Turizm Haftası Kutlamalarının Adresi Arhavi İdi

27/04/2014 09:50

Turizm Haftasında Artvin Valisi Ve Protokol Mençuna’ya Yapılan Yürüyüşe Katıldı.


Haber: Necmettin Numanoğlu







Artvin Valiliğince bu yıl birincisi düzenlenen Turizm Haftası Şenliklerinin 5. gününde, Arhavi ilçesinde bulunan ve doğal güzelliğiyle ünlü Mençuna Şelalesi’ne doğa yürüyüşü gerçekleştirildi.

Türkiye genelinde 38’incisi kutlanan Turizm Haftası kapsamında bu yıl Artvin’de 1’ncisi düzenlenen 5 günlük Turizm Şenliğinin 3’üncü günü Arhavi Mençuna Şelalesi’ne yapılan ziyaret ile devam etti. Artvin genelinde özellikle Doğa Turizmi için zengin potansiyelin bir kere daha gözler önüne serildiği ziyaret etkinliğine birçok doğa tutkunu Artvinli, Arhavili ve il dışından gelenler, öğrenciler katıldı. Yürüyüşe il Jandarma Komutanı Jandarma Albay Mustafa Çelik, Vali Yardımcısı Hasan Ongu, Arhavi Kaymakamı Muhammet Önder, Arhavi Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu, Kültür ve Turizm İl Müdürü Hüseyin Ateş, Gençlik ve Spor İl Müdürü Bahattin Yetim, İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Gülşen Çınar, İl Yazı İşleri Müdürü Şenay Şimşek, İl Mahalli İdareler Müdürü Filiz Özdemir, ulusal ve yerel basın mensupları, doğa tutkunu vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Zorlu Yolculuktan Sonra Karşınıza Aniden Çıkan Cennet Mençuna

Mençuna Şelalesi’ne gitmeden önce Çifte Köprü’de dinlenen ve burada ikram edilen yiyecek ve içecekleri alan katılımcılar, kimi yürüyerek kimi araçlarla yaklaşık 5 kilometrelik mesafedeki Mençuna’ya hareket ettiler. Katılımcı, doğaseverler yol boyunca gördüğü manzarayı fotoğraf ve cep telefonlarıyla çekerek günü ölümsüzleştirdiler. Yoldan yaklaşık 600 metre yükseklikte ve yaklaşık 2 kilometrelik mesafede bulunan Mençuna Şelalesine çıkışta zorlanan ziyaretçiler karşılarına çıkan manzarayı görünce bütün yorgunluklarını unutup deklanşöre basmaya, en güzel kareyi yakalamaya çalıştılar.

Mençuna Şelalesi’nin tepeden düşüşü esnasında oluşan rüzgâr ve çise karşıda duranları hava sıcaklığına rağmen kısa sürede üşütürken, Şelale’nin yan tarafında duranlar ise bu soğuktan hiç etkilenmedi. Burada yaklaşık 1 saat kalan ziyaretçiler Arhavi Belediyesi Gençlik Folklor ekibinin şelalenin dibinde tulum eşliğinde oynadığı horonları muhteşem manzara içerisinde izledi.

HES’lerin Ölçüm Cihazını Görünce Üzüldük!

Zorlu yolculuğun ardından Şelaleye çıkan ziyaretçiler ilk kez gördükleri doğayı kelimelerle anlatmanın zor olduğuna vurgu yaparak; “Mençuna Şelalesi’nin fotoğraflarını internetten görüyorduk. Ama canlı olarak gözle görmenin keyfi bir başka. Evet, çok zor bir yoldan yürüyerek çıktık. Ama eğer doğayı seviyorsanız, bu yolculuk cennete yapılan yolculuk gibi gelir. Mençuna Şelalesi bu doğa içinde kendisini çok iyi saklamış. Aniden karşınıza çıkıyor. Muhteşem bir doğa. Ama yolda gelirken HES ölçüm cihazını gördük. Bu bizi çok üzdü. HES’lerin yapılabileceği yer olabilir belki. Ama burası doğa mirası olarak aynen korunmalı, geleceğe taşınmalıdır. Bu konuda herkesin duyarlı olmasını isteriz. Bu etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçen, bu organizasyonu düzenleyenlere teşekkürlerimizi sunuyoruz. ” İfadelerine yer verdiler.

Mençuna Şelalesi ziyaretinin ardından alandan ayrılan katılımcılar gelecek yıl tekrar buraya geleceklerini ve bu güzel doğada birkaç saat geçirmek için kendi imkanlarıyla da olsa geleceklerini söylediler.

