Artvin Devlet Hastanesinde Ebola Eğitimi Verildi

01/11/2014 09:53

Artvin Devlet Hastanesinde Çalışan Personele Ebola Virüsü Ve Mers Co Virüsü Hakkında Eğitim Yapıldı.


Haber: Hayati Akbaş







Artvin Devlet Hastanesinde çalışan personele EBOLA virüsü ve MERS Co virüsü hakkında eğitim yapıldı.

Dünyayı tehdit eden, bu hastalıklar hakkında yapılan bilgilendirmede şu ifadelere yer verildi:

Ebola Virüs Hastalığı Hakkında

Ebola Virüs Hastalığı (EVH); Ebola virüsünün sebep olduğu, yüksek oranda ölüm görüldüğü, akut başlangıçlı, yüksek ateş, gastrointestinal semptomlar ve kanamayla seyredebilen bir hastalıktır. Virüsün doğal kaynağının Afrika ‘daki meyve yarasaları olduğu düşünülmektedir.

Ebola virüsü, insanlara infekte hayvanların organ, kan ve vücut sıvıları ile yakın teması ile bulaşır. İnsandan insana geçiş, bütünlüğü bozulmuş deri veya mukozanın infekte insanların kan ve vücut sıvılarıyla direkt teması ile meydana gelir. Ayrıca hastanın vücut sekresyonlarıyla kontamine (bulaş) çevresel materyalle de bulaş meydana gelebilir.

Ebola virüsü hastalığı için kuluçka dönemi 2-21 gün arasında değişebilir, ancak vakaların büyük çoğunluğunda 7 gün olarak görülmektedir. Ebola virüsü bulaşmış hastalar klinik septomların (belirtiler) gelişiminden önce bulaştırıcı değildir. Ateş içeren semptomların başlamasından itibaren bulaştırıcılık başlar. Hastalığın özlüğün bir tedavisi bulunmamaktadır.

Hastalık akut yüksek ateş (>= 38, 5 c) ve özgün olmayan ilk bulgular ile başlar.

Sık görülen belirti ve bulgular:

Ateş, Baş ağrısı, Kas ve eklem ağrısı, Halsizlik, İshal, Kusma, Mide ağrısı, İştahsızlık, Döküntü, Gözlerde kızarıklık, Hıçkırık, Öksürük, Boğaz ağrısı, Göğüs ağrısı, Nefes almada zorluk, Yutma güçlüğü, Cilt ve mukozal kanamalar veya organ içine kanamalar.

Belirtiler Ebola virüsüne maruz kalındıktan 2 - 21 gün sonra görülür. Hastaların bir kısmı iyileşirken, neden bazılarının öldüğü tam olarak anlaşılamamıştır. Bununla beraber ölenlerin virüse karşı yeterli bağışık yanıt geliştiremedikleri bilinmektedir. Diğer bulaşıcı hastalıklarda olduğu gibi hastalığı önlemenin en önemli uygulamalarından biri ellerin yıkanmasıdır. Damlacık yolu ile de yayıldığı için şüpheli durumlarda öksürüğü, aksırığı olan hastalara 1 metreden fazla yakın temasta bulunulmaması gerekmektedir.

Afrika ülkelerine seyahat edilmesi ya da şüpheli vakalarla aynı ortamda bulunulması durumunda herhangi belirti ve bulgunuz var ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Mers Co Virüsü Hakkında

Ülkemizde MERS’e yönelik olarak Ekim 2012’de “Yeni Corona virüs Bilim Kurulu” oluşturulmuş ve alınan kararlar doğrultusunda çalışmalara başlanmıştır. Tüm vakaların Orta Doğu ile bir bağlantısı vardır. Hac sezonunda ülkemizden çok sayıda kişinin Suudi Arabistan’a seyahat etmesi dolayısıyla Hacılarımız ülkeye dönüşlerinden sonraki 14 gün süre ile takip edilmektedir. Son olarak Nisan 2014’te gerçekleştirilen Bilim Kurulu toplantısı sonrasında çalışmalara devam edilmektedir. Umre amacıyla ülkemizden Suudi Arabistan’a yıl boyunca çok sayıda seyahat gerçekleştiği için MERS-CoV takibine hassasiyetle devam edilmektedir.

Hastalık genel olarak ateş, öksürük, nefes darlığı ve solunum sıkıntısı ile birlikte ortaya çıkan akut ciddi solunum yolu hastalığı tablosu ile görülmektedir. Vakaların çoğunda pnömoni görülmüş olup birçoğunda da ishal de olduğu gastrointestinal sistem semptomları görülmüştür. Hastalık bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde ağır semptomlar ile gösterebilmektedir.

Hastalığın kuluçka süresi 2-14 gündür. Hastalığın enfektivite periyodu bilinmemektedir ancak hastalar belirtilerinin geçmesinden sonra da virüsü bulaştırabilirler. Hastalar virüsün kuluçka süresi boyunca bulaştırıcı değildir. Asemptomatik vakaların bulaştırıcı olmadığı düşünülmektedir. Son çalışmalar develerin MERS-CoV’ün primer kaynağı olduğu önerisini ve diğer çiftlik hayvanlarının hastalıkla ilişkili olmadığını desteklemektedir. Tüm vakaların Orta Doğu ile bir bağlantısı vardır. Orta Doğu ülkeleri dışından bildirilen vakaların ya Orta Doğu bölgesine yakın zamanda bir seyahat öyküsü vardır ya da hastalığa Orta Doğu bölgesinde yakalanan bir kişiyle temas öyküsü vardır.

Diğer bulaşıcı hastalıklarda olduğu gibi hastalığı önlemenin en önemli uygulamalarından biri ellerin yıkanmasıdır. Damlacık yolu ile yayıldığı için şüpheli durumlarda öksürüğü, aksırığı olan hastalara 1 metreden fazla yakın temasta bulunulmaması gerekmektedir.

Şüpheli durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir. ”

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 01.11.2014 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Artvin Halk Sağlığı Domuz Gribi Bel...
 » Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığ...
 » Halk Sağlığından Kırım Kongo Açıkla...
 » Kaymakam İşi Ciddiye Aldı, İlçede D...
 » Artvin Sağlık İl Müdürlüğü Domuz Gr...
 » Kemalpaşa Coronovirüs Bilgilendirme...
 » 20 Soruda Domuz Gribi…....
 » Hayvan Yetiştiricileri Burusella Ha...
 » Hopa Toplum Sağlığı Merkezi Hizmet...
 » Artvin İl Sağlık Müdürlüğü’nden Cor...
 » Artvin Sağlık İl Müdürlüğü Obozite'...
 » Artvin İlk Sağık Müdürlüğünden Kkka...
 » Artvin’de Ulusal Fenilketonüri Günü...
 » Domuz Gribi Semineri Verildi...
 » Artvin İl Tarım Ve Orman Müdürlüğün...
 » Hopa Toplum Sağlığı Merkezi Bilgile...
 » Hopa Toplum Sağlığı Merkezinden Kan...
 » Artvin’de Toplamda Organ Bağışı Say...
 » Turizmci Umudunu İç Turizme Bağladı...
 » Hopa’da Covıd-19 Denetimleri Başlad...