Trabzon Tso Bölge İllerinin Sorunlarını Dile Getirdi

11/08/2014 14:53

Trabzon Tso Ankara’da Bölge İllerinin Sorunlarını Dile Getirdi.


Haber: Hayati Akbaş







Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, 15 ilin bulunduğu Karadeniz bölgesinin öncelikli ortak sorunlarını 7. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’nda gündeme getirildiğini söyledi. Hacısalihoğlu, ortak öncelikli sorunların, Ulaşım, Lojistik, turizm, sanayi, tarım ve enerji alanlarında öne çıktığını kaydetti.

Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Ağustos ayı meclis toplantısındaki aylık ekonomik konulardaki konuşmasını Perşembe günü gerçekleştirilen TOBB 7. Ticaret ve Sanayi Odaları Şura toplantısına ayırdı.

Hacısalihoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve altı bakanın katıldığı şura toplantısında Karadeniz Bölgesinden 15 ilin 48 ticaret ve sanayi odası ile 13 ticaret borsasının sözcülüğünü üstlendiğini belirterek temsilen sorunları gündeme getirdiğini belirtti. Şura toplantısı öncesinde bölgesel ve konsey toplantılarının yapıldığını, ortak sorunların belirlendiğini aktardı.

Hacısalihoğlu, “Bölgesel ve konsey toplantılarında ele alınan detaylı çalışmaların sonuçları Şura’da Başbakanımız ve altı bakanımızın bulunduğu ortamda bir kez daha gündeme getirilmiştir. Bölgeyi ilgilendiren öncelikle konulara yer verilmiştir. 15 ilden 48 ticaret ve sanayi odası ile 13 ticaret borsası olmak üzere 61 oda ve borsanın ortak görüşleri sonucunda öne çıkan konular ulaşım ve lojistik, turizm, sanayi, tarım ve enerji ”dedi.

Karadeniz Bölgesinin ülkenin katma değerinin yüzde 7’sini ve nüfusun da yüzde 9’unu oluşturduğunu, ihracatın yüzde 2’sinin bu bölgeden yapılırken Türkiye’nin en büyük bin sanayi kuruluşunun yüzde 4’ünün bu bölgede bulunduğunu belirterek bölgenin önemine dikkat çekti.

Karadeniz bölgesinde Lojistik ve Ulaşımın en önemli konu başlığını oluşturduğunu ifade ederek, “Ülke ve bölge sanayisinin gelişmesi ve ticaret hacminin büyümesi için bölgemizin ulaşım altyapısının iyileştirilmesi ve önemli bir lojistik merkez haline dönüştürülmesi gerekiyor. ”dedi.

Trabzon İyidere’de kurulacak olan lojistik merkezin sadece Karadeniz bölgesine değil, Doğu Anadolu ve Türkiye’nin lojistik merkezi olarak kurulacağını kaydeden Hacısalihoğlu, “Hinterlandında Rusya, Kafkaslar, Türki Cumhuriyetleri, Afganistan, İran ve Irak olması düşünülmektedir. Bunun için deniz ulaşımı mevcuttur. Ve kara yolu Doğu Batı ekseninde Karadeniz sahil yolu faaliyettedir. Kuzey Güney Aksında Hopa- Artvin Cankurtaran tüneli, Rize İyidere Erzurum Ovit tüneli, Trabzon Gümüşhane Erzurum Zigana tüneli, Giresun Şebinkarahisar Eğiteli tünelleri ile yurt içi bağlantıları devam etmektedir. Burada sırada ihale aşamasında bekleyen Zigana tünelinin ihalesi beklenmektedir. ” Şeklinde konuştu.

Lojistik merkez ile ithalat ve ihracatı önemli oranda destekleyecek olan Endüstri Yatırım Adasının dolgusunun başlayabilmesi için kıyı kenar çizgisinin muafiyeti kanununun çıkması beklenmekte olduğunu anımsattı. Hacısalihoğlu, “Karadeniz Bölgesinde Trabzon-Rize Lojistik Merkezi’nin hayata geçirilmesinde son durum. Yatırım programına alındı. Merkez karada düşünülüyordu. 800 milyon dolarlık bir yatırım öngörüldü. Tamamlayıcı olarak deniz dolgusu da düşünülüyor. Endüstri Yatırım Adası ’da yaklaşık 125 milyon TL olarak altyapısının inşası düşünülüyor. Hukuki altyapının düzenlenmesi konusunda iktidar ve muhalefet birlikte hareket edecektir. Milletvekili Cevdet Erdöl’de hukuki çalışmaları yürütüyor. Bir taraftan da bakanlıklardan görüş alınıyor. ” şeklinde çalışmaları özetledi.

