Açü'de Akademik Giysi Ve Bilimsel Teşvik Ödül Töreni

05/05/2016 10:29

Açü'de Akademik Giysi Ve Bilimsel Teşvik Ödül Töreni Düzenlendi.


Haber: Hayati Akbaş







Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) 2016 yılı Akademik Giysi ve Nihat Gökyiğit Bilimsel Teşvik Ödül Töreni düzenlendi.

Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ)2016 yılı Akademik Giysi ve Nihat Gökyiğit Bilimsel Teşvik Ödül Töreni Nihat Gökyiğit Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Artvin Valisi Kemal Cirit törene katılmayıp ilçede gerçekleştirilen etkinlikleri tercih ederken, protokolde yeri ayrılmış olmasına rağmen Belediye Başkanlığından her an gibi temsilci törende yer almadı.

Törene Artvin Vali Yardımcısı Ali Doğan, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duman, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Aydın Tüfekçi, Prof. Dr. Fahrettin Tilki, Prof. Dr. Abdulkuddüs Bingöl, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Bahattin Yetim, Ali Nihat Gökyiğit Vakfı Başkan Yardımcısı Turgut Gökyiğit, Vakıf Danışmanı Ümit Gürses ile akademisyenler ve davetliler katıldı.

Saydı duruşu ve istiklal marşı ile başlayan programda konuşan Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duman, bu yılda farklı bir konuşma gerçekleştirdi. Rektörlük seçimleri için adayları uyarıda bulunan Rektör Duman, mevcut yönetimi eleştirilmesini eksiklerin varsa bunların söylenmesi gerektiğin söyledi. Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duman konuşmasında şu ifadelere yer verdi, “Artvin Çoruh Üniversitesi’nin gelenekselleşmiş Akademik Giysi ve Ödül Töreni’ne katılarak bizleri onurlandırdınız. Sizlere şahsım ve üniversitem adına teşekkür ediyor ve saygılarımı sunuyorum. Bugün burada Doçent ve Profesör unvanı almış arkadaşlarımıza akademik giysilerini giydirmek ve indekslerce taranan bilimsel dergilerde yayın yaparak bilimin gelişmesine katkı yapan bilim insanlarımıza, değerli insan Sayın Nihat Gökyiğit’in teşvik ödüllerini sunmak üzere toplanmış bulunuyoruz. Bizler bu eylem içinde iken ülkemiz bugünlerde iki farklı açmazla karşı karşıya; Birincisi, terörün tekrar ve daha kanlı bir şekilde başlaması ve sürmesi. Gün geçmiyor ki, kahraman Mehmetçiklerimizden ve fedakâr polislerimizden acı haber gelmesin. Her gün yüreğimiz ağzımızda bekliyoruz. Diğer taraftan topluma ve insanlığa yararlı olabilecekken terör örgütü kıskacına düşmüş gençler bu ortamda hayatlarını kaybediyorlar. Buradan terörü ve terörü yöntem olarak seçen insanları huzurlarınızda lanetliyorum. Onlar kim olurlarsa olsunlar, insanlığın yüz karasıdır. İkincisi, ülkemiz mevcut verimlilik ve mevcut teknik koşullarla gelişmenin sınırına gelmiş görünüyor. Bu çerçevede kişi başına milli gelir yaklaşık 10 bin Dolar civarında çakılmış kalmıştır. Üretimimiz ve ihracatımız içinde ileri teknoloji ürünlerinin payı yüzde 2-3 civarında olup, minimum düzeydedir. Bunun çözümü bellidir. Her düzeyde eğitimi geliştireceğiz, toplam faktör verimliliğini artıracağız, bilimsel araştırmaları ilerleteceğiz. Ar-Ge harcamalarına çok çok daha fazla kaynak aktaracağız. Marifete çok çok daha fazla iltifat edeceğiz.

Artvin Çoruh Üniversitesi 2007 yılında kurulmuş, yaklaşık 10 yıldır eğitim-öğretim, araştırma-yayın ve bölgesel kalkınmaya katkı açısından çalışmalarını sürdürmektedir. Bugün itibariyle gerek makine ve teçhizat, gerekse beşeri varlıklar olarak ciddi bir eğitim ve araştırma alt-yapısına sahip olmuştur. 11’i Profesör, 13’ü Doçent, 144’ü Yrd. Doç. 168 öğretim üyesi olmak üzere, 504 akademik personelle yaklaşık 8 bin öğrenciye eğitim-öğretim hizmeti vermektedir. Bugün gelinen aşamada kuruluş çalışmaları, fiziki ve beşeri olarak belirli bir seviyeye gelmiş olan üniversitemiz yeni bir heyecan ve yeni bir anlayışla yoluna devam etmek için yönetim değişikliğine ihtiyaç duymaktadır. Önümüzdeki günlerde rektör seçimi yapılacak, seçilip atanacak rektör de yeni yönetimi oluşturup, yeni bir anlayışla yoluna devam edecektir.

