Çivi İle Tellerin Aşkı Şavşat’ta Şekilleniyor

14/08/2015 10:35

Şavşat’ta İsimleri Soğuk Her İki Metalle Ahşap Tahta Üzerine Yapılan Filografi Sanatına Yoğun İlgi.


Haber: Hayati Akbaş







Çivi ile tellerin aşkı olarak değerlendirilen filografi sanatı Artvin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Çivilerin Dilinde Artvin” projesi Şavşat Kaymakamlığı ve Şavşat Belediyesinin destekleri ve gençlerin yoğun ilgisi ile Artvin’in Şavşat ilçesinde devam ediyor.

Çivilerin arasına tellerin geçirilmesi ile objelere estetik görünüm kazandırılması olarak bilinen filografi sanatı “Çivilerin dilinde Artvin” projesi olarak Sakarya Filografi Derneğinden getirilen usta öğreticilerle Şavşatlı gençlere öğretiliyor.

İlk Çivi Yeni Evlenen Çift Tarafından Çakıldı

Çivi ve tellerin aşkı olarak değerlendirilen bu sanatı öğrenmek için açılan kursta ilk çivi nikahı kıyılan iki genç tarafından çakıldı. Şavşat Belediyesi Nikah Salonunda nikahları kıyılan Esra (Usta) Dede ve Onural Dede çifti gelin damat olarak bu sanat için ilk çiviyi çakan gelin ve damat oldular.

Esra (Usta) Dede ve Onural Dede çifti; “Aşkı yaşamakta yaşatmakta oldukça zordur. Aşk zorluk ister. Çivi ile tel. İsimleri soğuk, maharetli ellerde şekillenen ve adı sanat olan evliliğinden doğan hayret verici güzellikteki çocuk filografidir. Biz de bu zoru başardık. Bu sanat Orta Doğuda çıkan ve Osmanlının da çok büyük önem verdiği bir sanattır. Doğacak ilk çocuğumuzun adına da “Filografi” koyacağız” dedi.

Kaymakam Ambarcı “Bu Sanat Desteklenmeli”

“Çivilerin dilinde Artvin” projesini hazırlayan uzmanlar ve Sakarya Filografi Derneği yetkililerini Kaymakam Mesut Gazi Ambarcı makamında kabul etti.

Filografi sanatının Osmanlı Döneminin önemli sanatlarından biri olduğuna dikkat çeken Kaymakam Mesut Gazi Ambarcı; “Bu sanat gerçekten çok önemli. Bizler bu sanata gönül vermiş olanlara her zaman destek olmaya hazırız. Hatta bunu gençlerimize öğrettiğimizde birkaç kişi bu sanat sayesinde geçimini sağlayabilir. Bu sanat engelliler içinde çok önemlidir. Ruhu dinlendirici bir etkisi olduğu için engelli kardeşlerimize hem bir terapi hem de aile ekonomilerine katkı sağlayabilecek iyi bir sanat ve iş kolu olabilir. Filografi sanatı ülkemizde pek yaygın değil ama Osmanlı döneminde çok kullanılmış. Bu sanat en çok turistlerin ilgisini çekiyor. Bizler buna ön ayak olmalıyız. Bugün Japonya bu sanatı çok iyi yapıyor. Böylesine önemli bir sanatın proje uzmanlarına ve Sakarya’dan gelen Filografi Derneği yetkililerine teşekkür ediyorum” dedi.

Kaymakam Mesut gazi Ambarcı’yı ziyaret eden “Çivilerin dilinde Artvin” proje yürütücüsü Semra Şimşek Kaya, Sakarya Filografi Derneği Başkanı Leyla Akıncı, Sakarya Gençlik Lideri ve dernek yöneticisi Yeşim Marongoz, Şavşat Gençlik ve Spor Müdürlüğü çalışanı ve gençlik lideri Ahmet Temiz, Kaymakam Ambarcı’ya üzerinde Semazen resmi bulunan bir tablo hediye ettiler.

Belediye Başkanı Öztürk, Filografi Sanatçılarını Makamında kabul etti

Şavşat Belediyesi Hizmet binası Nikâh ve çok amaçlı salonunda devam eden filografi sanatı kurs proje yürütücüleri ve usta öğreticileri Şavşat Belediye Başkanı Ahmet Sinan Öztürk’ü de makamında ziyaret ederek Belediye Başkanına filografi sanatı ile yapılan Türk Bayrağı tablosu hediye ettiler.