Lojistik merkezi hava yolu ile destekleyecek olan Trabzon 2. Pisti proje ihalesi çalışmaları devam ettiğini, yatırım programına alınması önem arz ettiğini vurguladı. Pistin, Lojistik merkezi destekleyecek ölçü ve zaman içerisinde yatırım programına alınması gerekmektedir.

Hacısalihoğlu, Bölgenin ortak olarak gündemindeki demiryolu konusunda Batum, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun Demiryolu bağlantısının projelendirilmesi, Erzincan Trabzon Demiryolu bağlantısının yatırım programına alınması ve Ankara, Samsun ve hızlı tren hattının yapılması konularının bir kez daha talep edildiğini dile getirdi.

Bölgenin ortak sözcüsü olarak yaptığı konuşmada Hacısalihoğlu, ” Bunun dışında birde Karadeniz bölgesinde programa alınan Samsun, Kastamonu, Zonguldak, Tokat, Amasra, Bartın bölgeleri karayolları ağı projelerini ve ilçe bağlantılarının devam edenler için teşekkürler ediyoruz. Ama projesi hazırlananlar için yatırım programına alınması talep ediliyor. ” dedi. Karadeniz Bölgesindeki diğer ortak talepleri de şöyle sıraladı: Ordu-Giresun havalimanı, Rize havalimanı, Tokat’a bir hava limanı talep edilmektedir. İnebolu limanının özelleştirilmesi, Büyük Fatsa limanının hayata geçirilmesi, Ordu merkez, kurvaziyer gemi rıhtımının yapılması, Zonguldak alport Alaplı limanı projelendirilmesi, Kilyos Vadisi Endüstri Bölge ve liman projesinin hayata geçirilmesi İnebolu limanının kara ve demiryolu bağlantılarının güçlendirilmesi” konularının yer aldığını bildirdi.

TURİZM

Karadeniz bölgesinin kalkınması, istihdamın artması ve bölgeye sıcak para girecek en önemli sektörlerden birinin turizm olduğuna dikkat çeken 7. Türkiye Ticaret ve Sanayi Odaları Şura Karadeniz Bölge temsilcisi TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, bölgede yeşil yolun tamamlanması gerektiğini vurguladı. Hacısalihoğlu, şöyle konuştu: “ Karadeniz bölgesinde dağ ve yayla turizmi Samsun Artvin arasında projelendirilen yeşil yol projesinin tamamlanması ile artacaktır. Bu proje kapsamında kalkınma ajansları için artı destekler sağlanarak yeşil yol hattında belirlenecek noktalara doğaya uygun konaklama yerlerinin yapımı için devre mülk yapımı desteklenmelidir. Tarih ve kültür turizmi için bu bölgedeki mevcut tarihi yapıların restorasyonu sağlanmalıdır. Karadeniz bölgesinde toprak altında bulunan tarihin gün ışığına çıkartılması için yapılacak çalışmalar için bakanlık tarafından gerekli girişimlerin yapılmalıdır. Trabzon Ortahisar sur içi bölgesi, Giresun adası, Taşköprü’deki kazılara başlanılmalıdır. Kurvaziyer turizmi geliştirilmesi için Karadeniz limanları gerekli altyapılarını tamamlamasına katkı sağlanmalıdır. Karadeniz Bölgesindeki bütün iller kurvaziyer limanı istiyor ve bu turizmden yararlanmayı arzuluyor. Bu konuda bir çalışma yapılması istenmektedir. ”

SANAYİ

Karadeniz bölge sözcüsü Hacısalihoğlu, bölgede yapılması planlanan OSB’lerin kamulaştırma konusunda zaman aşımı sorunlarının yaşandığını belirterek, “OSB’lerde kamulaştırma bedelleri geciktirilmemelidir. “dedi. Hacısalihoğlu, Ayrıca, OSB’lerin kara ve deniz yollarına bağlanmasında gerekli altyapıların tamamlanması bölgelerimizin ortak talebi olduğunu belirterek, “ Bütün illerimizde enerji dağıtım şirketlerinden OSB’lerdeki enerji ihtiyaçlarının karşılanmasını beklenmektedir. OSB’lerin sınırına kadar doğal gaz götürülmesi gerekmektedir. Bu konu bilim, Teknoloji ve sanayi Bakanlığı gündemindedir. Yine OSB’lerin içine demiryollarının alınmasının da planlanması istenmiştir. ”

TARIM

Hacısalihoğlu, Bölgede pilot uygulama olarak başlatılan fındık kalitesini ve birim alandaki üretim verimin artırılması projelerine bundan böyle tarım bakanlığının destek kapsamına alınması ve her yıl her müstahsilin yüzde 10 yenilenmesi ile 10 yılda tamamlanması çalışmalarına aktif katılım sağlanması gerektiğini vurguladı.

