Hopa'da Kara Üzüm Ve Likapa (yaban Mersini) Yetiştiriciliği Paneli Düzenlendi

21/11/2005 17:23

Doç. Dr. Hüseyin Çelik, "Kara Üzüm Ve Likapa İnsan Sağlığında Önemli Yer Tutmaktadır"

Haber: Turan Şentürk







Hopa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Bölge Birliği tarafından düzenlenen kokulu kara üzüm ve Likapa (Yaban mersini) meyve yetiştiriciliği paneli düzenlendi. Hopa öğretmenevi salonunda düzenlenen panele Artvin Valisi Orhan Kırlı, Hopa Kaymakamı Şahin Aslan, Hopa Belediye Başkanı Yılmaz Topaloğlu, Kemalpaşa Belediye Başkanı Yalçın Emiralioğlu, Tarım İl Müdürü Mustafa Duman, Hopa İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Ergene, diğer ilçelerden gelen daire müdürleri siyasi parti başkanları ve temsilcileri, sivil toplum temsilcileri ve halk katıldı.

Panelde ilk konuşmayı Hopa Tarımsal kalkınma kooperatifi ve bölge birliği başkanı Hasbi Uğur Topaloğlu yaptı. Topaloğlu, bölgemizin birinci derecede geçim kaynağı olan çay'ın alternatifsiz bir ürün olduğunu, asla rakip aramadıklarını ancak bugünkü yaşam koşulunda ekonomi açısından başka alternatifler aramak zorunda kaldıkları için diğer ürünlerin yetiştirilmesi mutlak zorunlu olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

"Bu panelimizin konusu, ilimizdeki alternatif ürün yetiştiriciliği çalışmaları kapsamında yapılacak 'kokulu kara üzüm ve Likapa' yetiştiriciliği konusudur. 2003 yılı itibarıyla Borçka, Hopa ve Arhavi ilçelerimizde faaliyetlerini sürdüren her türlü bitkisel ürünlerin üretimi, pazarlaması ve girdi tedariki gibi konularda çalışma yapan 8 adet tarımsal kalkınma kooperatifimiz, yaklaşık 10 bine yakın üyesi ile birlikte bir araya gelerek Hopa bölgesi çay kooperatifleri birliğini kurduk. Bu konuya değinmekteki amacım ise birliğimizin sadece çayla ilgili değil, diğer tarımsal faaliyetlerin içerisinde bulunabileceğinin yasal zeminin var olduğunu hatırlatmaktır. Yaklaşık 8 ay önce yine bu mekanda düzenlemiş olduğumuz organik çay panelinde ve her türlü platformlarda çayda yaşanan sorunları ve çözüm önerilerimizi sunduk. Özellikle kooperatifler olarak çaya alternatif bir ürün arayışı içinde olmadığımızı çayın alternatifin olamayacağını çayın alternatifinin yine 'çay' olduğunu savunduk. Savunmaya da devam edeceğiz. Ancak nüfusun artışı arazi bölünmesi ve eskisi gibi gelir getirmemesi nedeni ile çay üreticileri sadece çay ürünü ile geçimlerini temin edemez duruma gelmiştir. Bu durumdan kurtulmak, göç hareketlerini engellemek, idari, sosyal ve ekonomik olumsuzlukları asgari düzeye indirmek için insanımızı doğduğu yerde doyurmak ana fikrinden hareketle bölgemizde çok eskiden beri var olan kokulu kara üzüm, demir elma ve Likapa'yı bir proje dahilinde yetiştirerek üreticilere yeni gelir kapısı açmayı planlıyoruz. Özellikle kara üzüm pekmezinin eskiden çok yaygın bir biçimde üretildiğini, sarılık hastalığına, kansızlığa ve bağırsak metabolizmasının düzenlenmesi için tavsiye edildiği bilmekteyiz. Bu çerçevede 2001 yılında Trabzon tarım il müdürlüğü vasıtasıyla KTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü laboratuarında kara üzüm pekmezinin tahlilini yaptırdık. Analiz raporuna göre 1 gr. Pekmezin kalori miktarı 2650 olarak tespit edilmiş olup bu oranın diğer ürünlere göre karşılaştırılmayacak bir üstünlüğünün olduğunu görmekteyiz. Ayrıca bölge birliği olarak bu yıl sayın valimizin olurları ile bir protokol çerçevesinde Tarım il müdürlüğümüzce tahsisli, Arhavi ilçemizdeki arsada bulunan serada yaklaşık 3000 adet kara üzüm çeliği köklendirilmek üzere dikilmiş, yine 2500 adet demir elma fidesi sipariş edilmiş olup, önümüzdeki mart ayından itibaren isteyen üreticilerimize dağıtılacaktır.

