Deriner'de Su Tutulmaya Başlandı

25/02/2012 14:46

Artvin'de, Çoruh Nehri Üzerinde Yapımına 1998 Yılında Başlanan, 249 Metre Gövde Yüksekliği İle Türkiye'nin En Yüksek, Dünyanın İse 6'ıncı Yüksek Gövdeli Barajı Olan Deriner Barajı Ve Hidroelektrik Santrali'nde (hes), Düzenlenen Törenle Su Tutmaya Başlandı.


Haber: Hayati Akbaş







Artvin'de, Çoruh Nehri üzerinde yapımına 1998 yılında başlanan, 249 metre gövde yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek, dünyanın ise 6'ıncı yüksek Gövdeli barajı olan Deriner Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nde (HES), düzenlenen törenle su tutmaya başlandı.

Baraj ve HES projesinin açılışı, 2 milyar metreküp su tutulduktan sonra 12. 12. 2012 tarihinde, saat 12. 12'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile yapılacak. Baraj ve HES projesinin açılışı, 2 milyar metreküp su tutulduktan sonra 12. 12. 2012 tarihinde, saat 12. 12'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile yapılacak.

DSİ 26'ıncı Artvin Bölge Müdürlüğü Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirilen törene Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Artvin Valisi Necmettin Kalkan, DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı ile yetkililer katıldı. Törende konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Çoruh Nehri'ne yeni bir gerdanlık takıldığını belirterek, "Bu üçüncü gerdanlık oldu. İnşallah Artvin ve Yusufeli barajları ile Anadolu'da 5'i birlik olarak bilinen 5'i birliği de bu vadiye kazandırmış olacağız. Yıllarca Çoruh aktı, biz baktık. Artık Çoruh istediği gibi değil bizim istediğimiz gibi akacak. Benim çocukluğum buralarda geçti. Neleri götürdüğünü, ne ocakları söndürdüğünü bildiğim Çoruh nehri artık delice akmıyor. Artvinliye hizmet ettiği gibi 75 milyon insana hizmet ediyor. Enerjide dışa bağımlığı azaltması bakımından da bu baraj çok önemlidir" dedi.

"2012'de 112 dev tesisi açacağız"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da Deriner Barajı'nın çok zor bir baraj olduğunu belirterek çok büyük güçlükleri aşarak bugünlere geldiklerini söyledi. Eroğlu, "Bakanlık olarak 2012 yılında 112 dev tesisi açacağız. Bunların arasında Türkiye'nin en yüksek barajı olan Deriner Barajı da yer alıyor" dedi. Hükümet olarak 47 ilin su sorununu kökünden çözdüklerini, İstanbul'un 2060 yılına kadar su sorununun olmayacağını belirten Bakan Eroğlu, "Dere ıslahlarında doludizgin gidiyoruz. Odun servetini 1 milyar 400 bin metreküpe çıkardık. Meteoroloji de dünya ile yarışır hale geldik. Dünyanın en ileri teknolojilerini kullanıyoruz. Meteorolojik tahminlerde yüzde 90'ın üzerinde doğru tahminler sağlıyoruz. 700'e yakın otomatik meteorolojik ölçüm merkezi kurduk. Dünyanın her hangi bir yerinden her hangi bir yerin meteorolojik durumunu bir tuşla öğrenebiliyoruz" diye konuştu.

Artvin'e denizi getirdik

Deriner Barajı'nın Avrupa ve dünyanın sayılı barajlarından biri olduğunu ifade eden Bakan Veysel Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu baraj bugün su tutacak ve 2 milyar metre küp su birikecek. Faaliyete geçtiğinde Deriner Barajı yılda 2, 1 milyar kilovat saat enerji üretecek. Aynı zamanda Muratlı ve Borçka barajlarının ömrünü artıracak. Muratlı, Borçka ve Deriner Barajı ile yılda 3 milyar 600 milyon kilovat saat enerji üretilecek. Ekonomiye yılda 1 milyar lira katkı sağlanacak. Türkiye'nin elektriğinin yüzde 73'ünü dışardan ithal ettiğimizi düşünürsek bu çok önemli. Artvin'de artık deniz yok demeyin, Artvin'e denizi getirdik. Ayrıca Yusufeli'ne dört dörtlük bir ilçe kuracağız. Deriner Barajı'nı 24 Şubat tarihinde, saat 10. 59'da su tutulacak şekilde hazırlayın demiştim. Arkadaşlar hazırlıklarını tamamladı. Bugün Deriner Barajımız su tutmaya başlıyor. Ülkemize ve Artvin'e hayırlı olsun. "

"Kapaklar Kapana, Su Tutula"

Konuşmaların ardından bakan Çelik ve Eroğlu, Deriner Barajı ve HES tesislerinin su tutma işlemini başlattı, ayrıca Yusufeli Barajı ve HES projesi ile geçici bağlantı yolları ve 2 dere ıslah projesinin temeli atıldı. Çelik ve Eroğlu, "Kapaklar kapana, su tutula" diyerek düğmeye bastı. Bu sırada salonda yanan meşalelerden çıkan dumanlardan törende bulunanlar etkilendi. Bakanlar ve bürokratlar, daha sonra da Deriner Barajı'nı yüksekten gören hakim bir tepeden hatıra fotoğrafı çektirdi.

