bilinçlendirilmeli” dedi.

Konferans daha sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevgi Kolaylı, Doç. Dr. Oktay Yıldız ve Ziraat Mühendisi Tunay Kılıçin’a arı üreticilerin soruları ile devam etti.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 28.10.2017 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Domuz Gribinin Düşmanı Artvin Balı...
 » 81 İlin Gazetecileri Ordu'da Toplan...
 » Artvin’de Ana Arı Üretimi Sertifika...
 » Chp Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’na S...
 » Artvin’de Ana Arı Üretme Kursu Büyü...
 » 81 İlin Cemiyet Başkanı Ordu’da Top...
 » Vakıfbank Müdürlerin’den Hopa Tso’y...
 » Anadolu Gazete Sahiplerinin Bik Tem...
 » Şavşat’ta İl Yatırım Destek Ve Tanı...
 » Arhavi’de Arı Üreticisi 150 Çiftçiy...
 » Arıcılığın Mevcut Durumu Ve Sektörü...
 » Dokap’dan Alternatif Arıcılık İçin...
 » İstanbul Feshane’de Artvin Rüzgârı...
 » Arıcılara Hibe Ve Eğitim Desteği...
 » Bir Başkadır Macahel'de Hayat...
 » Artvin Chp’den Artay-bir’e Ziyaret...
 » Camili'ye Destekleme Geliyor...
 » 4. Artvin Tanıtım Günleri’ne Yoğun...
 » Artvin İli Arı Yetişticileri Birliğ...
 » Artvin Valiliği Sosyal Medyadan Art...



En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Hopa Belediye Başkanı Seçilen Utku...
 » Artvin’i Yasa Boğan Ölüm...
 » Turgay Ataselim Teşekkür Mesajı Yay...
 » Bilgehan Erdem Hem Ziyaret Ediyor H...
 » Hopa Belediyesi Geleneği Devam Etti...
 » Ati Utku Cihan’dan İddialı Çıkış...
 » Hopa Belediye Meclis Üyeleri Belli...
 » Nöbette Olan Kamu Görevlileri Ve Ha...
 » Ulaştırma Bakanı Hopa Yolunda İncel...
 » Hopaspor Yönetimi Kongre Kararı Ald...