3. İpekyolu İşadamları Zirvesi İran’ın Tebriz Kentinde Yapıldı

29/06/2012 20:13


Haber: Hayati Akbaş







3. İpekyolu İşadamları Zirvesi İran’ın Doğu Azerbaycan Eyaleti’nin Başkenti Tebriz’de yapıldı. Zirvede konuşan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı ve Türk-İran İş Konseyi Başkanı Ali Osman Ulusoy, Trabzon’un başlattığı zirvenin üçüncüsünün düzenlenmesi ve İpekyolu ülkeleri arasında gelişen ticaretten memnun olduklarını söyledi. Ulusoy, İpekyolu’nun olmazsa olmazının Türkiye olduğunun altını çizerek, “İpekyolu’nun kalbi Doğu Karadeniz, Trabzon ve Tebriz’dir. Bu hattın daha da güçlenmesi ve canlanması için çalışıyoruz” dedi.

Konferansa İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Tacettin, Sanayi, Ticaret ve Maden Bakanı Dr. Mehdi Gazanferi, Doğu Azerbaycan Dini Lideri Ayetullah Şebisteri, Eyalet Valisi Dr. Beyige katıldı.

Konferansta Türkiye, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Ordu Valisi Orhan Düzgün, Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, TTSO Meclis Başkanı ve DEİK Türk İran İş Konseyi Başkanı Ali Osman Ulusoy, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Al-port Trabzon Liman İşletmesi Müdürü Muzaffer Ermiş, TTSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis Üyeleri ve işadamlarından 100’ü aşkın bir heyet ile temsil edildi.

Birincisi 2008, ikincisi ise 2011 yılında Trabzon’da yapılan İpekyolu İşadamları Zirvesi’nin üçüncüsü için İran’ın Tebriz şehrinde devlet, özel sektör ve iş adamları bir araya geldi.

İpekyolu üzerinde bulunan 27 ülkeyi kapsayan konferansa, 18 ülke temsilcileri katıldı. Türkiye’den Trabzon Valiliği ile Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın girişimleri ile başlatılan zirvenin Tebriz toplantısına Trabzon, Erzurum ve Ordu illeri valiler düzeyinde katıldı.

Sağlık Bakanı Akdağ; “Dünya krizde iken İpekyolu’nda ekonominin yükselmesi, bu yolun canlandığının da bir göstergesidir”

Türkiye’nin Sağlık Bakanı Dr. Recep Akdağ, konferans öncesinde yaptığı konuşmada, Erzurum ve Tebriz arasında Türk Hava Yolları tarafından doğrudan karşılıklı seferlerin başlatılmasının önemine dikkat çekti ve Türkiye ve İran arasında bu hattın bir saat ile önemli bir yakınlaşma sağlayacağını dile getirdi.

Ticaretin ortak dilinin tüccarlar tarafından iyi bilindiğini kaydeden Recep Akdağ, devlet adamlarına ve siyasetçilere düşen görevin bu işadamlarının işini zorlaştırmamaları olduğunu söyledi.

Bakan Akdağ, Türkiye ve İran arasında vizelerin kaldırılmasının diğer ülkelere de örnek olmasını dilediği konuşmasında, “Dünyanın büyük bir kısmı bugün global ekonomik krizle boğuşuyor. Buna karşın bu bölgede de İpekyolu hattındaki ülkelerin ekonomilerinin geliştiğini büyüdüğünü görüyoruz. Bu İpekyolu’nun canlandığının göstergesidir. Rızkın 10’da 9’u ticarettedir. Onun için bize düşen ticaret erbabına yardımcı olmaktır. Güven ve istikrar ticareti, ticarette güven ve istikrarı destekler” şeklinde konuştu.

Bakan Akdağ, sağlığın önemli bir sektör olduğunu da belirterek bu sektörün de İpekyolu’nda ele alınan sektörler arasına dahil edilmesi gerektiğini istedi.

