Açü’lü Öğrenciler Kan Bağışında Bulundu

02/06/2014 12:04

Artvin Çoruh Üniversitesi Öğrencileri Artvin Kızılay’ına 100 Ünite Kan Bağışında Bulundular.


Haber: Hayati Akbaş







Türk Kızılay’ı Artvin şubesi kan toplama TIR’ı ile bu kez Artvin Çoruh Üniversitesinde çalışmalarını gerçekleştirdi. Artvin Çoruh Üniversitesi öğrenci topluluğunun talebi üzerine gerçekleştirilen kan alım işleminde öğrencilerin yoğun ilgisi dikkat çekti.

Kızılay’ın gezici özel kan alan TIR’ında gerçekleşen kan toplama etkinliğinde kız öğrencilerin çoğunlukta olması dikkatlerden kaçmadı. AÇÜ- Öğrenci Topluluğu Başkanı Mustafa Kılavuz, Artvin’de kan ile ilgili ilgi ve farkındalığı artırmak için kan bağışı etkinliğini gerçekleştirdiklerini belirterek; “Bundan önce de kan bağışı kampanyasına katılmış, Artvin’de büyük ses getirmiştik. Hatta bir iddiada bulunmuştuk. Artvin’de kan toplama rekorunu kıracağız demiştik. Ancak sürece bakarsak öğrenci arkadaşlarımızın finalleri var, sınavları var. Buna rağmen gün boyunca kan bağışımız devam etti. Yoğun bir ilgi oldu. Özellikle kız öğrenci arkadaşlarımızın yoğun ilgisi çok dikkat çekiciydi. Biz Artvin Çoruh Üniversitesi Öğrenci Topluluğu olarak yıl boyunca Kızılay’a kan vermeye devam edeceğiz. Kan vermenin can vermek gibi olduğunu, çünkü bu sayede can kurtarıldığını çok iyi biliyoruz” dedi.

Artvin Kızılay Şubesi’ne Doktor Renat Mamedov Atandı

Düzce’den yola çıkarak kan toplayan Kızılay TIR’ında kan alma işlemini Artvin Kızılay Şubesi’ne yeni atanan Dr. Renat Mamedov, Artvin Kızılay Şubesi’nde görev yapan sağlık yetkilileri ile birlikte gerçekleştirdi. Gördükleri ilgiden dolayı Artvin Çoruh Üniversitesi öğrencilerine teşekkür etti.

Yetkililer yaptıkları açıklamada; “Artvin halkı aslında çok duyarlıdır. Biz bunun geçmişte birçok örneğini gördük. Köylerimizde bile insanlar kan vermek için sıraya giriyorlardı. Yaşı ilerlemiş insanlar da kan verelim diyorlardı. Oysa yaşı 65’i geçen donörlerden kan alınmıyor. Biz bir gün de Artvin halkından kan toplayacağız. Bu konuda sadece halktan değil, Kamu kurum çalışanlarından STK’lara Siyasi partilere herkese çağrımızı yineliyoruz. Kan acil değil, sürekli ihtiyaçtır diyoruz. Bugün olmasa bile yarın size, çocuğunuza, eşinize, bir yakınınıza lazım olmayacağını kim söyleyebilir. Kan verme alışkanlığını kazanan toplumlar daha az sorun yaşıyorlar. Maalesef toplumumuzda bu oran çok düşüktür. Bu bilincin oluşturulması için okullarda ders olarak okutulmalı, çocuklarımızın ileride kan vermeyi bir insanlık görevi alarak öğrenmeleri sağlanmalı ve korkuları ortadan kaldırılmalıdır. Biz bugün biraz da bunun acısını çekmekteyiz”” ifadelerini kulandılar.

Kan Acil değil Sürekli bir ihtiyaçtır. Kan üretilemeyen bir dokudur ve halen tek kaynağı sağlıklı bağışçılardır. Kan bağışı hem toplumsal hem kişisel açıdan çok önemlidir. Eğer kan verir isek vücut yeni kan üretir ve bu vücut için yararlıdır. Her yıl binlerce insan, bir kaza ya da hastalık sonucunda kan bulamadığı için hayatını kaybediyor. Buna karşılık yapılan araştırmalar, yaklaşık 72 milyon insanın yaşadığı Türkiye’de yıllık kan bağış oranının, nüfusun %1′i kadar olduğunu gösteriyor.

