Hopaport’un Çevreye Duyarlı Girişimleri Devam Ediyor

22/11/2013 07:52


Haber: Hayati Akbaş







Ülkemizin saygın kuruluşlarından olan Ciner Holding ve İMİSK Grup’unun ortak şirketlerinden olan Park Denizcilik ve Hopa Liman İşletmeleri A. Ş. (HOPAPORT) son 3 yıldır kendi bünyesinde oluşturduğu yeni yapılanma ve hedefleri doğrultusunda çalışmalarına ara vermeden devam ediyor.

Son iki yıldır bu politikaların sonucu olarak HOPAPORT’ta yapılan işlem hacmi ve limana gelen gemi sayısında artış sağlanırken, bu artış ve hareketlilikten Hopa’da üzerine düşen payı alıyor. Özellikle Limana gelen Çubuk Demir, Rulo Saç, Çimento, Kömür, Kireç, Buğday, Mısır ve Fuel Oil gibi yüklerin taşımacılığının da Hopa Nakliye sektöründe ve toplam iş hacminde de ciddi artışlar sağlarken, bu çalışmalara paralel Hopa’da hizmet veren her sektörde bu kazançtan bir şekilde payını almaya devam ediyor.

HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özer limanlardaki hareketliliğin artmasının içinde bulunduğu kentin de yaşam seviyesinin artmasını beraberinde sağladığını ifade ederek “Limanların büyümesi demek o kentinde büyümesi demektir. Biz göreve başladığımızdan bu tarafa zarar eden bir kurumu kendi kendine yeter konuma getirdik. Buda yaptığımız girişimler ve çalışmalar sonucu olmuştur. Hopa Limanı’nda ne kadar yüksek düzeyde hareketlilik sağlanırsa bundan Hopa’nın kamyoncusu, nakliyecisi, otelcisi, lokantacısı, konfeksiyoncusu, gümrük işleri ile uğraşan firmaları ve çeşitli hizmet kollarına da olumlu olarak yansımaktadır.

Biz HOPAPORT olarak 2014 yılında limanımızı daha da büyütelim diye önümüze hedef koyduk. Bu hedeflerimizin başında Hopa Limanına 10 bin-20 bin tonluk büyük gemilerin gelmesi içindir. Biz yolcu ve kruvazör gemilerinin artık Hopa’ya gelmesi lazım diye bugünden neleri yapabilirizi tartışıyoruz. Biz Hopa’dan Konteynır taşımacılığını nasıl başlatabiliriz diye sürekli girişim içindeyiz. Bizler Hopa-Batum arasında Tren hattı açılması için fizibilite raporu hazırlayarak sürekli girişimler içindeyiz. Sağ olsunlar Milletvekillerimiz bu konuya destek veriyorlar. Uzun yıllar atıl olarak duran Tahıl silolarını yeni baştan ele alarak revizyondan geçirdik ve çalışır noktaya getirdik ve bugün bu silolara buğday ve mısır getiriyoruz. Tank terminalimizi çalıştırdık ve ilk defa siyah ürün gelmesini sağladık. Biz Artvin ‘de Turizm sektörünün gelişmesinde Hopa Limanının ne gibi katkıları olabilirin arayışı içindeyiz. Proje kargo, boru ve ağır yük hizmetleri verilmesine başlanıldı, Uzun bir aradan sonra İran’a gelen transit gemi operasyonu yapılmasını sağladık, Nahçivan’a gelen yükün transit gemi operasyonun yapılmasını sağladık, Hopa Limanı’nda atıl durumda bulunan sahaların rehabilite edilmesini ve yine atıl duran binaların yıkımını gerçekleştirdik ve bu alanların rantabl kullanım alanları açtık.

Bizler limanımıza Çevre İzni alınmasını, Acil eylem müdahale planın onaylanması ve tatbikat yapılmasını sağladık. Hopa limanında Risk değerlendirmesi yapılması, Liman Arıtma projesi yapılması ve uygulanması ve Avrupa Birliği Yeşil Liman projesi kapsamında çalışmalara başladık.

Yapılan bu çalışmaların önemli bir ayağı Hopa Limanı’nın cazibe merkezi olması, iş yapan firmaların Hopa’ya gelerek limanı tanıması ve bizimle iş yapması içindir. Bundan elbette Hopa’da kazançlı çıkıyor, Otel ve lokanta esnafımızın hareketliliğine katkı sunuyoruz.