Akademik kadroyu bir arada bulma fırsatını değerlendirerek bu süreçle ilgili birkaç söz söylemek istiyorum. Önce rektör adaylarına. Değerli arkadaşlarım, rektörlük propaganda süresince rakibinizi karalama yerine, kendinizi, marifetlerinizi, projelerinizi öne çıkarmanızı tavsiye ediyorum. Hele hele rakiplerinizi, taşımadıkları vasıflar üzerinden karalama yoluna asla gitmemelisiniz. Eleştiri dozunu, daha sonraki birlikte yaşama ve çalışma ilişkilerine zarar vermeyecek düzeyde tutmalısınız. Mevcut yani eski yönetimi eleştirebilir, eksik ve hatalı bulabilirsiniz. Bulmalısınız da. Bunları açıklamakta ve bunlar üzerinden propaganda yapmakta bir sakınca yok. Sonra öğretim üyelerine. Değerli meslektaşlarım. Bu süreç sizin üzerinize kurulan ve işletilen bir süreç olası hasebiyle olayın dışında kalmanız mümkün değildir. Mutlaka desteklediğiniz bir adayınız olacaktır. Olmalıdır da. Süreci yönetirken diğer aday hakkında söyleyeceklerinize dikkat etmelisiniz. Sizden kesin söz veya yemin istetenlere sadece başarılar dilemekle yetinmeniz yerinde olacaktır. Seçim sürecinin yeni fay hatları oluşturmasına izin vermemelisiniz. Hangi aday seçilirse ve atanırsa onunla çalışmaya hazır olmalısınız. Hangi aday seçilirse seçilsin, özlük haklarınızın ve çalışma ilişkilerinizin bundan katiyetle olumsuz etkilenmeyeceğine emin olmalısınız. Bunun bilinciyle onurlu ve tutarlı davranmalısınız.

Son olarak bundan sonraki yöneticileri bekleyen en önemli görev başlangıçta konan üniversitenin misyonu ve vizyonunu gözden geçirerek, elde edilen tecrübeler ve dünyadaki ve Türkiye’deki gelişmeler ışığında yeni misyon ve vizyon belirlemektir. Bu misyon ve vizyon ışığına gelişme planını ve stratejik planı yenilemektir. Tüm bunları yaparken başlangıçta karşılaşılan zorluklarla karşılaşılmayacaktır. Yurt içi ve yurt dışında doktora yapan akademisyenler peyderpey dönmeye başlamışlardır. Bu durumda daha önce öğretime açılamayan programlar rahatlıkla açılabilecektir. Bir 10 yıl sonra Artvin Çoruh Üniversitesi ülkemiz ve dünya akademik camiası içinde çok daha iyi bir konumda olacaktır. Fiziki alt-yapıda eksik kalan, üniversitemizin amiral gemisi Merkezi Kütüphanemiz Değerli insan Nihat Gökyiğit’in katkılarıyla ve “Artvin Çoruh Üniversitesi Nihat Gökyiğit Merkez Kütüphanesi” adıyla gerçekleştirilmektedir. Projesi Tekfen Holdingin Proje Genel Müdürlüğü tarafından TESEM AŞ’ye yaptırılan bu kütüphane 2016 yılı içinde tamamlanacaktır. Sadece üniversiteye değil Artvin sakinlerine ve engelli insanlara da hizmet verecek olan kütüphanemiz gurur kaynağımız olacaktır. Çok arzu etmeme ve olağanüstü çaba göstermeme rağmen görev sürem içinde sonuçlanamayan bu kütüphanemiz için davet aldığım takdirde mutlaka açılışına geleceğimi beyan ediyorum. Bu konuşmamda dünyadaki ve ülkemizdeki sosyo-ekonomik gelişmelerden, AB Lizbon stratejisinden, Ar-Ge faaliyet düzeylerinden, hedeflerinden vs. bahsetmeyeceğim. Bu konulardan çokça bahsettik. Söz bitti sıra eylemde. Ülkemizi sosyal ve ekonomik açıdan kalkındırmak, nitelikli ve yüksek teknolojili ürünlerde rekabet gücünü artırmak sizlerin elinizde. Üniversitemiz AB, TÜBİTAK ve BAP projeleriyle araştırmalarına devam ediyor. 2016 yılında devam eden proje sayısı 71; devam eden TÜBİTAK projesi 5. AB projesi 1. 15 kitap, 38 kitap bölümü, 246 makale olmak üzere toplam yayın sayısı ise 299; olarak gerçekleşmiş, indekslerce taranan dergilerde öğretim üyesi başına düşen ortalama yayın sayısı ise 0. 49 olarak gerçekleşmiştir. Bilimsel araştırmaları maddi ve manevi olarak teşvik etmeye devam edilmektedir. Bu amaçla 2014 yılından başlamak üzere 5 yıl süreyle dağıtılacak olan Nihat Gökyiğit akademik yayın teşvik ödüllerinin 3. sü bugün burada dağıtılacaktır.