Bölge tarımında ihracat ürünü fındığın gen haritasının çıkartılması gerektiğini kaydeden Hacısalihoğlu, şöyle konuştu: “Fındık kanunu gündeme geldi. Ve mevcut bekleyen çay kanununun çıkartılması ki bu konuda bir milyon kişi çayda geçimini sağlamaktadır. Alan bazlı tarım desteklerinin ürün bazlı olabilmesi tekrar gözden geçirilmesi istenmektedir. Tokatta ön plana çıkan domates ve sebze yetiştiriciliğinin ihracat bazlı hale getirilmesi konusundaki gerekli sera desteği ve bölgeye laboratuvar kurulması talep edilmektedir. Pirinçte KDV’nin yüzde 1 indirilmesi istenmektedir. Perakende tedarikçi ilişkilerinin kanunla çizilen bir çerçeveye getirilmesi beklenmektedir. ”

ENERJİ

Karadeniz bölgesinin enerji alanındaki beklentilerini de sıralayan Hacısalihoğlu, bunların başında OSB’lere doğal gazın gelmesi konusunda özel bir düzenleme yapılması geldiğini söyledi. Sinop’ta kurulacak olan nükleer santralden dolayı Sinop’a bir nükleer enstitüsünün kurulmasını talebini vurguladı. Türkiye’nin ilk 5 ovasından biri olan Çarşamba ovasının sulama ve drenaj projelerinin yapılmasının beklendiğini ifade etti. Erdemir’de yassı çelik fabrikasının uygulamalarında etkilenen tüccar ve nakliyecilerin sorunlarının giderilmesini gündeme taşıdı.

KONSEY TOPLANTISINDA ÖNE ÇIKAN SORUNLAR

TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Üyesi ve TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, gerçekleştirilen toplantıda istihdamın üzerinde yüklerin fazla olduğunu ifade ederek özellikle işletmeler oldukça fazla yük bindiğini kaydetti.

Yapılan araştırmalarda birim bir işçi istihdamında Türkiye’de işletmelere yüzde 84 yük binerken bu oranın Almanya için yüzde 60, Güney Kore için yüzde 34 olduğunu hesaplandığını gündeme getirildiğini ifade etti. Bu yük teşvik uygulamaları ile kısman çözülmüş olmakla birlikte yeni teşviklerinde hazırlıklarının sürdüğünü aktardı. Hacısalihoğlu, “Öncelikle yurtdışında işyeri açmak isteyen firmalara 500 milyona yakın destek kaynağı çıkartılacağı bu destek yakında açıklanacağı belirtildi. ”

İller arasında teşvik sorunu yaşandığını aktaran Hacısalihoğlu, Trabzon’un 3. Bölgede Giresun’un 5. Bölgede bulunduğunu belirterek, her iki ilin sınır ilçeleri olan Beşikdüzü’nün 3. Bölgede, Görele’nin ise 5. Bölgede değerlendirilmesinden kaynaklanan sorunlar yaşanmakta olduğunu dile getirdi. İlçeler arasındaki sosyo ekonomik gösterge endekslerinin yeniden oluşturularak teşvik kapsamının daha faydalı bir hale dönüştürülmesinin gündeme taşındığını aktardı. İş sağlığı ve güvenliği kapsamında çok riskli olmayan işyerlerinde doktor bulundurulmasının kaldırılması ile İşyerlerindeki sendikalarda baraj kanunu da gündeme geldi.

Kalkınma Ajanslarının desteklerinin düşük olduğu gündeme gelen konseyde, ajansların kamuya yaptığı desteklerin azaltılarak özel sektör desteklerinin artırılması şeklinde bir çözüm geliştirilmesinin daha yararlı olacağı aktarıldı.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 11.08.2014 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Türklim Olağan Genel Kurulu Yapıldı...
 » Necmettin Orman Vefat Etti!...
 » Hopa’da Gözyaşı Ve Acı Vardı...
 » Chp’den Sonra Akparti’den Miting Ha...
 » Rauf Başar Ödül Töreni Düzenlendi...
 » Artvin’de Kayak Şenliği Sona Erdi...
 » Doğu Karadeniz İçin Yeni Bir Fırsat...
 » Hopa’nın Kadınları, Muhteşemsiniz!...
 » Hopa Tso Açü Meslek Yüksekokulu’nu...
 » Hopa’da Sivil Savunma Programı Gerç...