Biz Hopa Limanı’nda göreve başladığımızdan bu tarafa özellikle çevre konusunda duyarlılığımızı ortaya koyduk. Çevrede yaşayan vatandaşlarımıza en küçük bir zarar gelmesini istemeyiz. Ancak yaptığımız işin çeşitliliğinden ve işlem hacminin artmasından dolayı zaman zaman olumsuzluklar yaşansa da buna nasıl çare buluruzun arayışı içindeyiz. Arkadaşlarımızı ağırlıkla Kömür işi yapan limanlara gönderdik, buna nasıl çözüm bulmuşlar diye araştırdık ama gördük ki kimse sorunu tümden çözecek bir çözüm üretememiş. Biz yine arkadaşlarımızla arayışlarımıza devam ettik ve ediyoruz. Kömürün özellikle kamyonlara boşaltırken çıkardığı kısmi tozu engellemek için bunker dediğimiz ekipmanları değiştirmeye karar verdik. İlk etapta yaptığımız girişimler sonucu tozu boşaltırken içine hapseden ve maliyeti 50 bin dolara yaklaşan bir ekipmanın siparişini verdik. Bugünlerde limanımıza gelecek. Bundan istediğimiz başarıyı elde edebilirsek maliyetine bakmadan 2’nci ve 3’üncü bunker’i de sipariş edeceğiz. Limanımızın daha da yeşil olması için bir çalışma içine girdik. Artvin Orman Bölge Müdürlüğü, Hopa ve Arhavi Orman İşletme Müdürlerine de bu konuda limanımıza davet edeceğiz. Tozu toplayan yeni ağaç dikimlerini sezonunda gündemimize aldık. Vinçlerimizde çalışan personelimizi bu konuda daha duyarlı olmaları konusunda sürekli uyarıyoruz. Alanımızı sürekli itfaiye aracımızla sulayarak isteğimiz dışında oluşan tozun yerden kalkmasını önlemeye çalışıyoruz.

Takdir edilsin ki bu sorun bugünden yarına hemen çözülecek bir sorun değil, ama biz fazla uzun süreyi kapsamayan bir zaman dilimi içinde bu sorunun da maliyeti ne olursa olsun üstesinden gelerek minimum düzeye indireceğiz. Sözün kısası biz Hopa Limanı’mızın ülkemiz, bölgemiz ve Hopa’mız için bir değer olduğunun herkes tarafından iyi bilinmesini istiyoruz. Çevreye duyarlı bir anlayış içindeyiz. Kapımız her zaman vatandaşlarımıza açıktır. Bizden kaynaklanan sorun olduğunda çevreye verdiğimiz zarardan da özür dilemesini bilen ve çözümü için ne gerekiyorsa yapılması gerektiğini bilen anlayışa sahibiz. Hopa Limanı Hopalı için iş ve aş demektir. Biz burada zarar eden bir kurumu kendini kurtarır hale geldiğinde bunları yapıyorsak, kar elde eder hale geldiğimizde Hopa’daki sosyal, kültürel, sportif faaliyetlere daha fazla destek olacağımızın da bilinmesini istiyoruz.

Biz Hopa Limanının gelişimi için çabalarken, bunun sonucda Hopa’nın da gelişmesi, büyümesi, iş ve istihdamının artması anlamına geldiğini vatandaşlarımızın da iyi değerlendirmelidir diye düşünüyorum” dedi.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 22.11.2013 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Ktü Deniz Bilimleri Fakültesi Hopap...
 » Hopa Limanında İşlem Hacmi Artıyor...
 » Hopaport Adım Adım Hedeflerine Yakl...
 » Hopaport Geleceğe Ümitle Bakıyor...
 » Hopa Kaymakamı Özkan’dan Hopaport’a...
 » Hopaport Ülkemiz Limancılık Sektörü...
 » Hopaport’a İkinci Buğday Gemisi Gel...
 » Hopaport Yeni Yılı Tüm Çalışan Ve P...
 » Hopaport 2020 Yılında Hedeflerine U...
 » Hopa’nın İzmir Menemen’den Misafirl...
 » Hopaport’ta Kabotaj’a Yönelik Çalış...
 » Chp Milletvekili Bayraktutan Hopa L...
 » Karadeniz Limanları Masaya Yatırıld...
 » Okyanus Aşırı Ülkeden Hopa Limanı’n...
 » Hopa Heyeti Ankara’ya Çıkarma Yaptı...
 » Daddralli Karadeniz 2018 Gezisine K...
 » Hosiad Hopa’lı İşadamlarını Ortaklı...
 » Başkonsolos Nohasi’den Hopa’ya Ziya...
 » Hopaport’tan Rusya’ya Maden İhracat...
 » Hopaport’tan Rusya’ya Maden İhracat...



En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Türklim Olağan Genel Kurulu Yapıldı...
 » Necmettin Orman Vefat Etti!...
 » Hopa’da Gözyaşı Ve Acı Vardı...
 » Chp’den Sonra Akparti’den Miting Ha...
 » Rauf Başar Ödül Töreni Düzenlendi...
 » Artvin’de Kayak Şenliği Sona Erdi...
 » Doğu Karadeniz İçin Yeni Bir Fırsat...
 » Hopa’nın Kadınları, Muhteşemsiniz!...
 » Hopa Tso Açü Meslek Yüksekokulu’nu...
 » Hopa’da Sivil Savunma Programı Gerç...