Değerli meslektaşlarım, önümüzdeki akademik yılda yeni bölüm ve programları öğretime açmaya devam ediyoruz. Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde Felsefe Bölümü, Artvin Meslek Yüksekokulu bünyesinde; Bankacılık ve Sigortacılık, Bilgisayar Teknolojisi Borçka Acarlar Meslek Yüksekokulu bünyesinde; İnşaat Teknolojisi, Maliye, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde; Optisyenlik, Yaşlı Bakımı (İ. Ö), Yusufeli Meslek Yüksekokulu bünyesinde; Yerel Yönetimler, Şavşat Meslek Yüksekokulu bünyesinde; Yaşlı Bakımı olmak üzere 1 lisans ve 8 ön lisans programıyla ve 3045 öğrenci kontenjanıyla genişleme sürdürülecektir. Az sonra ödül törenine geçeceğiz ve Profesör ve Doçent unvanı alan öğretim üyelerimize akademik giysilerini giydireceğiz. Üniversitemiz tarafından üçüncüsü gerçekleştirilen törende SCI, SCI-EXPANDED, AHCI, SSCI ve ulusal dergilerdeki çalışmalara imza atan bilim insanlarına “Bilimsel Teşvik Ödüllerini” vereceğiz.

Maddi değerinden ziyade manevi değeri çok yüksek olan bu ödüllerin bilim insanlarımızın çalışma azmini ve şevkini daha da artıracağını umuyor ve bekliyoruz. Bu konuda amaçlarımızı paylaşan ve 5 yıl süresince akademik teşvikleri bizzat üstlenen, aynı zamanda öğrencilerimize burs veren ve her daim dara düştüğümüzde bize maddi ve manevi desteğini esirgemeyen Sayın Nihat Gökyiğit beyefendiye ve kendisi katılamadığı için temsilen katılan Turgut Gökyiğit ve Ümit Yaşar Gürses’e huzurlarınızda şükranlarımı sunuyorum.

Değerli Konuklar konuşmamı burada bitirmek istiyorum. Bu anlamlı ödül törenini gerçekleştiren mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyor, ödül ve unvan alan değerli bilim insanlarımızı kutluyor, başarılarının devamını diliyorum. Dinleme sabrınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyor ve saygılar sunuyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

Daha sonra ödül törenine geçildi. Düzenlenen ödül töreninde ilk olarak Artvin Çoruh Üniversitesi’nde çeşitli birimlerindeki görevlerini tamamlayan öğretim elemanlarına hizmetlerinden dolayı plaketleri verildi. Özellikle emeklilik nedeniyle Artvin Çoruh Üniversitesi’nden ayrılan Hüseyin Kurt ödülünün almak üzere sahneye yoğun bir alkış eşliğinde çıktı. Kurt ödülünü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Tüfekçi’den aldı.

Daha sonra akademik giysi törenine geçildi. Bu sırada ödüllerini takdim etmek üzere kürsüye çıkan Ali Nihat Gökyiğit Vakfı Başkan Yardımcısı Turgut Gökyiğit, kısa bir konuşma yaptı.

Gökyiğit konuşmasında, “Abim Nihat Gökyiğit adına buradayız sayın Ümit Gürses ile beraber kendisi kısa zaman önce bir ameliyat geçirdi ancak Artvin doğumlu olarak Artvin’de bulunaktan her zaman heyecan duydum. Şuanda da heyecanlıyım yedi yaşına kadar Artvin’deydim. Artvin’deki ilerlemeleri gördükçe gururlanıyorum. Artvin’de bir ilkokul bir de sadece ortaokul vardı. Gençler lise okumak için ya samsuna ya da İstanbul’daki Kabataş Lisesi vs giderdi okullar sayılı idi. Ve oradan mezun olan arkadaşlarımız gençler Türkiye’de büyük işler başardılar Artvinli olarak. Bugünkü bırakın üniversiteyi bırakın lisenin bile burada o dönemlerde hayal bile edemiyorduk. Bakın üniversiteniz çok genç çok başarılı gelişmeler var çok başarılı öğretim görevlileri var. Ben yurt dışında yayın yapmanın işim dolayısı ile ne kadar zor olduğunu biliyorum. Onun için hepinize teşekkür ediyorum. Tekrar hepiniz hoş geldiniz” dedi.

Konuşmaların ardından üniversitelerarası kurulca profesörlük ve doçentlik unvanı verilen akademisyenlere akademik giysileri giydirildi. Daha sonra AÇÜ bünyesinde yaptıkları bilimsel çalışmalar dolayısıyla bazı akademisyenlere protokol üyeleri tarafından çeşitli ödüller verildi.

Tören, halkoyunları gösterisinin ardından üniversite öğrencilerince açılan fotoğraf sergisinin gezilmesiyle sona erdi.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 05.05.2016 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Eğitim Haberleri
 » Artvin’de Akıl Ve Zeka Oyunları Tur...
 » Hopa’da Akıl Oyunlarında Heyecan Do...
 » Proje Hareketliliği Portekiz'de Dev...
 » Kaymakam Arslantürk Okul Ziyaretler...
 » Hopa Özel Eğitim Okulu İnşaatında İ...