Daha öncede devlet desteği ile birlikte üreticiler ve sivil toplum kuruluşları sahiplerince bölgemizde Kivi'de yaşadığımız gelişmeleri yakalamak hiçde zor değildir. Bölgemize yabancı bir ürün olmasına rağmen son birkaç yılda devletimizin bir proje dahilinde bu ürüne vermiş olduğu destekten dolayı Arhavi ve Hopa ilçelerimizde kivi üretimi tahmini 100 bin ton geçmiştir. Ve kivi üretimi her yıl hızlı bir şekilde artmaktadır. Aynı kivi üretiminde olduğu gibi bir dekar alana dikilecek üzüm, dikilecek direk adedi ve tel uzunluğunun tespit edildiği bir proje, maliyeti ile birlikte ortaya konulduğunda alacağımız devlet desteği ile birlikte üreticilerimiz Kara üzüm ürünü de yetiştirip yeni bir gelir kapısı elde edeceklerdir.

Yine bölgemizin yüksek yerlerinde yetişen ve bazılarımızın (kasğanaka), bazılarımızın mağavor veya moğovoyik, bazılarımızın ise Morsği dediği hiç de yabancı olmadığımız bizim iklimimizin bir ürünü olan Likapa'nın da bir proje talihinde yetiştirilmesi için bizler her türlü özveriyi göstereceğiz. Bu ürünlerin organik olarak yetiştirilmesi içinde gerekli çalışmayı ve çabayı sarfedeceğiz.

Tarım, bir ülke ekonomisinin, yaşam standardının ve dengeli beslenmenin en temel unsurudur. İnsanlar besinlerini dolayısıylada enerjilerini, bitkisel ve hayvansal ürünlerden alırlar ve yaşamlarını devam ettirirler. Tarımı desteklemek, insan yaşamanı desteklemekle aynı orantılıdır. Tarımın yaşatılması için tarıma dayalı sanayiler geliştirilmelidir. Yetiştireceğimiz ürünleri muhafaza edilmesi pazarlanması gibi sorunlarla karşı karşıya kalınmaması ayrıca bölgemizde üretimi devam eden ürünlerin depolanması için birlik olarak sayın valimizin de desteği ile 2006 yılı içinde bir soğuk hava deposu yapmayı, ardından da bu meyvelerin yetişeceği zaman süreci içinde meyve suyu entegre tesislerini hayata geçirmeyi planlıyoruz" dedi.

Artvin Tarım İl Müdürü Mustafa Duman yaptığı konuşmada tarım sektörü ülkemiz için gerek ekonomik bakımından gerekse sosyal bakımından önemli bir sektör olduğunu ifade ederek özetle şunları söyledi:

"Bu sektör insanlara gerekli olan gıdaları sağlayan, sanayiye hammadde temin eden, nüfusun önemli bir bölümü istihdam eden ve böylece ülke ekonomisine önemli katkıları olan bir sektördür. Bu özelliklerinden dolayı da tarım sektörü pek çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de strateji bir öneme sahiptir. Tarımı ihmal ederek kalkınmamız asla mümkün değildir. Bugün gelişmiş ülkelerin ulaştıkları ekonomik refahın temelinde, tarımdaki gelişme yatmaktadır. Tarım, zenginlik üreten bir sektör olarak ülkelerin gelişmesinde büyük rol oynamıştır. Gelişmiş Avrupa ülkeleri tarıma büyük önem vermektedirler" dedi.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Hüseyin Çelik yaptığı konuşma kokulu kara üzüm ve Likapa(Yaban Mersini) meyvesi ve yetiştiriciliği hakkında bilgi sundu.

