Güvenli Süt İçin!

22/08/2012 14:33

Artvinli Tarımcıların Eğitim Çalışmaları Devam Ediyor


Haber: Hayati Akbaş







Sığır yetiştiriciliğinde iyi çiftlik ve sürü yönetimi, süt kalitesi ve miktarı karlılığı etkileyen en önemli faktörlerdir.

Çiftlik ve sürü yönetim faktörleri ise; yanlış sağım teknikleri, kötü barındırma koşulları, standartlara uymayan süt sağım sistemleri, sürüdeki hastalıklar ve dengesiz beslenmedir. Aynı zamanda sütün indirilmesi için meme başına ve memeye yapılacak olan masajın yarattığı sinirsel etki, oksitosin hormonunun salgılanmasını sağlar. Salgılanan oksitosin hormonu kan yoluyla meme başlarına ulaşarak sütün indirilme işlemini başlatır. Oksitosinin salgılanma süresi 5-7 dakika süreceğinden bu süre içinde sağımın tamamlanması gerekir. Bunun için inek sağım esnasında kendini güvende hissetmelidir. Aksi takdirde yetersiz oksitosin salgılanacağından süt memede kalır. İneğin rahatsız edilmesi durumunda vücut adrenalin hormonu salgılar ve bu hormon sütün salgılanmasını engellemekle birlikte bu durum ineğin vücudunu sağıma değil savunmaya hazırlar.

Elle sağım yapılan ineklerde, sağıcının tırnaklarının uzun olması, memeye kayganlık sağlamak için süt sürülmesi gibi işlemlerden dolayı inek kendini güvende hissetmeyeceği için yeterli oksitosin salgılanamamasına ve hayvanın huysuzluğu, tekme atması gibi faktörlerde düşünülürse yeterli salgılanan hormonun bile etki süresi aşılma riski olacağından verimli kaliteli bir sağım gerçekleşemeyecektir. Oysa makineli sağımda elle sağımdaki olumsuzluklara rastlanmadığı için daha fazla ve sağlıklı süt elde edilmiş olacaktır.

Bu faktörlerden yola çıkarak; doğru sağım teknikleri kullanılarak, çiftçinin daha fazla kaliteli süt elde etmesine, aynı zamanda karlı bir işletme yürütmesine yardımcı olmak,

Süt sağım öncesi ve sonrasında uyulması gereken kişisel hijyen ve hayvan sağlığı konularında yetiştiricileri eğitmek,

Süt sağım teknolojisi, süt hijyeni ve sağım tekniği konularında bilgi ve alet temini sağlamakla birlikte bu durumun diğer yetiştiricilere de etkileşimini oluşturmak,

Uzun zaman alan ve yorucu bir iş olan sağım işini, sağım makinesi kullanımı ile önemli ölçüde kolaylaştırmak için;

Artvin Merkez ve Bağlı İlçelerde ikamet eden ve geçimini hayvan yetiştiriciliğiyle sağlayan üreticilere yönelik olarak “Güvenli Süt İçin! Süt Sağım Makinesi Kullanımı ve Eğitim Projesi” kapsamında İl Müdürlüğünce proje çalışması başlatılmış olup, daha detaylı bilgi alınması için üreticilerin İl ve İlçe Müdürlüklerine başvurmaları gerektiği açıklandı.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 22.08.2012 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Halk Sağlığından Kırım Kongo Açıkla...
 » Gdo'da Asıl Hedef Gıdada Egemenliği...
 » Artvin Sağlık İl Müdürlüğü Obozite'...
 » Şavşat'ta Çiftçiye Faizsiz Krediler...
 » Hayvan Yetiştiricileri Burusella Ha...
 » Artvin’de Tarımda Makine Ekipmana R...
 » 2012-2013 Yılı Alabalık Sağım Çalış...
 » Artvin Tarım İl Müdürlüğü Teknik Ge...
 » Artvinli Çiftçiler Aksaray'da...
 » Artvin’de Çiftçilere Makine Ve Ekip...
 » Çiftçilere Bahar Müjdesi...
 » Artvin’de En Tatlı Hasat Başladı...
 » 75'lik Dedenin Arıcılık Başarısı...
 » Artvin Tarım İl Müdürlüğünden Çiftç...
 » Artvin’de Desteklenecek Çiftçilerin...
 » Yaşayan En Yaşlı Maden Mühendisi...
 » Artvin’li Çiftçilere Uyarı...
 » Ülkü Önal Bu Defa Berta Ortaköy İzl...
 » "Çocuklarınıza Mutlaka Süt İçirin"...
 » Bakan Çelik, Üreticimiz Artık Boşa...