Artvin Doğa Turizmi İle Şahlanacak

13/10/2016 10:48


Haber: Hayati Akbaş







Artvin Valisi Ömer Doğanay, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca Artvin iline özgü farklı turizm türlerinin birbirine entegrasyonunu ve gelişimini sağlayarak sürdürülebilir çevre anlayışı ilkesi kapsamında, alternatif turizm odaklı “Artvin ili Tabiat Turizmi Master Planı” hazırlandığını söyledi.

Vali Doğanay yaptığı açıklamada, Artvin’in bağrında barındırdığı doğası, florası, faunası, tarihi ve turistik yapısı ile adete bir yeryüzü cenneti olduğunu belirtti.

Artvin’in çeşitli turizm değerlerini bağrında barındıran otantik bir turizm bölgesi olduğunu ifade eden Vali Doğanay, şunları söyledi :” Artvin 3900 metreye kadar yükselen birbiri ardına sıralanmış yüksek dağları, korunan alanları, balta girmemiş doğal ormanları, yüksek dağların doruklarında Krater gölleri, Karagölleri, yeşil yaylaları, fauna ve flora zenginliği, tarihi kilise, kale ve kemer köprüleri, geleneksel mimarisi ve festivalleri ile çeşitli turizm değerlerini içinde barındıran otantik bir turizm bölgesidir. İlimizde turizmin gelişimine yönelik alınacak her kararın sivil toplum örgütleri, özel sektör ve kamu kurumları tarafından ortak bir çalışma neticesinde belirlenmesi, ileriki dönemde yapılacak olan çalışmaların tutarlılığı ve sahiplenilmesi açısından önem arz etmektedir. Yerel tabiatın ve kültürün koruma-kullanma dengesi içinde ekonomiye kazandırılması amacıyla yayla ve dağ turizmi gibi eko-turizm alanları açılması özendirilmelidir. Bu kapsamda Orman ve Su İşleri Bakanlığınca Artvin ilimize özgü farklı turizm türlerinin birbirine entegrasyonunu ve gelişimini sağlayarak sürdürülebilir çevre anlayışı ilkesi kapsamında, alternatif turizm odaklı “Artvin ili Tabiat Turizmi Master Planı” hazırlanmıştır. ” dedi.

“Artvin İli Turizm Master Planı’nın”Orman Su İşleri Bakanlığınca hazırlandığını kaydeden Vali Doğanay, “Turizm Master Planı doğrultusunda kurumumuz tarafından kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütleri ve halkın görüş ve beklentileri dikkate alınarak, katılımcı bir yaklaşımla hazırlanan bu çalışmanın amacı, doğal güzellikleri, tarihi ve turistik yapısı ile zengin bir doğa turizmi potansiyeline sahip olan Artvin ilinde, bugünün ve geleceğin ihtiyaçlarını göz önüne alarak doğal kaynak değerlerin, sürdürülebilirlik, katılımcılık ve çevreye duyarlılık temel ilkeleriyle planlanarak doğa turizminin geliştirilmesini sağlamaktır. Bu alanların kaynak değerleri, koruma ve yönetim amaçları da dikkate alınarak tabiat yürüyüşü, bisiklet turu, çadırlı kamping, oto-karavan kamping, kuş gözlemi, yaban hayatı gözlemi, foto safari, kano, tekne, kayıkla gezinti, tabiat eğitimi, olta balıkçılığı, tırmanış, av turizmi, mağaracılık, agro-turizm aktiviteleri, ev pansiyonculuğu, yöresel yemeklerin sunumu olmak üzere 15 genel aktivite belirlendi. Doğa Turizmi (Ekoturizm); seyahat edilen doğal alanların, çevrenin korunması ve yöre halkının ekonomik standartlarının gelişmesini sağlayan bir turizm anlayışıdır. Sürdürülebilir turizm ve Doğa Turizmi (ekoturizm) tanımlarında doğal ve kültürel kaynakların geleceğin düşünülerek kullanılması, turizm sermayesinin, mevcut ziyaretçilerin ve yöre halkının amaçlarının maksimum düzeyde karşılanması öne çıkarılmaktadır. Ülkemizde ve bölgemizde ekoturizm faaliyetleri dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi ‘Korunan Alanlar’ da gelişme göstermektedir. Bu alanlar milli parklar, tabiat parkları, sulak alanlar ve diğer korunan alanlar olarak sınıflandırılmaktadır. ” dedi.

-Alternatif turizmde alternatifsiz il Artvin-

Artvin’in alternatif turizmde alternatifsiz il olduğunu belirten Vali Doğanay, “Bölgemizde geleneksel kitle turizminden ziyade alternatif turizmi ön plana çıkarmak gerekir. Alternatif turizm faaliyetleri olarak yaylalarda geliştirilmesi planlanan özellikle doğa ve macera sporlarına yönelik yapılanmanın her bir yayla ve bölge için ayrıntılı bir şekilde incelenmesi ve detaylandırılması gerekmektedir. Kaynakların korunması ve sürdürülebilir yönetimi odaklı hazırlanacak. Özellikle uygulama alanlarındaki yöre halkına alternatif gelir imkânı sunarken kültürel değerlerin yaşatılmasına katkı sunacağına inanıyorum” diye konuştu.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 13.10.2016 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Artvin Turizm Eylem Planı Bilgilend...
 » Çoruh Havzasındaki Baraj Gölleri Tu...
 » Artvin’de Turizm Çalıştayı Düzenlen...
 » Artvin’de Turizm Haftası Kutlama Et...
 » Artvin Tanıtım Günleri Sona Erdi...
 » Artvin’e Botanik Park İçin Düğmeye...
 » Artvin’deki İlk Tanıtım Fuarına Yoğ...
 » Bitlisli Folklorcular Hopa'da Alkış...
 » Hopa Tso Teşekkür Etti...
 » Bitlisli Öğrenciler Artvin’den Memn...
 » Artvin’de Turizm Çalıştayı Düzenlen...
 » Şehir Ödülleri 2018'de Artvin'e Çif...
 » Artvin Valiliğince, “İl Gelişim Pla...
 » Uyuşturucu İlletiyle Mücadele...
 » “Artvin Ansiklopedisi” Okuyucuyla B...
 » Su Ürünleri Yetiştiriciliği Mevcut...
 » Vali Doğanay’dan Çoruh Üniversitesi...
 » Trabzon Artvinliler Derneğinden Val...
 » Açü’de Akademik Yükselme Ve Bilimse...
 » Bölgede Muhtarlar Günü Çeşitli Etki...



En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Hopa Belediye Başkanı Seçilen Utku...
 » Artvin’i Yasa Boğan Ölüm...
 » Turgay Ataselim Teşekkür Mesajı Yay...
 » Bilgehan Erdem Hem Ziyaret Ediyor H...
 » Hopa Belediyesi Geleneği Devam Etti...
 » Ati Utku Cihan’dan İddialı Çıkış...
 » Hopa Belediye Meclis Üyeleri Belli...
 » Nöbette Olan Kamu Görevlileri Ve Ha...
 » Ulaştırma Bakanı Hopa Yolunda İncel...
 » Hopaspor Yönetimi Kongre Kararı Ald...