Hopa’da Yaşanan Afetin Nedenleri Araştırıldı

16/09/2015 10:48

Ardahan Üniversitesi, Hopa’da Yaşanan Felaketin Sonuçlarını Mercek Altına Aldı.


Haber: Hayati Akbaş







Ardahan Üniversitesi bölgemiz ve ülkemizi yakından ilgilendiren önemli çalışmalara imza atmaya devam ediyor. 24 Ağustos 2015 Pazartesi günü meydana gelen ve Artvin’in Hopa ilçesinde büyük yıkıma neden olan sel felaketiyle ilgili olarak Ardahan Üniversitesi ve Jeomorfoloji Derneği işbirliğiyle kritik bir araştırma yapıldı. Jeomorfoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Turoğlu ile Derneğin Genel Sekreteri ve aynı zamanda Ardahan Üniversitesi (ARÜ) İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal’ın öncülüğünde çeşitli üniversitelerden bilim insanlarının oluşturduğu bir heyet tarafından bölgede sel felaketi ve oluşan heyelanlar incelendi. Araştırmalar neticesinde elde edilen bulgular ve yapılan gözlemlerin ardından bir ön rapor hazırlandı. Yayınlanan raporda felaketin fiziki ve beşeri yönleriyle ilgili önemli tespit ve önerilerde bulunuldu.

Hazırlanan ön raporda afetin yağış, topoğrafik eğim, yüzey drenaj ağının özellikleri, arazi kullanımı, ana kayanın özellikleri ve diğer jeomorfik süreçlerin (ayrışma ürünü reolit vb. ) ortak bir sonucu olarak meydana geldiği vurgulandı. Raporda 8 kişinin yaşamını kaybettiği, üç kişinin kayıp olduğu, yörenin geçim kaynaklarından birini oluşturan hayvancılık-tarım gibi faaliyetlerin büyük zarar gördüğü belirtildi. Ayrıca felaket nedeniyle Hopa Merkez başta olmak üzere Sundura, Cumhuriyet, Mahalleleri ile Sanayii bölgesi ve Sugören ile Yoldere köylerinde çok sayıda konut, işyeri ve ayrıca altyapının kullanılamayacak derecede tahrip olduğu vurgulandı.

Felaketlere Karşı Acil Çağrı

Afet bölgesinde 500’den fazla heyelan meydana geldiğinin vurgulandığı rapora göre, Hopa ilçe merkezinin sel felaketinden çok fazla etkilenmesinde yerleşim yerinin Hopa Çayı yatağına kurulması olduğu tespitine yer verildi. Felaketin ardından yapılan gözlemler ve tespitler ışığında hazırlanan raporda, “Afet bölgesinde, güncel eğim koşulları esas alınarak drenaj ve altyapı sistemlerinin yenilenmesi gerekmektedir.

Dere yataklarının ve ayaklı köprülerin; ters kirişlere ya da köprü ayaklarına takılan ve kesit küçülten dal, ağaç kökleri ve diğer organik, inorganik, insan yapımı malzemelerden ivedilikle temizlenmesi gerekmektedir. Vadi yamaçlarındaki ayrışma ürünü regolitik zemin üzerine inşa edilen ve kaymaya çok müsait olan zemine tehlikeli boyutta statik yük getiren, çok katlı betonarme yapılaşmalardan mutlaka vazgeçilmelidir.

Vadi yamaçlarındaki ayrışma zonu regolitik zemin halen suya doygun olup, afet bölgesinde yakın dönem içinde gerçekleşecek daha az yağışların etkisi ile yeni heyelanların meydana gelme olasılığı yüksektir. Zeminin yüksek kil ve silt içeriği nedeni ile suyun hareketi yavaş olmakta ve suya doygunluk devam etmektedir. Yakın gelecekteki olası yağışlar yeni heyelanlar için tetikleyici rol oynayabilir. Bu durum göz ardı edilmemelidir. Vadi yamaçlarında bulunan, ayrışma zonu regolitik zemin üzerinde inşaa edilmiş, sel ve heyelanlardan az ya da orta derecede zarar gören çok katlı betonarme konutlar, iş yerleri; bundan sonra da hasar görme olasılıkları çok yüksek yapılar olup, mutlaka mühendislik özellikleri ilgili bilim dalı mensuplarınca çok titizlikle takip edilmeli, gerekiyorsa tahliye edilmelidir. Afet bölgesinde afet sonrası hasar tespit ve iyileştirme çalışmaları devam etmektedir. Bu aşamada hijyen konusuna çok ciddi anlamda hassasiyet gösterilmelidir. ” şeklinde önemli önerilerde bulunuldu.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 16.09.2015 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Cerattepe İçin Yeni İddia...
 » Artvin Cerattepe Madeni Mahkemelik...
 » Hopa’da Yaşanan Afetin Raporu Yayın...
 » Artvin Valiliği Sosyal Medyadan Art...
 » Deriner Barajı Şubat 2012’te Elektr...
 » Kafkasör’de Madencilik Su Kanuna Gö...
 » Halkevleri Yöneticileri Hopa’da...
 » Artvin’de Çevre Ve Orman Konulu Pan...
 » Köylere Artık İmar Uygulamaları Gir...
 » Yargı Cerattepe İçin Nihai Kararlar...
 » Yusufeli Doğal Güzellikleri Görülme...
 » Çağal’dan Maden Şirketine Belgeli C...
 » Hopa Hdp’den Başkan Kasımoğlu’na Ağ...
 » Artvin Barajı Ve Hes Projesinde Su...
 » Dekap’dan Orman Ve Su İşleri Bakanı...
 » Karadeniz İsyandadır Platformu Üyel...
 » Chp’nin 12 İl Başkanından Karadeniz...
 » Berta Köprüsü Üzerinden Dünyaya Ses...
 » Yavuz’dan Deprem Haftası Açıklaması...
 » Geleneksel Artvin Evlerinden Birkaç...



En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Türklim Olağan Genel Kurulu Yapıldı...
 » Arhavi’de Acı Bu Defa Numanoğlu Ail...
 » Hopa’da Gözyaşı Ve Acı Vardı...
 » Chp’den Sonra Akparti’den Miting Ha...
 » Rauf Başar Ödül Töreni Düzenlendi...
 » Hopaport’ta Görkemli Açılış...
 » Doğu Karadeniz İçin Yeni Bir Fırsat...
 » Hopa Tso Açü Meslek Yüksekokulu’nu...
 » Artvin’de Kayak Şenliği Sona Erdi...
 » Hopa’da Sivil Savunma Programı Gerç...