İstanbul’da Artvin Turizmi Masaya Yatırıldı

06/04/2014 11:33

İstanbul, 1. Artvin Tanıtım Günleri’nde “Artvin Ve Turizm” Konulu Panel Düzenlendi.


Haber: Hayati Akbaş







İstanbul’da Artvin Valiliği ile Artvin Dernekler Federasyonu’nun (ARDEF) organizasyonu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Artvin’e gönül vermiş sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla İstanbul Feshane Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen Artvin Tanıtım Günleri’nde, Artvin turizminin sorunları ve çözüm önerileri görüşüldü.

Panelin oturum başkanlığını, ARDEF Genel Sekreteri İsmail Akbulut yaptı.

Panelde, Artvin Vali Yardımcısı Yılmaz Kurt, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Faruk Şahin, Artvin Dernekler Federasyonu Başkanı Metin Kar ile Yazar ve Halk Bilimcisi Şahver Karasüleymanoğlu konuşma yaptı.

Artvin Vali Yardımcısı Yılmaz Kurt, panelde yaptığı konuşmasında Artvin’in farklı kültürel zenginlikleri ve kimlikleri bir arada barındıran nadir şehirlerimizdendir. Aynı anda 4 mevsimi yaşayabileceğiniz alternatif turizm merkezlerinden birisidir. ” dedi.

Doğal güzellikleri, kültürel zenginlikleri ve tarihi yapısı ile öne çıktığını belirten Vali Yardımcısı Kurt, “Farklılıkları ile ülkemizin nadide bir köşesi olan Artvin’imiz Karadeniz Bölgesinin Doğu Karadeniz Bölümünde, Doğu Karadeniz Dağları üzerinde yer alan yeşiliyle, mavisiyle, Milli Parkaları ve Karagölleriyle, kar üstünde güreşen yiğitleriyle, seyrine doyum olmayan manzaralarıyla ülkemizin Kafkaslara açılan penceresi konumundaki serhat bir şehrimizdir.

Artvin, farklı kültürel zenginlikleri ve kimlikleri bir arada barındıran nadir şehirlerimizdendir. Aynı anda 4 mevsimi yaşayabileceğiniz alternatif turizm merkezlerinden birisidir. Doğal ve kültürel zenginlikleri itibarıyla ülkemizin ender güzelliklerine sahip olan Artvin, Antalya ilinden sonra ülkemizin en fazla milli parkına sahip ilidir. Kaçkar Dağlarının bir bölümünün de ilimiz sınırları içerisinde bulunduğunu düşünürsek 3 adet milli parkımız; (Sahara, Hatila ve Kaçkar Dağları Milli Parkı) Bunun yanında 7 tane Tabiat Koruma Alanımız; pek çok tescilli kalemiz ve tarihi eserlerimiz vardır. Bunların hepsi, Artvin için ayrı birer turizm değeridir.

Tarihi eserleri, yöresel ahşap evleri, zengin florası, milli parkları, festival ve yayla şenlikleri, gölleri, yeşil ve mavinin birleştiği sahili, her tür doğa sporunun yapılabileceği dağları ve nehirleri ile doğanın tüm güzelliklerini bir arada sunan ender illerimizden olan Artvin’in, henüz keşfedilmemiş doğal yapısı; tarihi, coğrafi ve kültürel değerleri içinde barındıran turizm çeşitliliği ile yerli ve yabancı turizmcilerin haklı ilgisini beklemektedir.

Her turizme açık bölgede olduğu gibi Artvin’de de turizmin canlanması, yörenin doğal, tarihi, kültürel ve coğrafi özelliklerinin tespit edilerek bunların turizm ürününe dönüştürülmesi ve tanıtılmasıyla yakından ilgilidir. Valilik olarak gerek ilimizde gerekse ilimiz dışında yaptığımız tanıtıcı faaliyetler, tanıtım günleri ve fuarlar ile İlimizin tanıtımı konusu üzerinde hassasiyetle durmaktayız. Artvin’in turizm potansiyeli yüksek diğer İllerden farklı ve üstün yönlerini öne çıkarmadığımız ve ilimizi layıkıyla tanıtmadığımız sürece ilimizin dezavantaj gibi görünen merkez şehirlere “uzak olma” durumu turizm faaliyetlerini olumsuz etkileyecektir.

Artvin’in farklılıklarını ortaya koyarak ve bunları etkili bir şekilde tanıtmanın yanında İlimizin turizm açısından en temel sorunu olan nitelikli konaklama tesislerinin sayısını arttırma çalışmalarımız da devam etmektedir. Bunun yanında ilimize rahat ve kesintisiz bir şekilde ulaşılmasıyla ilgili sorunlarımız var. Ulaşım sorununu belirli ölçüde aşmış durumdayız. Hopa-Cankurtaran Tüneli inşaatı inşallah yılsonunda tamamlanıyor. Batum Havalimanı iç hat uçuş seferlerine önceki yıllarda başladı. İnşallah önümüzdeki günlerde bu ulaşım biraz daha kolaylaşacak ve nitelikli konaklama tesislerine kavuşmamızla beraber Artvin, turizm pastasından önemli bir pay alacaktır.

Artvin’in tanıtımı ve turizm pazarlamasının yapılması halinde, turizmde büyük bir gelişme sağlanabilir. Batum ve Gürcistan’ın, Türkiye ile ilişkilerinin (ticari ve turistik) artması ve Gürcistan’la Türkiye arasında yapılacak turizm işbirliğinin, Artvin’de turizme büyük bir ivme kazandıracağına kesin gözüyle bakmaktayım.

