Camili Biyosfer Rezerv Alanı Çalıştayı Yapıldı

13/07/2012 12:05

Camili Biyosfer Rezerv Alanı Yönetim Planı Çalıştayı Yapıldı.


Haber: Hayati Akbaş







Biyosfer Rezervi; Uluslararası öneme sahip ve UNESCO’nun İnsan ve Biyosfer (MaB=Man and Biosphere) Programı içerisinde yer alan karasal ve/veya kıyı ekosistemlerine sahip yerlerdir. Biyosfer rezervleri; biyolojik çeşitliliğin korunması, ekonomik kalkınma ve kültürel değerlerin devamlılığı arasındaki sorunların, sürdürülebilir bir şekilde çözülmesine yönelik temel bir yaklaşım olup, birçok uygulamanın yapıldığı ve geliştirildiği alanlardır.

Birleşmiş Milletler UNESCO MAB Sekretaryasınca, 29 Haziran 2005 tarihinde ilan edilen Camili Biyosfer Rezervi, dünyanın 25 sıcak noktasından biri olan, ülkemizin ilk ve tek biyosfer alanıdır. Camili Havzası içerisinde Camili, Düzenli, Efeler, Kayalar, Maral ve Uğur köyleri yer almaktadır.

Camili Biyosfer Rezerv Alanının kaynak değerleri, GEF-II Projesi uygulama alanı içerisinde yer almıştır. Yapılan araştırmalarda alanın florası, faunası, biyoçeşitliliği araştırılarak ortaya çıkartılmıştır. Bunların yanı sıra araştırmalar sonucunda Tarım ve Köy İşleri Bakanlığınca alanda bulunan Saf Kafkas Arısının yaşamını sürdürdüğü yer olması açısından Gen Koruma Bölgesi olarak ilan edilmiştir. GEF-II Projesi koordinatörlüğünde alanın yönetimi ile ilgili 2007 - 2011 yılları arasında Taslak Havza Yönetim Planı hazırlanmıştır. Taslak planda havzanın yönetimi ile ilgili Doğa Koruma ve Milli parklar Genel Müdürlüğünce plan çalışmalarının altlığı oluşturuldu ve havzanın yönetiminin nasıl olacağı konusunda Borçka Kaymakamlığında toplantı yapıldı.

Kaymakamlık makamında yapılan toplantıya DKMP Genel Müdür Yardımcısı Sabri Kiriş, Borçka Kaymakamı Fatih Kızıltoprak, 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, Artvin Orman Bölge Müdürü Ömer Naci Kaya ve kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, STK’lar ile havza içerisinde yer alan Camili, Düzenli, Efeler, Kayalar, Maral ve Uğur Köy Muhtarları da katıldı.

Yapılan toplantıda; DKMP Genel Müdür Yardımcısı Sabri Kiriş alanın önemini vurgulayarak açılış konuşması yaptı ve bu tür alanların korunması ve sahip çıkılması gerektiğini belirtti. Camili Havzası Alanı için yönetim planının uygulamaya geçmediği müddetçe buraların düzenli ve planlı bir şekilde yönetilemeyeceği, yerel halkın başta ekoturizm olmak üzere yerel ürünlerinin de yetiştirerek kültürlerini yaşatmaları gerektiğini, alanda bulunan Saf Kafkas Arı ırkının üretmiş olduğu balın yerel halka ekonomik düzeyde gelir getirici olduğunu belirterek daha iyi imkânlara ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Borçka Kaymakamı Fatih Kızıltoprak; alanın yönetim planının kaymakamlık başkanlığında yönetilmesinin yerel halka ve kamu adına daha istikrarlı olacağını vurgulamış ve kaymakamlığının bu işe aday olduğunu belirtti.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut ise Türkiye’nin doğal değerlerinin korunması ve devamlılığını sağlayarak sosyal, ekonomik ve kültürel yaşama katkı sağlamak açısından Biyosfer Rezerv Alanları ile ilgili mevzuat yapısının incelenerek, mevcut plandaki yönetişim yapısının, mevzuata göre entegre edilmesinin daha sağlıklı sonuçlar doğuracağını ifade etti.

DKMP Genel Müdürlüğü Uzman Temsilcilerinin de katılım sağladığı toplantıda Çoruh Havzası Planının yapıldığı ve Camili Havzasının ise Çoruh Havza Planının içerisinde Mikro Havza olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtildi. Birçok katılımcının katıldığı toplantıda diğer kurum, kuruluşların, yerel halk temsilcilerinin ve STK’ların fikirleri ve istekleri alınarak bir sonraki toplantıya revize bir mikro havza yönetim planının ortaya çıkacağı belirtildi.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 13.07.2012 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Macahel'i Bir Defa Daha Keşfettiler...
 » Tema: Danıştay’ın Cerattepe Kararı...
 » Tema Vakfından Cerattepe Ve Yeşil A...
 » Hopa Engereği Ve 20 Tür Koruma Altı...
 » Artvin’de Kafkas Semenderi Tür Eyle...
 » Borçka Karagöl Turizme Kazandırılac...
 » Artvin’de Dağgülü Çiçeği Çalıştayı...
 » Doğa Ve Biyolojik Çeşitliliğin Koru...
 » Artvin’de Baraj Suları Altında Kala...
 » Rize Derelerine 4 Bin Alabalık...
 » Macera Parkı Hayata Geçiriliyor...
 » Adada Mahsur Kalan Yaban Keçileri Y...
 » Kaçkarlar'dan Uludağ'a Dostluk Köpr...
 » Doğu Karadeniz Kuşları Kitap Tanıtı...
 » Yaban Hayatı Daire Başkanı Özcan Ya...
 » Camili Biyosfer Rezerv Alanı İçin R...
 » Ahmet Usta Orman İşletme Bölge Müdü...
 » Artvin’de Çevre Ve Orman Konulu Pan...
 » "Çoruh Nehri Havzası Rehabilitasyon...
 » Dekap’dan Orman Ve Su İşleri Bakanı...



En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Türklim Olağan Genel Kurulu Yapıldı...
 » Necmettin Orman Vefat Etti!...
 » Hopa’da Gözyaşı Ve Acı Vardı...
 » Chp’den Sonra Akparti’den Miting Ha...
 » Rauf Başar Ödül Töreni Düzenlendi...
 » Artvin’de Kayak Şenliği Sona Erdi...
 » Doğu Karadeniz İçin Yeni Bir Fırsat...
 » Hopa’nın Kadınları, Muhteşemsiniz!...
 » Hopa Tso Açü Meslek Yüksekokulu’nu...
 » Hopa’da Sivil Savunma Programı Gerç...