İran İslam Cumhuriyeti Sanayi ve Ticaret Bakanı Dr. Mehdi Gazanferi; “İpekyolu ticaretinin daha da gelişmesi için tüccarların önündeki engellerin kaldırılması gerekir”

İran’ın Sanayi, Ticaret ve Maden Bakanı Dr. Mehdi Gazanferi, 2 bin yıl önce İpekyolu’nda kurulan bağlantıların bugün de devam ettirilmesi gerektiğini söyledi.

İpekyolu güzergâhı üzerindeki devletlerarasında bir irtibat olmadığını, milletler ve tüccarlar arasında gelişen bir bağlantı olduğunu ifade etti. Eskiden halk arasında kurulan bu bağlantıların bundan sonra da kurulması için devletlerin görev başında olduğunu ifade eden Gazanferi, “UNESCO’nun ifade ettiği gibi İpekyolu milletlerin ve halk arasında bağlantıların ruhudur” diye konuştu.

İpekyolu’nun 27 ülkeyi birbirine bağladığını kaydederek bir genel sekreterlik kurulması önerisinde bulunan İranlı Bakan Gazanferi, biri devlet, diğeri özel sektörden olmak üzere her ülkenin iki temsilci göndermesinin İpekyolu işadamları zirvesini güçlendirileceği önerisini getirdi.

İran’ın Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Tacettin de yaptığı konuşmada İpekyolu ülkeleri arasında vizelerin kaldırılması gerektiğini söyledi. Türkiye ve İran arasında vize olmamasını örnek gösteren Tacettin, vizelerin kaldırılmasının ticareti artıracağını savundu.

Türk-İran İş konseyi Başkanı Ulusoy; “İpekyolu ülkeleri arasındaki işbirliğinin gelişmesinden memnunuz”

Açılış konuşmalarının ardından katılımcı ülke temsilcilerinin konuşmacı olarak yer aldığı konferansa geçildi. Konferansı açılışında konuşan TTSO Meclis Başkanı ve DEİK Türk İran İş Konseyi Başkanı Ali Osman Ulusoy, İpekyolu’ndaki işbirliğinin geliştirilmesi için Türkiye’nin büyük çaba sarf ettiğini söyledi.

Bu amaçla İpekyolu İşadamları Zirvesi buluşmalarına 2008 yılında Trabzon’da başlandığını, ardından 2011 yılında da ikinci kez yapıldığını aktardı. Ulusoy, İpekyolu’nda bulunan ülkeler arasında işbirliğinin gelişmesinden büyük bir mutluluk duyduğunu kaydetti.

Ulusoy; “İpekyolu’nun kalbi Doğu Karadeniz ve Tebriz hattıdır, birbirimize daha çok sahip çıkmamız lazım”

Zaman darlığı ve konuşmacıların fazlalığı nedeniyle birinci bölümde konuşmasını tamamlayamayan Ulusoy’a, ikinci kez söz verildi.

Ulusoy, İpekyolu’nun kalbinin Doğu Karadeniz ve Tebriz hattı olduğunu söyledi. Bu hatta yönelik olarak İpekyolu’nu canlandırmayı öngören projeler hazırladıklarını ifade eden Ulusoy, “Biz bu projelerimizi ve görüşlerimizi ve de tecrübemizi burada anlatmak istiyoruz” dedi.