Turizmde avantajlarımızı ve dezavantajlarımızı bilmek, avantajlarımızı maksimum ölçüde değerlendirmek, dezavantajlarımızdan minimum ölçüde etkilenmek turizm stratejimizin önemli bir boyutunu teşkil etmektedir. Artvin’deki turizm de bu anlayış çerçevesinde planlanmalı, organize edilmeli ve faaliyet gösterilmelidir. Bu düşüncelerle, Artvin’i, cazibesi yüksek yeni turizm merkezlerimizden biri haline getirmek amacıyla çıktığımız bu yolda; her türlü yeniliğe açık, İlinin kalkınması ve gelişmesi için istekli, memleketine olan vefa borcunu hiçbir zaman unutmayan çok değerli Artvinli hemşerilerime, Artvinli olsun ya da olmasın Artvin sevdalılarına teşekkür ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum. ” diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Faruk Şahin ise, “1950li yıllarda ülkemize gelen turist sayısı 30 binlerdeydi. Yani turizm kavramı diye bir şey yoktu. Peki, turizm bugün neden bu kadar gündemimize oturdu. Turizm kavramı 1960’lı yıllarda gündeme gelmeye başladı.

2013 yılı sonu itibarıyla yaklaşık 38 milyon turist ülkemizi ziyaret etmiştir. Elde ettiğimiz turizm gelirleri 1980’li yılların başında 326 milyon dolar iken 2013 yılı sonu itibarıyla 32 milyar dolar turizm geliri elde etmişiz. Ülkemiz gelinen bugünkü noktada dünya sıralamasında 6’nci ülke olarak yer aldı. Avrupa’da ise 4’üncü sıradayız. İspanya, İtalya, Fransa’dan sonra ülkemiz geliyor. Bakanlık olarak bir hedef koyduk.

Hedefimiz Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’ncü yılında yani 2023 yılında 50 milyon turist 50 milyar dolar gelir elde etmektir. Bu hedefimize de hızla gidiyoruz. Türkiye’nin ulaştığı bu rakamlar dünyada parmak ısırtıyor” dedi.

Doğal güzellikleriyle ünlü Artvin’in turizmden hak ettiği payı alabilmesi için bakanlık olarak çalışmalarının bulunduğunu belirten Şahin, “Bir bölgenin turizmin gelişebilmesi için öncelikle iç turizminin gelişmesi lazım. İç turizmiz gelişmemiş o yöreye turist gelmez. Bizlerin il dışında yaşayan Artvinli vatandaşlarımız var. Yaklaşık 2 milyon Artvinli il dışında yaşıyor. Her yıl il dışında yaşayan 200 bin Artvinli hemşerilerimizi memleketlerini yılda en az bir kez ziyaret etmeleri sağlanmalıyız. İşte bunu yapabilirsek Artvin’i turizmde ayağa kaldırırız. Artvin dışındaki illerde okuyan öğrencilerimizi Artvin’e götürelim, memleketlerini ziyaret etmelerini sağlayalım. Derneklerimiz öğrencilerimize aracılık etsinler. Emeklilerimiz yaz tatillerini geçirmek üzere Artvin’e dönmelerini sağlayalım.

Artvin’de köylerimizde araziler çok maalesef çok ucuz. Peki emeklilerimiz nasıl ev yapacaklar. Derneklerle belediyemizde, valilikle temasa geçsinler ev yaptırmak isteyenlere en ekonomik şartlarda en kolay şartlarda nasıl ev yapılabileceği yollarını temelini konuşurlarsa bulacaklarını inanıyorum. Gerek usta gerek malzeme gerek ekonomik kaynağın en uygun şeklinde bulunma yönteminde bu insanların 3 ay 4 ay yazları buralarda geçirecekse geçireceğini orada geçirirse muazzam bir katkıdır.

İngilizler geliyor, Almanlar geliyor Antalya’da, Alanya’da yılın 4 ayını 5 ayını 6 ayını 7 ayını emekliliğinden sonra geçiriyor ev almışlar bizim insanlarımız kendi memleketinden niye ev almasınlar” dedi.

Panel, katılımcılar tarafından panelistlere sorulan soruların yanıtlanmasıyla sona erdi.

Panele, Artvin Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş, İstanbul’da faaliyet gösteren Camili (Macahel) Vakfı Başkanı Veysel Yılmaz, İstanbul’da faaliyet gösteren Artvin Derneklerinin başkanları ile Artvinliler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Öte yandan ilk kez düzenlenen tanıtım günlerinin ikinci gününde fuarı yaklaşık 15 bin kişinin ziyaret ettiği gözlendi.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 06.04.2014 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Türklim Olağan Genel Kurulu Yapıldı...
 » Necmettin Orman Vefat Etti!...
 » Hopa’da Gözyaşı Ve Acı Vardı...
 » Chp’den Sonra Akparti’den Miting Ha...
 » Rauf Başar Ödül Töreni Düzenlendi...
 » Artvin’de Kayak Şenliği Sona Erdi...
 » Doğu Karadeniz İçin Yeni Bir Fırsat...
 » Hopa’nın Kadınları, Muhteşemsiniz!...
 » Hopa Tso Açü Meslek Yüksekokulu’nu...
 » Hopa’da Sivil Savunma Programı Gerç...