Hes Gerilimine Durdurma

17/03/2012 20:00

Danıştay 14. Dairesi, Rize'nin Senoz Vadisi'nde Yapımı Planlanan Sanko'nun Kayalar Hes Projesinin ‘iptal` Kararını Onaylarken; Rize İdare Mahkemesi İse Artvin`deki İki Ayrı Hes Projesinin Yüksek Gerilim Hattıyla İlgili ‘yürütmeyi Durdurma Kararı Verdi.


Haber: Hayati Akbaş







Rize İdare Mahkemesi, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yapımı planlanan 700'e yakın HES projesiyle ilgili önemli bir karar daha verdi. Mahkeme, Artvin'in Sümbüllü Köyü sınırları içerisinden geçirilen, 2 ayrı HES projesinin ‘yüksek gerilim hattının' yürütmesini durdurdu.

Danıştay 14. Dairesi ise Rize'nin Çayeli ilçesine bağlı Senoz Vadisi üzerinde Sanko'ya ait İyon Enerji firması tarafından yapımı planlanan Kayalar HES projesi için Rize İdare Mahkemesi'nin verdiği ‘iptal' kararını da onayladı.

Yüksek Gerilim Hatlarına İlk Durdurma

Rize İdare Mahkemesi, Artvin'in Sümbüllü Köyü'nden geçirilen ve TEİAŞ tarafından yapılmakta olan, Borçka HES ve Yusufeli HES projelerinin 154 kV'lık TM elektrik iletim hatları için zamanın Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 30. 09. 2004 tarihinde verilen ‘ÇED Olumlu Raporunun' yürütmesini durdurdu.

Sümbüllü köyünden 17 kişinin açtığı davada köylüler, köyden geçecek 2 ayrı gerilim hattının doğal yaşam alanları, sosyal, tarihi ve kültürel değerlerine geri dönüşümsüz zararlar vereceğini ileri sürerken; davanın yönlendirildiği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise söz konusu yüksek gerilim hatları için başka bir güzergâhın olmadığını savundu.

Mahkeme kararında Anayasa'nın 17 ve 56. Maddelerine atıfta bulunularak, Bakanlığın görev ve yetkilerini içeren kuruluş kanunu, Çevre Kanunu'nun ilgili maddeleri, ÇED Yönetmeliği'ne de gönderme yaptığı kararına ayrıca bölgede yaptırılan Bilirkişi İncelemesi ve Keşif raporuna da yer verdi.

Kararda yer alan Keşif Raporunda da yer verilen, projeye ilişkin hatalı ve yanlış anlatımlar, bilimsel ve teknik eksikliklerin yanı sıra, bölgede başka bir 350 kV'lık iletim hattının daha bulunduğu ve çalışmalarla ilgili hiçbir önlem alınmadığı yönündeki ifadeler de dikkat çekti.

Rize İdare Mahkemesi'nin ‘yürütmeyi durdurma' kararında, Bilirkişi ve Keşif Raporunda belirtilen konuların göz ardı edildiği de vurgulanarak, zamanın Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından verilen ÇED Olumlu Raporunun hukuka uygun olmadığına hükmetti.

Kararı değerlendiren Sümbüllü köylülerinin avukatı Bedrettin Kalın, yargının bir kez daha HES projelerindeki hukuksuzluğu göz önüne serdiğine dikkat çekerek; "Ülkemizin bütün vadilerinde yapımı planlanan HES'lerin hukuka, mevzuata, yasa ve yönetmeliklere aykırılıklarla dolu olduğunu gördük. Bu kararla, HES projelerinde tesis edilmeye çalışılan bütün çalışmaların da aynı hukuksuz uygulamalarla dolu olduğunu gördük. Halkı, köylüleri, yargı kararlarını, hukukun üstünlüğünü, yasa ve yönetmelikleri yok sayarak, bu projelerde diretenler artık bu uygulamalardan vazgeçmelidir" dedi.

Rize İdare Mahkemesi'nin bu kararı aynı zamanda bölgede yapımı devam eden HES projelerinin yüksek gerilim hatlarıyla ilgili ilk ‘yürütmeyi durdurma kararı' oldu.

Senoz Vadisi'ndeki Kayalar HES'in ‘İptal' Kararına Onama

Öte yandan, Danıştay 14. Dairesi, bu kez de Rize'nin Çayeli ilçesine bağlı Senoz Vadisi üzerinde yapımı planlanan İyon Enerji firmasına ait Kayalar HES projesi için Rize İdare Mahkemesi'nin verdiği ‘iptal' kararını onayladı.

Rize İdare Mahkemesi, zamanın Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 27. 11. 2007 tarihinde verilen, ‘ÇED Gerekli Değildir' kararını 30. 06. 2010 tarihinde, ‘hukuka ve mevzuata uyarlılık görülmediği' gerekçesi ile ‘iptal' etmiş; davanın yönlendirildiği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise kararın temyizi için Danıştay'a başvuruda bulunmuştu.