Belediye Başkanı Ahmet Sinan Öztürk kendilerine teşekkür ederek; “Bizler belediye olarak bu sanata gönül verenlere ve bunun eğitimini almak isteyenlere her türlü desteği vermeye hazırız. Bu sanat çok büyük bir sabır istiyor. Arkadaşlarımız güzel işler başarıyorlar. İlçemizde bu işi yapıp sürdürmek isteyenlere her zaman desteğimiz olacaktır. Filografi sanatı tarzı, bakış açısı, uygulama çeşitliliği, diğer sanat dalları ile beraber kullanılabilirliği açısından hem çok yönlü hem de çok özgün bir sanat dalı. Filografi Ortadoğu’da doğmuş ve Avrupa’dan Uzak doğuya kadar yayılmış ancak yapımının zor olduğu düşüncesiyle yok olmaya yüz tutmuş bir el sanatıdır. Biz bunu ilçemizde yaygın hale getirebilirsek birçok insan bu işten aile ekonomilerine ciddi anlamda katkı sağlayacaktır. Turizmi canlandırmaya çalıştığımız ilçemizde bu sanatta turistlerin ilgi odağı olacağına inancım tamdır. ” dedi.

Filografi sanatı proje yürütücüsü Sema Şimşek Kaya, Sakarya Filografi Derneği Başkanı Leyla Akıncı, Sakarya Filografi derneği yöneticisi ve Sakarya Gençlik Lideri Yeşim Marangoz ve Şavşat gençlik lideri Ahmet Temiz de yapmış oldukları konuşmalarda bu proje ve filografi sanatı ile ilgili bilgiler verdiler.

Kaymakam Mesut Gazi Ambarcı’ya, Belediye Başkanı Ahmet Sinan Öztürk ve “Çivilerin dilinde Artvin” projesinin koordinatörü Latif Yılmaztürk’e teşekkür eden usta öğreticiler; “Bu sanat sabır gerektiriyor. Filografi sanatçısı önce kafasında bazı motifler tasarlıyor. Daha sonra bu motifleri oluşturmak için tahta panolar üzerine bildiğimiz çivilerini belli bir düzene göre çakıyor. Bu çiviler boyanıp verniklendikten sonra, çivilerin arasından çeşitli renklerde iplikler sıkıca geçirilerek önceden tasarlanmış motifler ortaya çıkarılıyor. Ancak bu iplik geçirme de bir ustalık gerektiriyor. Öyle rastgele bütün çivilerden aynı şekilde iplikleri geçirirseniz hiçbir şey elde edemiyorsunuz. Ayrıca bu ipliklerin hem sağlam hem kolay temizlenebilir olması ve hem de temizleme esnasında renklerinin solmaması gerekiyor.

Gerek tahta panonun ve gerekse kullanılacak ipliklerin rengi önceden sanatçı tarafından tasarlanıyor. Seçilen renklerin hem birbirine uyumlu olması hem de motifi ortaya çıkaracak şekilde olması gerekiyor. Yani ne renkler birbiri arasında boğulacak ne de çok fazla zıt renkler kullanılarak insan gözü rahatsız edilecek. Burada bütün iş sanatçının yaratıcı yeteneğine ve ustalığına kalıyor. Filografi Sanatı’nın kendini topluma tanıtmasıyla beraber başlayan, birçok etkinliklerin yapılmasıyla devam eden sanat rüzgârı Filografi eğitimi alma taleplerini de arttı. Her geçen gün, sanata ve sanatçıya olan saygının artması toplumsal değerlerimiz ve bakış açımızın farklılaşması çok önemli bir anlam olarak kabul edilmelidir. ” Dediler

Filografi sanatı kursuna gezen kursiyerlerde; “İlk duyduğumuz da pek ilgi göstermemiştik. Ama ilk çiviyi çaktıktan sonra kendimizde bir huzur bulmaya başladık. Ortaya çıkan motifleri görünce daha bir heyecanla ve istekle yapmaya başladık. Çivi tel ve daha değişik bir çok metal ve ametaller kullanılarak belli örgü teknikleri ile hat yazıları, simetrik desenler, amblemler, çiçekler, çizgi film karakterleri ve daha değişik resimler panolar ve tablolar haline getirilebiliyor. Bizlere pek fazla bilinmeyen bu sanatı öğrenmemizi sağlayan herkese teşekkür ediyoruz. Bu sanatın yaygınlaştırılması lazım” dediler.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 14.08.2015 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Türklim Olağan Genel Kurulu Yapıldı...
 » Necmettin Orman Vefat Etti!...
 » Hopa’da Gözyaşı Ve Acı Vardı...
 » Chp’den Sonra Akparti’den Miting Ha...
 » Rauf Başar Ödül Töreni Düzenlendi...
 » Artvin’de Kayak Şenliği Sona Erdi...
 » Doğu Karadeniz İçin Yeni Bir Fırsat...
 » Hopa’nın Kadınları, Muhteşemsiniz!...
 » Hopa Tso Açü Meslek Yüksekokulu’nu...
 » Hopa’da Sivil Savunma Programı Gerç...