Artvin Halkı 9 Nisan’da Cerattepe Panelinde Olacak

07/04/2016 10:30


Haber: Hayati Akbaş







Artvin’in en büyük platformu olan Yeşil Artvin Derneği Artvin Barosuile birlikteorganize ettikleri panele YARSAV Başkanı Hakim Murat Arslan, Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Doktor Oya Otyıldız ve Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu’yu davet ettiler.

Konuşmacı Yarsav Başkanı Murat Arslan, “Çevrenin Korunmasında Yargının Rolü ve Hangi Yargı” başlığın altında Artvin halkını bilgilendirecek. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Profesörü Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ise Çevre Hukuku ve Anayasa konusunda konuşma yapacak. İzmir Tabip Odası Çevre Komisyonu Üyesi Dr. Oya Otyıldız, “Madenciliğin Halk Sağlığı Üzerine Etkileri”ni anlatacak. KTÜ Orman Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, Kentsel Madencilik Olabilir mi?” başlığı altında konuşacak.

20 Yıllık Mücadelenin Adı Cerattepe Hakkında Genel Bilgi

Kentsel yerleşim alanını ve Artvin Kafkasör Turizmi Koruma ve Geliştirme Bölgesi´ni kapsayan ve Hatila Vadisi Milli Parkı’nın bitişiğinde bulunan yörede, madencilik girişimleri ve söz konusu girişimleri engelleme çabası 1990’lı yıllarda başladı. 2012 yılında bölgede maden işletme ruhsatının yeninden ihaleye çıkarılması ve Cengiz Holding´e bağlı bir şirket tarafından bakır madeni çıkarılması için olumlu Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu verilmesi üzerine dava açılmış; mahkeme kararı ile yürütme durdurulup rapor iptal edildi.

Bu arada 6 Nisan 2013 tarihinde Türkiye’nin en büyük çevre mitingi yapılmış ve Cerattepe’de yapılacak madenciliğin Artvin’i temelden yok edeceği vurgulanmış, burada konuşma yapan dönemin Eski Artvin Belediye Başkanı Emin Özün’e maden firması tarafından tehdit davası açılmıştı. Şirket yetkilileri 6 Nisan Mitingi sonrası “B” planı olarak niteledikleri, eski projeye kapalı galeri yöntemine döndüklerini ofislerinde basına yaptıkları açıklamalarda dile getirmişti. Ancak kısa süre sonra açık alanda altın işletmeciliği için başvuru yapan şirket, tepkileri daha da artırdı. Açık alan siyanürlü altın üretimi başvurusunu iptal ettiğini söylese de gerçek Başbakan ile yapılan görüşmede ortaya çıkmış, iptal edilmediği öğrenilmişti.

Ancak projede bir kaç değişiklik yapılıp tekrar olumlu rapor alınması üzerine yeniden dava açan Artvin halkı, dava devam ederken iş makinelerinin Cerattepe’ye girmelerini önlemek üzere 21 Haziran 1015’ten itibaren maden sahasında yaklaşık 250 gün nöbet tutmuşlardı. 16 Şubat 2016´da polis ve askerin müdahalesi ile iş makinelerinin maden sahasına ulaşmasının ardından Artvin´de protesto eylemleri ve diğer illerde protestoya destek eylemleri devam etmekte. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Cerattepe protestocuların "Geziciler neyse, bunlar da yavru Gezicilerdir" şeklinde yorumladı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise kesilmesi ön görülen 3500 ağacın her biri için 3 fidan dikileceğini söylemişti.

Bölgede maden arama çalışmaları 1992 yılında arama ruhsatı alan Kanada merkezli Cominco Madencilik firması tarafından başlatıldı. Artvin Valiliği’nin yaptırdığı araştırma sonucunda hazırlanan ve olumsuz görüşleri içeren raporun Şubat 1996´da Resmi Gazete´de yayınlanmasının ardından MTA´nın maden için ruhsat verilen alanın heyelan risklerine dikkat çeken 1998 yılındaki araştırması ile dönemin Orman Bölge Müdürlüğü’nün benzer görüşleri ortaya koyması üzerine Cominco Madencilik´in çalışmaları valilik tarafından durduruldu.

IV. gurup madenler olarak adlandırılan altın, gümüş, bakır ve çinko için arama ruhsatına sahip olan firma 2004 yılında ruhsatını Çayeli Bakır´ı işleten Kanada merkezli InmetMining firmasına devretti. Artvin Bakır İşletmeleri´ni kuran firma, kamuoyu baskısı üzerine altın değil, sadece bakır çıkaracağını açıkladı. 1995´te kurulan Yeşil Artvin Derneği ile Artvin Barosu tarafından 2005´te heyelan riski ve bölgenin halkının sağlığının bozulacağı iddialarıyla işletmenin ruhsatının iptali için dava açıldı. Söz konusu dava, 2008 yılında ruhsatın iptali ile sonuçlandı. Karar, 2009’da Danıştay tarafından da onaylandı.

24 Haziran 2010’da yürürlüğe giren yeni Maden Kanunu ile Cerattepe’de maden aramak için ruhsatlandırma mümkün hale geldi ve 2012’de maden işletme ruhsatı yeniden ihaleye çıkartıldı. İhaleyi kazanan Özaltın İnşaat firması, hakkını Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır A. Ş. firmasına devretti. İhale sürecinin ardından bakanlık, bakır madeni için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporuna da onay verdi. Ancak ÇED olumlu raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Rize’de dava açıldı. Mahkeme, 20 Kasım 2014’te yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ayrıca mahkeme Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen olumlu ÇED raporunu da iptal etti.