Mençuna Şelalesi adının nereden geldiği kesin olmamakla birlikte şu şekilde ifade edildi:

Mençuna İsmi,

Lazcada” hisseli”dirler anlamına gelen "Mençunan" kelimesinden almıştır. Vaktinde, şelalenin birkaç köye ait olduğunu ifade etmek için "mençunan " kelimesi sık sık kullanıldığından ismi de öylece kalmış.

Arhavi Mençuna Şelalesi

Mençuna Şelalesi 90 metre kadar yükseklikte ve kısmen orta bölümde taşlara çarparak akar. Su debisinin yüksek olduğu zamanlarda ise en üst noktadan 10 metrelik ikinci bölüme tam düşme sağlar. Şelalenin altında oluşmuş gölde yazın yüzülebilir ancak su oldukça soğuktur. Hemen gölün altındaki 10 metre yükseklikteki ikinci şelaleden sonra su vadi içinde yol alarak 200 metre sonrasında Kamilet Deresine kavuşur. Şelaleye varmak için Çifteköprü’den sonra Küçükköy yolundan tahmini 20 dakika araçla gidildikten sonra, yaya olarak 20-25 dakikalık orman içi yürümeniz gerekmektedir. Şelalenin en güzel görünümü karların eridiği Nisan –Mayıs aylarıdır. Fakat yaz mevsiminde de görüntü iyi sayılır. Piknik yapmak için uygun alan mevcuttur. Fakat tırmanış öncesi de yemek yiyebileceğiniz ve çay içebileceğiniz lokanta ve bahçe mevcuttur. Şelale ortama ciddi oranda nem bırakmaktadır. Mençuna Şelalesi suyunda sadece kırmızı pullu alabalık yaşamaktadır. İniş-çıkış yolu olarak kullanılan yol yürümeye elverişlidir. Her çeşit orman ürünlerinin var olduğu yürüme yolu doğaseverlere ayrı bir zevk verir. Her yıl Mayıs ayında “Geleneksel Mençuna Şelalesi Gezi Etkinliği” düzenlenen bu bölgede tulum ve horonlar eşliğinde binlerce insan yürüyüş yapmaktadır. Özellikle bu mevsimde su debisini çok iyi olması, yürüyüş için mevsimin uygunluğu, mevcut ilginin giderek artmasına sebep olmaktadır.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 27.04.2014 tarihinde Necmettin Numanoğlu tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » 4. Uluslararası Mençuna Şelalesi Ge...
 » Kafkasör’de Madencilik Su Kanuna Gö...
 » Mençuna Şelalesi Yeşil Yol Projesi...
 » Karadeniz'in Saklı Cennetleri...
 » Artvin Valisi Cirit Sakin Şehir Şav...
 » Murgul’da Bir Doğa Harikası: Delikl...
 » 8. Mençuna Şelalesi Doğa Yürüyüşü Y...
 » Bir Başkadır Macahel'de Hayat...
 » Arhavi Çifte Köprü Ve Mençuna Şelal...
 » Doğaseverler Mençuna Şelalesi’ne Yü...
 » Artvin Kalkınma Ve Eğitim Vakfı San...
 » Arhavi’de 12. Mençuna Şelalesi Doğa...
 » Yeryüzü Cenneti Borçka Karagöl'e Fo...
 » Macahel'de Ziyaret Ve İncelemeler...
 » Mençuna’da Mahsur Kalan 18 Kişi Kur...
 » Artvin'de Doğa Eğitimi Hayat Buldu...
 » Yusufeli Barajı Ve Hes’in Temeli At...
 » Artvin Ve İlçelerinin Sorunları Tbm...
 » “Gülen Çocukların Köyü” Akdere...
 » Artvin’in Saklı Cenneti Murul’da Bu...



En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Türklim Olağan Genel Kurulu Yapıldı...
 » Necmettin Orman Vefat Etti!...
 » Hopa’da Gözyaşı Ve Acı Vardı...
 » Chp’den Sonra Akparti’den Miting Ha...
 » Rauf Başar Ödül Töreni Düzenlendi...
 » Artvin’de Kayak Şenliği Sona Erdi...
 » Doğu Karadeniz İçin Yeni Bir Fırsat...
 » Hopa’nın Kadınları, Muhteşemsiniz!...
 » Hopa Tso Açü Meslek Yüksekokulu’nu...
 » Hopa’da Sivil Savunma Programı Gerç...