Oysaki kan bağışı, kan bekleyen binlerce insanın hayatını kurtarmanın yanı sıra, bağış yapan kişinin sağlığını da olumlu yönde etkiliyor. Kan Bağışı Yaşam İçin Yapılan Bir Armağandır Ülkemizde her yıl 2 milyona yakın kan ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaç çoğunlukla hastaların yakınlarından ve acil durumda sağlanabilmektedir. 18 ve 65 yaş arası olan sağlıklı bulaşıcı hastalığı veya riski olmayan 50 kg üzerinde kişiler kan bağışlayabilirler. Yılda üç kez kan bağışı yapılabilir. Sağlıklı kişilerin yılda en az 2 kez bağışı yapmasıyla ülke ihtiyacı karşılanabilmektedir.

Ancak düzenli olarak kan bağışlayan kişi sayısı çok azdır. Kan Vermenin önemi ”Kanamalı bir hastada ya da büyük bir ameliyatta 6-8 ünite kana ve 4-5 ünite taze donmuş plazmaya ihtiyaç vardır. Problemli gebelik dönemi geçiren ya da kanamalı hamile bir kadının yaşamını sürdürebilmesi için kan ve kan ürünlerine gereksinim duyar. Hayatları boyunca kan ve kan ürünlerini almak zorunda olan hemofili ve talesemi hastaları sizlerin kan bağışınızı bekliyor. Yenidoğan ve kanın değişmesi için çok taze kana ihtiyacı olan bebekler sizin kanınızı bekliyor. Ağır böbrek hastalarının yaşamlarını sürdürebilmeleri için kan ve kan ürünlerine ihtiyaçları var. Kan yapılamayan tek ilaçtır. Bir gün siz de kan ve ürünlerine gereksinim duyabilirsiniz. Bağışladığınız her kanla ücretsiz olarak kan grubu tespit edilerek, hepatit B, hepatit C, frengi ve AIDS testleri de yapılmaktadır. ” Kimler kan verebilir 18 yaşını doldurmuş, 65 yaşından küçük sağlıklı herkes.

Ancak bağışçıların sağlık sorgulamasından ve temel bir muayeneden geçirilmesinin ardından kimlerin kan verebileceği tespit edilir. 18 yaşından küçük, yakın zamanda sarılık hastalığı geçirmiş, önemli ve sürekli bir hastalığı olanlar başta olmak üzere incelemeler sonucunda kan vermesi uygun görülmeyenlerden kan alınamaz.