Çelik şöyle konuştu: "Bölgemizde gerçekten bilinmeyen ve dünya çapında önemli bir yer tutan ve yararları daha henüz yeni keşfedilen bir çok ürünler bulunmaktadır. İşte bunlardan kara üzüm ve Likapa. Yüz yıllardır doğamızda bulunan kokulu üzüm olarak tanıdığımız, renk bakımında da çeşitli özellik tipler taşıyan üzümlerden bizim bölgemizde yetişen kara üzümü, yıllardan beri ağaçlarda bıraktık. Bir türlü yere indiremedik. Kara üzüm kendi haliyle çıkar büyür ağaca sarılır. Ve de bizlerde onu yemeğe çalışıyoruz. Bölgede kokulu üzümün bağını neden kuramadık. Karadeniz olarak bölge bağcılığı olarak baktığımızda bağcılık üretimi yok. Ancak vatandaşlarımız bağında bahçesinde bulunan ve kendiliğinden yetişmiş üzümü yemektedir. Ayrıca bu üzümü ekonomik değerler içinde bu zamana kadar da ele alınmamış. Bu üzümün yani kokulu kara üzümün kalori değeri tabiatta eşi ve benzeri olamayan nitelikte kalori değeri çok yüksek bir özelliğe sahip. Kabuğu kalın, sıkıldığında kabuğu ile ayrılan, kokusu olan ve yöre insanı tarafından sevilerek ve beğenilerek yenen üzümdür. Uzun zamandan beri yaptığımız proje çalışmalar sonucu artık üzümü ağaçtan yere indireceğiz. Üzümün tarihçesine baktığımızda, masallara konu olmuş kutsal kitaplar bile geçiyor. Besin bakımından sağlık açısından çok yararlı bir meyve türü. Yüksek şeker içeriği bakımından kalori değeri çok fazla. Bazı karaciğer hastalıkları ve kansızlık hastalığın tedavisinde etkili olabilmektedir. Üzümün içerdiği meyve asitleri içerdiği yapısından dolayı hiç zarar vermeden böbrek ve bağırsakları çalıştırabiliyor. Kanın temizlenmesini sağlıyor. Taze üzüm, kuru üzüm, üzüm suyu, üzüm pekmezi bunları değerlendirebiliyoruz. Ayrıca güzellik rejimlerinde bayanların maske olarak da kullandığı üzüm, bugün artık, Avrupa'da gelişmiş ülkelerde üzümün çekirdeğinden veya üzümden yapılan ekstraktan marketlerde vitamin olarak, hap olarak değilde vitamin ekstrakt olarak satılmaktadır. Özellikle yaz aylarının vaz geçilmez meyvesi şifa kaynağı. Müthiş ölçüde B vitamini içermektedir. Öğleden sonra yenecek üzüm veya içilecek bir bardak üzüm suyu insanı dinç kılar, son derece yarar sağlar. Yağların erimesine yardımcı olur. Üzümü yerken çekirdeğinide yemek daha doğru olur. Çünkü bağırsak metabolizmasını düzenlemesini çok iyi yapar. Biz zannederiz ki Üzümün çekirdeğini yersek mide eritemez. Bu yanlıştır. Hatta üzümün kabuğu ile beraber yemek çok daha doğrudur. Kabuğu biraz serttir ama yemek da fayda vardır. En önemli özelliği nemli ortamı ve de asitli toprağı sevmesidir. Nemli ortam ve asitli toprak kabuğunun bu denli büyümesin sağlar" dedi.

Likapa (Yaban Mersini) olarak bilinen meyve hakkında açıklama yapan Doç. Dr. Hüseyin Çelik Likapa'nın birinci derecede kalp krizi önleyici etkeni olduğunu vurgulayarak şu bilgileri verdi:

"Likapa ürünü dünya ülkeleri çok seneler önce yetiştirmeye başlamışlar, Türkiye'ye geliş resmi olarak 2000'li yıllarda olmuştur. Oysa bölgemizde birçok çeşitleriyle doğada kendilinden yetişmektedir. Bunu proje dahilinde yetiştirmek ve diğer meyveler gibi yerini alması için çabamızı sürdürmeye başladık. Doğu karadeniz bölgemiz Likapa ürünün yetiştirilmesi için çok müsait iklimi ve toprağına sahiptir. Bunu en iyi şekilde değerlendirmek gerekir. Bu meyve ürünün bir çok özelliğe sahiptir. Kalp krizi önleyici olmakla beraber yaşlanmayıda önlüyor. Bunları ben söylemiyorum. Bu konuda tıp fakültesinde öğretim üyesi arkadaşlarımızla çalışmamız var. Kan şekerini düşürüyor. Şeker hastalara bunun tozunu tatlandırılarak kullanıyoruz. Veya normal tüketirsiniz kan şekerinizi düşürür. Nasıl düşürüyor. Normal bildiğimiz çay şekerlerde sakaroz oranı düşük, kritoz ve glikoz oranı çok yüksek olduğu için kandaki şekeri dengeliyor" dedi.

Panel esnasında ve sonunda konuklara Likapa meyvesinden yapılmış reçel ikram edildi.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 21.11.2005 tarihinde Turan Şentürk tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Eğitim Haberleri
 » Artvin’de Akıl Ve Zeka Oyunları Tur...
 » Hopa’da Akıl Oyunlarında Heyecan Do...
 » Proje Hareketliliği Portekiz'de Dev...
 » Kaymakam Arslantürk Okul Ziyaretler...