Bakanlığın temyiz başvurusunu, ‘2577 Sayılı İdari Yargılama Kanunu'nun 49. Maddesinde belirtilen nedenlerden hiçbirine uymadığı' gerekçesiyle reddeden Danıştay 14. Dairesi, Rize İdare Mahkemesi'nin verdiği ‘iptal' kararının, ‘karar ve dayandığı gerekçe, hukuk ve usule uygun olduğu' vurgusuyla onanmasına karar verdi.

"Yargı Kararlarını Artık Görün!"

Davayı açan Buzlupınar köylülerinden ve Senoz Vadisi Koruma Platformu'ndan Ahmet Ali Kork, "ÇED gerekli değildir, denilerek Bakanlıkça onaylanan proje, hiçbir şekilde köyümüz gerçeklerini içermiyordu. Atalarımızın, geçmişin sefalet yıllarında özenle koruyup gelecek nesillerin emaneti olarak bizlere bırakmış olduğu yaşam alanlarımıza geri dönüşümsüz zararlar vereceğini bile bile böyle bir projenin uygulanmasına sessiz kalmamız, ahlaki ve vicdanı sorumluluğumuzla bağdaşmazdı. Rize İdare Mahkemesinin verdiği yürütmeyi durdurma ve iptal kararlarından sonra Danıştay 14. Dairesi de haklılığımızı gösterdi" dedi.

Davanın savunucusu Avukat Münir Yazıcı ise, "Yaşam alanımız olan Senoz doğasının korunması için 2007 yılından bu yana yürüttüğümüz mücadelede hukuk hep bizleri haklı buldu. Konunun uzmanı bilim insanlarından aldığımız bilgilerle ne yapılması gerektiğini ve hukuki durumu defalarca dile getirdik. İlgili kamu kuruluşlarını, yazılı metinlerle defalarca uyardık. Bunun yanında onlarca mahkeme kararına rağmen, idare yanlışta ısrar etti. Geldiğimiz aşamada idarenin işlemlerini denetleyen en üst yargı kurumu olan Danıştay da haklılığımızı onayladı. Danıştay'ın onamış olduğu karar metninde geçen tespitlerin çok iyi okunmasını ve anlaşılması gerekir. Kimse boşu boşuna bilimden, hukuktan onay alamayacak iş yapmaya kalkmamalıdır. Ülkemiz insanını kavga eder hale getirmek kime ne fayda sağlayacak ki. Yaptıkları tüm işlem ve eylemlerin yargı denetimine tabi olduğunu bilmesi gereken ilgililer, Danıştay tarafından onanmış bu kararı çok iyi okuyup anlamalıdırlar. Danıştay'ın bu kararına rağmen geçmişteki anlayışta ısrar edip, aynı uygulamalara imza atacak kamu personelinin, aynı zamanda tazminatı da gerektiren davalarla karşı karşıya kalacaklarını bir kez daha hatırlatmak istiyoruz" dedi.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 17.03.2012 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Danıştay’dan Hes’lerle İlgili Öneml...
 » Rize’de Hes’e Karşı Mücadeleyi Yurt...
 » Rize'de Ambarlı Hes'e Bir Kez Daha...
 » Fındıklı Paşlar Hes Su Kullanım Hak...
 » Hes'ler Birbir Yargıdan Dönüyor...
 » Danıştay Fındıklı Derelerine Nefes...
 » Yurttaş Kazım Ve Köylüleri Bir Kez...
 » Hes'lerin Hukuksuzluğu 2 Kez Daha K...
 » Cerattepe Ve Genya’da Madencilik Da...
 » Başbakan Erdoğan'dan Dava Süreci De...
 » Tek Gıda’nın Söyleyecek Sözü Var...
 » Senoz'da Yine Hes Toplantısı...
 » Sümbüllü Köylülerinin Sorunlarını T...
 » Artvin’de Polis Müdahalesi Devam Ed...
 » Bir Hes Projesi İptali De Borçka'da...
 » Artvin Cerattepe’de Skandallar Peşp...
 » Hes'lerde İlk Kez Bir Üretim Lisans...
 » Artvin Cerattepe Ve Genya İçin Tek...
 » Danıştay, Madencilik Yapılabilir Ka...
 » Artvin’e Rahat Yok...



En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Necmettin Orman Vefat Etti!...
 » Artvin’i Yasa Boğan Ölüm...
 » Hopa Belediye Başkanı Seçilen Utku...
 » Turgay Ataselim Teşekkür Mesajı Yay...
 » Hopa’nın Kadınları, Muhteşemsiniz!...
 » Hopa Belediyesi Geleneği Devam Etti...
 » Ati Utku Cihan’dan İddialı Çıkış...
 » Şehit Ailesinde İftarını Açtı...
 » Hopa Belediye Meclis Üyeleri Belli...
 » Ulaştırma Bakanı Hopa Yolunda İncel...