1. Hepatit B (Hiçbir zaman kan veremezler) 2. Hepatit C (Hiçbir zaman kan veremezler) 3. AIDS (Hiçbir zaman kan veremezler) 4. Sıtma (Tedavinin sağlanmasından 3 yıl sonradan itibaren kan verebilirler) 5. Frengi geçiren hastalar iyileşmeden 1 yıl sonra kan verebilirler. 6. Creutzfeldt-Jacob hastalığı olanlar hiçbir zaman kan veremez. 7. Chagas Hastalığı ( Alınan kan sadece fraksinasyon amaçlı kullanılabilir) 8. Tüberküloz (Tedavinin sağlanmasından 5 yıl sonra kan verebilirler) 9. Diabet (İlaç kullanmayan veya ilaç kullandığı halde kan şekeri regüle edilmiş olanlar kan verebilir) 10. Anemi (Anemi teşhisi konmuş kişiler kan bağışçısı olamazlar) 11. Gebeler kan veremez. Doğum veya gebeliğin sonlan(dırıl)masından 6 hafta sonra kan verebilirler. 12. Koroner kalp hastalığı angina pektoris ciddi kardiyak aritmi serebrovasküler hastalıklar arteriyal tromboz veya rekküren venöz trombozu olan kişiler kan veremezler. 13. Allerji ( Astım hastaları kan veremez. Polen allerjisi olanlar ise sadece allerjileri oldukları dönemde kan veremezler. ) 14. Otoimmün hastalığı olanlar kan veremezler. 15. Kanama diatezi (Kanama eğilimi) olanlar ömür boyu kan veremezler. 16. Bronşit (Kronik bronşit hastaları kan veremez) 17. Kronik nefrit ve pyelonefritli hastalar kan veremez. Akut glomerulonefrit geçirmiş olanlar ise iyileşmeden 5 yıl sonra bağış yapabilir. 18. Malign (Habis) hastalığı olanlar gönüllü donör olarak kabul edilmezler. 19. Brusella almış olanlar tam iyileşmeyi takiben iki sene sonra kan bağışı gönüllüsü olabilirler. 20. Epilepsi hastaları kan veremezler. 21. Osteomyelit geçirmiş hastalar tam düzelmeden 5 yıl sonra kan verebilirler. 22. Cerrahi: Büyük ameliyatlardan sonra 6 ay boyunca kan bağışı alınmaz. Mide rezeksiyonu geçirenler ise hiçbir zaman donör olamazlar. 23. Transfüzyon: Kan veya kan ürünü alan donörler 1 yıl boyunca kan veremezler. 24. Attenüe virus aşısı yapılmış olanlar 3 hafta kan veremez. ( Su çiçeği sarı humma kızamık kızamıkçık oral polio kabakulak) 25. Ölü bakteri aşısı olanlar 5 gün donör olamazlar. ( Kolera tifo antrax) 26. İnaktif virus aşısı ve toxoid alanlar ise 3 gün kan veremezler ( Polio-injeksiyon influenza rabies difteri tetanoz)

Kemik iliğinin yağlanmasını önleyip, kan yapımı canlı tutulur. * Verilen kanın yerine, anında vücuttan genç hücreler dolaşımına katıldığı için, bağışçı daha dinç ve canlı olur. * Kandaki yüksek yağ oranı düşer. * Kan bağışı kalp krizi ihtimalini %90 azaltır. * Kan bağışlayan kişide baş ağrısı, stres, yüksek tansiyon, yorgunluk gibi rahatsızlıkların giderilmesinde çok büyük katkısı olur. * Kan bağışçısı her kan verdiğinde: AIDS, Hepatit B, Hepatit C, Sifiliz Kan grubu taramasından ücretsiz olarak yararlanmış olur. * Trafik kazasında yaralanan bir kimsenin, kan uyuşmazlığı olan bir bebeğin, kan bulunmazsa ölecek bir hastanın sizin verdiğiniz kanla kurtulmasının, size verdiği manevi duygu ölçüsüzdür. Bağışınız çok insancıl ve onurlu bir davranıştır.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 02.06.2014 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Kızılay’ın Kan Bağış Tır’ı Artvin’d...
 » Artvin’de Toplamda Organ Bağışı Say...
 » Türkel Resti Çekti...
 » Artvin’de 2016-2017 Av Sezonu Açıld...
 » Artvin Btp Milletvekili Adayı Keski...
 » Artvin’de Ormancılardan Av Mevsimin...
 » Artvin’in Düşman İşgalinden Kurtulu...
 » 7 Mart Artvin’in Kurtuluş Günü İçin...
 » Artvin’de Organ Bağışı Ve Nakli Kon...
 » Artvin’in Düşman İşgalinden Kurtulu...
 » 32. Arhavi Kültür Ve Sanat Festival...
 » Artvin’de Kurtuluş Günü Mesajları Y...
 » Vali Doğanay 7 Mart Kutlama Mesajı...
 » Artvin Bu Coşkuyu Hep Yazacak...
 » Senin 15 Dakikan Başkasının Bir Ömr...
 » Artvin Sağlık İl Müdürlüğü Obozite'...
 » Hopa Toplum Sağlığı Merkezinden Oku...
 » Artvin Kızılay'ı Kan Toplama Kampan...
 » Hopa Toplum Sağlığı Merkezi Aşılama...
 » Artvin Kızılay'ı, Kızılay Gönüllüle...