Ulusoy konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türk-İran İş Konsey Başkanlığım ve daha öncesinde de TOBB’da görevimde iken bu ülkede gitmediğim yer yok. Geçen Hafta Ankara’da yine bakanlar düzeyinde İran İslam Cumhuriyetinin Büyükelçisi ile konuları değerlendirdik ve bu konferansa katılacağımızı bildirdik. Biz hiçbir zaman bu toplantılarda dinleyiciyi bıktırmayız. Sözlerimizi iyi tartarız, öyle konuşuruz. 18 ülkeden gelen temsilciler ile bugün bu salonda 3. İpekyolu İşadamları Toplantısı’nı yapıyoruz. Türkiye’den başta Doğu Karadeniz illeri olmak üzere 100’ün üzerinde bir katılım gösterdik. Yıllardır ipekyolu konuşuluyor, İpekyolu’nun merkezi Karadeniz ve Tebriz’dir. Bu anlayışla biz İran’ın bütün bölgelerinde toplantılarda bilgilerimizi aktardık. Masada el sıkıştık. Tebriz, Doğu Azerbaycan ve Karadeniz, İpekyolu ile ilgili çok önemli çalışmalar hazırlamaktayız. O nedenle buradayız. Üçüncü ülkeler ile de bunları paylaşacağız. Benim meslek gurubum taşımacılık, turizm, inşaatçılık ve otelciliği her zaman gündeme getiriyoruz. Özellikle şunu söylemek istiyorum, biz komşu, kardeş, Müslüman, dost ülkeyiz. Asırlardır Türkiye ve İran arasında hiçbir problem olmamıştır. Şu anda bakış açımız; asırlar boyunca, İpekyolu’nun gelişmesi için birbirimize mutlaka sahip çıkmamız gerekmektedir. Biz politikacı değiliz, fakat iş âlemi olarak bu ülkelerde 100’e yakın toplantı yaptık. Hiçbir zaman bunları boşa geçirdiğimizi düşünmüyorum. Benim konuşma metnim biraz uzundu. İpekyolu ile ilgili bilgi ve tecrübem vardı. Bu yazımın bir suretini sayın Valime göndereceğim. Bütün dünya ülkelerinden gelen İranlı dostlara ve katılımcı ülkelere teşekkür ederim. ”

Konferansta konuşan diğer katılımcı ülke temsilcileri de İpekyolu’nun canlandırılması gerektiğini dile getirdi

Çin Heyeti de İpekyolu’nun geliştirilmesi gerektiğini dile getirerek “Doğu Azerbaycan ve İran çok zengin bir bölgedir. Diğer ülkelerden katılan arkadaşlarımız İpekyolu’nun gelişimine ve yeniden etkili olmasını istemekteki kararlılıklarından çok etkilendik. Ve aslında 2000 sene önceki İpekyolu ülkeler arasında başlayan paylaşımın bundan sonrada devam etmesini diliyoruz. Ve bu ekonomik ve kültürel irtibatların devam etmesine katılacağız. Bu bir dünya gelişimi olarak bilinmektedir. Bu ekonomik kardeşlik ve arkadaşlık irtibatlığın devam etmesi dünyadaki tüm halkların yararınadır. Umarım ki İpekyolu’ndaki işbirlikleri bir dünya işbirliğine dönüşür” ifadelerini kullandı.

Afganistan temsilcisi ise 20 yıl öncesine göre bugün çok daha geliştiklerini, sanayide, ticarette ilerleme kaydettiklerini belirterek şöyle konuştu: “Afganistan İpekyolu’ndaki rolü bugün de devam edecektir. Bizler tacirlerin işbirliğini yürütmesinden yanayız. Devletlerarasında düşünce farkları olsa da halklar arasındaki bağlantıların İpekyolu’nu geliştirmekte en önemli kuvvet olduğuna inanıyoruz. ”

Konferans sonrasında işadamları arasında ikili görüşmeler yapıldı

TTSO önderliğinde Tebriz’deki 3. İpekyolu işadamları zirvesine katılan 40’a yakın Trabzonlu işadamı, konferansın ardından şehriyar otelde düzenlenen ikili iş adamları görüşmesi programına katıldı.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 29.06.2012 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Türklim Olağan Genel Kurulu Yapıldı...
 » Necmettin Orman Vefat Etti!...
 » Hopa’da Gözyaşı Ve Acı Vardı...
 » Chp’den Sonra Akparti’den Miting Ha...
 » Rauf Başar Ödül Töreni Düzenlendi...
 » Artvin’de Kayak Şenliği Sona Erdi...
 » Doğu Karadeniz İçin Yeni Bir Fırsat...
 » Hopa’nın Kadınları, Muhteşemsiniz!...
 » Hopa Tso Açü Meslek Yüksekokulu’nu...
 » Hopa’da Sivil Savunma Programı Gerç...