Bakan Eroğlu Barajı Gezdi, İşçileri Alkışladı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, açılış töreni öncesinde Deriner Barajı'nda incelemede bulundu. İşçilere teşekkür eden Eroğlu, Türkiye'nin en yüksek, dünyanın ise 6'ıncı büyüklüğündeki barajında bulunduklarını söyledi. Eroğlu, şöyle dedi: "Barajda 2 milyar metreküp su biriktikten sonra Başbakanımız, 12. 12. 2012 tarihinde, saat 12. 12'de açılışı yapacak. 3. 5 milyon metreküp beton döküldü. Dünyanın zor barajlarından birini başarmanın gururunu yaşıyoruz. Bu baraj o kadar önemli ki yılda 414 milyon liralık elektrik enerjisi üretecek. 3 barajın Türkiye ekonomisine katkısı yılda 1 milyar lira olacak. Enerjide dışa bağımlıyız. Kendi enerjimizi üretmemiz lazım. Yenilenebilir temiz enerji kaynaklarını devreye sokmamız gerekir. Bu da özellikle cari açığın kapatılmasında, arz güvenliği ve enerji çeşitliliğinde büyük katkısı sağlayacak. Barajlar turizm, balıkçılık ve yaylacılığın gelişmesine de katkı sağlayacak. Çoruh'a altın bilezik ve altın gerdanlık takmış oluyoruz. "

Deriner Barajı ve HES Projesi

Deriner Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin temeli, Erzurum ve Bayburt ilindeki Mescit Dağları'nda doğup, Gürcistan'ın Acara Özerk Cumhuriyeti Başkenti Batum kentinden Karadeniz'e dökülen 431 kilometre uzunluğundaki Çoruh Nehir üzerindeki, Artvin'in Salkımlı Köyü'nde 1998 yılında, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından atıldı. 2005 yılında tamamlanması planlanan, ancak ödenek yetersizliği nedeniyle bitirilemeyen baraj ve HES projesi 14 yılda tamamlandı.

Deriner Barajı, kendi sınıfında 249 metre gövde yüksekliği ve 270 metre genişliği ile Türkiye'de en yüksek, dünyada ise 6'ıncı yüksek baraj olarak gösteriliyor. Barajın bünyesinde, yeraltında inşa edilen ve 670 megavat kurulu güce sahip hidroelektrik santrali yıllık 2, 1 milyar KWH elektrik enerjisi üretecek. ERG İnşaat tarafından yapılan baraj ve HES projesinde 60'ı mühendis, 120'si teknik eleman olmak üzere toplam bin 200 kişi çalıştı. İnşaatında toplam 40 milyon metreküp kaya hafriyatı ve 3 milyon 500 bin metreküp gövde betonu kullanılan baraj ve HES inşaatı 1 milyar 387 milyon 190 dolara mal oldu.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 25.02.2012 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Artvin’in Yüz Akı Faruk Çelik İle M...
 » Yusufeli Barajı, Türkiye’nin Gurur...
 » Erdoğan Yusufeli Barajından Ekonomi...
 » Yusufeli Barajı Ve Hes’in Temeli At...
 » Deriner Barajı Şubat 2012’te Elektr...
 » Tarih 12.12.12 Ve Deriner Barajı Aç...
 » Deriner Barajı 330 Milyon Tl’lik En...
 » Deriner'de Sona Yaklaştıkça Sorunla...
 » Deriner Barajı Elektrik Üretmeye Ba...
 » Yeni Yusufeli’nin Temelini Bakan Er...
 » Türkiye’yi Sarsacak Büyük İddia...
 » Başbakan Erdoğan Artvin’deydi...
 » 4. Ulusal Taşkın Sempozyumu Sona Er...
 » Yusufeli Barajı İçin İmza Töreni Ge...
 » Artvin İl Genel Meclisi Eylül Ayı T...
 » Türk Gazetecileri Kıbrıs'ta...
 » Artvin Akparti'de Kongre Şöleni Yaş...
 » Yusufeli İlçesi 6 Kez Yerleşim Yeri...
 » Tarımcılar Artvin Tanıtım Günlerine...
 » Barajlar Şehri Artvin Su Sporlarına...



En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Türklim Olağan Genel Kurulu Yapıldı...
 » Necmettin Orman Vefat Etti!...
 » Hopa’da Gözyaşı Ve Acı Vardı...
 » Chp’den Sonra Akparti’den Miting Ha...
 » Rauf Başar Ödül Töreni Düzenlendi...
 » Artvin’de Kayak Şenliği Sona Erdi...
 » Doğu Karadeniz İçin Yeni Bir Fırsat...
 » Hopa’nın Kadınları, Muhteşemsiniz!...
 » Hopa Tso Açü Meslek Yüksekokulu’nu...
 » Hopa’da Sivil Savunma Programı Gerç...