Ancak maden şirketi Haziran 2015’te projede değişiklik yaparak yeniden bakanlığa sundu ve tekrar olumlu ÇED raporu aldı.

Cerattepe Protestoları

Yeni ÇED raporunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca kabul edilmesi ve maden şirketinin bölgeye gelerek konteyner ve iş makinelerine yer teslimi yapmak istemesi üzerine harekete geçen Artvin Halkı, 19 Haziran’da Orman Bölge Müdürlüğü’ne yürüyerek ağaç katliamına karşı nöbet tutmaya başlayacaklarını ilan etti. Cerattepe’de kalabilmek için bir kulübe yapan halk 21 Haziran 2015 günü nöbet eylemine başladı. Eylemcilerin direnişi sonucu iş makineleri bölgeden ayrıldı. Nöbet eylemi devam ederken bölgeye jandarma eşliğinde iş makinesi çıkarmak üzere tekrarlanan girişimler nöbet alanında toplanan halk tarafından önlendi.

8 Temmuz 2015’te 761 kişi ile 60 avukatın tarafından yeniden yürütmeyi durdurma ve ÇED raporunun iptali davası açıldı. Artvin’in yanısıra İstanbul ve İzmir’de protestolar düzenlendi. Mahkeme yeniden keşif yapılması kararı verdi.

Eylemcilerinin nöbetinin devam ettiği Cerattepe’ye şirket yetkilileri 16 Şubat 2016´da bir kez daha polis ve askerler eşliğinde çıktı. Cerattepe’ye çıkan yolu araçlarıyla kapatan yaklaşık 300 kişilik gruba karşı gaz bombaları ve plastik mermilerle müdahale edildi. 17 Şubat´ta göstericiler ve güvenlik güçleri arasındaki mücadele devam etti; şirket barikatları aşarak maden sahasına ulaştı. Artvin Meydanı’nda toplanan 5bin kişilik bir grup 18 Şubat’ta Artvin Meydanı’nda toplanarak güvenlik güçlerinin müdahalesini protesto etti.

Bursa, Sinop, Trabzon, Sakarya gibi illerde de Cerattepe protestolarını destek eylemleri yapıldı. Artvin Adliyesi önünde toplanan yaklaşık 700 kişi, maden şirketinin araçlarını fiili bir durum yaratmak amacıyla herhangi bir yasaya dayanmaksızın Cerattepe’ye sokma girişiminden sorumlu tuttukları Artvin valisi, jandarma alay komutanı, il emniyet müdürü hakkında suç duyurusunda bulundular.

24 Şubat 2016 tarihinde Yeşil Artvin Derneği üyelerinin Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yaptıkları iki saat süren görüşmede hukuki süreç tamamlanıncaya kadar Cerattepe bölgesinde maden şirketinin faaliyetlerinin durdurulmasının kararlaştırıldığı belirtildi. Bu açıklamanın ardından 14 Mart 2016 günü bilirkişi heyeti keşif için bölgeye geldi. Artvin halkının 2 kilometrelik insan zinciriyle karşılanmış, madene hayır tişört ve atkılarıyla Artvin’i ve yaşam alanlarını tümden yok edecek olan Cerattepe madenciliğinin yapılmamasını istedi.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 07.04.2016 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Sinop’tan Cerattepe’ye Destek...
 » Artvin Cerattepe’de Skandallar Peşp...
 » Cerattepe Artvin’de Bir Kez Daha Ma...
 » Maden Kıskacında Artvin Paneli Yapı...
 » Artvin’de Polis Müdahalesi Devam Ed...
 » Artvin’de Cerattepe İçin Gergin Top...
 » Artvin’de Madene Karşı Bahar Yürüyü...
 » Danıştay, Madencilik Yapılabilir Ka...
 » Tema Vakfından Cerattepe Ve Yeşil A...
 » Kafkasör’de Madencilik Su Kanuna Gö...
 » Artvin Halkı Cerattepe’de...
 » Artvin’de Hod Köylülerinden Maden T...
 » Tema: Danıştay’ın Cerattepe Kararı...
 » Artvinli Gençler Cerattepe İçin Hor...
 » Artvinde Polis Saldırıyor, Halk Dir...
 » Cerattepe’de Halk’da, Kanunlarda “B...
 » Artvin Cerattepe’de Ağaç Nöbeti Dev...
 » Cerattepe’nin Sesi Küba’da Duyuruld...
 » Yaşama Hakkın, Yürüttüğün Mücadele...
 » Artvin’e Bir Destekte Ankara’dan Ge...



En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Necmettin Orman Vefat Etti!...
 » Artvin’i Yasa Boğan Ölüm...
 » Hopa Belediye Başkanı Seçilen Utku...
 » Turgay Ataselim Teşekkür Mesajı Yay...
 » Hopa’nın Kadınları, Muhteşemsiniz!...
 » Hopa Belediyesi Geleneği Devam Etti...
 » Ati Utku Cihan’dan İddialı Çıkış...
 » Şehit Ailesinde İftarını Açtı...
 » Ulaştırma Bakanı Hopa Yolunda İncel...
 » Hopa Belediye Meclis Üyeleri Belli...