Artvin Önemli Bir Çalıştay'a Ev Sahipliği Yapıyor

18/11/2011 18:47

"Gürcistan-türkiye Sınır Bölgesi Ormanlarının Dünü, Bugünü Ve Geleceği" Çalıştayı Başladı.


Haber: Hayati Akbaş







Artvin Orman Bölge Müdürü Kara, dünya bazındaki orman azalımlarına karşın Türkiye'nin ormanları artan ender ülkelerden olduğunu söyledi. "Gürcistan-Türkiye Sınır Bölgesi Ormanlarının Dünü, Bugünü ve Geleceği" konulu çalıştay, AÇÜ Orman Fakültesi Dekanlığı Konferans Salonu'nda başladı. "Dünyadaki hızlı nüfus artışı ve sanayileşme, doğal Kaynaklar üzerinde yoğun baskılar oluşturmakta ve olumsuzluktan ormanlar ciddi şekilde etkilenmektedir" dedi.

Artvin Orman Bölge Müdürü Kara, dünya bazındaki orman azalımlarına karşın Türkiye'nin ormanları artan ender ülkelerden olduğunu söyledi.

Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) Orman Fakültesi ile Artvin Orman Bölge Müdürlüğünce 2011 Dünya Ormancılık Yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen

"Gürcistan-Türkiye Sınır Bölgesi Ormanlarının Dünü, Bugünü ve Geleceği" konulu çalıştay, AÇÜ Orman Fakültesi Dekanlığı Konferans Salonu'nda başladı.

Kara, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, dünya ülkelerinin bir taraftan ormansızlaşmaya karşı küresel düzeyde mücadele verirken diğer taraftan ekolojik restorasyon programlarını uygulamaya koyduklarını belirterek, "Dünyadaki hızlı nüfus artışı ve sanayileşme, doğal Kaynaklar üzerinde yoğun baskılar oluşturmakta ve olumsuzluktan ormanlar ciddi şekilde etkilenmektedir" dedi.

-"Dünya ormanları ciddi bir tehditle karşı karşıya"-

Dünya bazındaki orman azalımlarına karşın Türkiye'nin ormanları artan nadir ülkelerden biri olduğuna dikkati çeken Kara, "Yine de küreselleşme göz önünde bulundurulursa dünya ormanlarının ve insanlığın ne kadar ciddi bir tehditle karşı karşıya olduğu açıkça görülmektedir. Ormansızlaşmayla ortaya çıkan havanın, toprak ve su kaynaklarının kirlenmesi, çölleşme, iklim değişikliği, biyolojik çeşitliliğin yok olma tehlikesi, açlık gibi sorunlar ormancılığı 21. yüzyılın başlarında sürdürülebilir kalkınma sürecinin önemli bir parçası haline getirmiştir" diye konuştu.

Türkiye'nin çevreyle ilgili koşulları, ekonomik ve sosyal yapısı, bunlarla ilgili gelişmelerin orman kaynaklarının yönetimini etkileyen başlıca faktörler olduğunu ifade eden Kara, şunları söyledi: "Türkiye ormanları değişik sektörlerin ihtiyacında kullanılmak üzere başta odun dışı orman ürünleri olmak üzere ekolojik ve sosyal fonksiyonlar yoluyla parayla ölçülen veya ölçülemeyen pek çok mal ve hizmet üretimi sunmaktadır. Sektör diğer sektörler için vazgeçilmez bir altyapı oluşturmakta ve onlarla pek çok girdi sağlamaktadır. Aynı zamanda ormanlar devamlı ve güvenli istihdam araştırması ve kırsal fakirliğin önlenmesi açısından önemli bir potansiyele de sahiptir. Bu şartlar altında orman kaynaklarının artırılması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir yönetimi için toplanan talep ve beklentileri hakkında sağlıklı bilgilerin elde edilmesi, bunların uygun aralıklarla güncelleşmesi ile ülkemiz ormanlarının, sürdürülebilir orman yönetimi ilke ve prensiplerinden taviz verilmeden yönetimi önemli bir ihtiyaç haline gelmiştir. "

Kara, küreselleşen dünya seyri içinde ülke içi ormancılık politikalarının tek başına yeterli olamayacağını, aynı coğrafyada, aynı iklim ve topoğrafik yapıyı haiz Doğu Karadeniz Bölgesi ile Gürcistan ve Azerbaycan'ı da içine alan Kafkas silsilesinin doğru ormancılık ve devlet politikaları ile müşterek koruma, işletme ve akar eylem planları yapmak ve uygulamakla mükellef olduğunu kaydetti.

Açılış konuşmasının ardından yapılan birinci oturuma başkanlık eden AÇÜ Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Fehmi Türker, Türkiye-Gürcistan sınır bölgesi ormanlarının irdeleneceği çalıştayın odak noktasının aynı zamanda sınır aşan su havzası özelliği de gösteren Çoruh Nehri Havzası olması gerektiğini ve olacağını belirterek, şunları kaydetti: "Bu havzaya hayat veren su, Kuzeydoğu Anadolu ve Güneybatı Kafkasya ormanlarından neşet bulmaktadır. Dolayısıyla çalıştayda irdelenecek hususlar, Çoruh Nehri havzası temelinde, bütünleşik, katılımcı ve adil planlama yaklaşımlarına konu edilmelidir. Bu kapsamda Çoruh Nehri havzası temelinde yaşayan kırsal halkın gelirini artırıcı, toprak erozyonunu azaltıcı, meraları ıslah edici, mevcut ormanları iyileştirici, ağaçlandırmaları ve biyolojik çeşitliliği artırıcı çalışmaları, bütünleşik çalışmalar ve devletlerarası işbirliği ile yapmak mümkün olabilecektir. Bu yolla sağlanabilecek sürdürülebilir Çoruh havzası yönetimi ile su, toprak, orman, mera ve yaban hayatını koruma ve yönetme imkan dahiline girebilecektir. Böylelikle Çoruh su toplama havzasında, ekolojinin temel esasları dikkate alınarak havzada yaşayan insanların toplumsal, kültürel ve iktisadi kalkınmasını sağlayacak şekilde, doğal kaynakların ve bu arada orman ekosistemlerinin sürdürülebilir kullanımı, geliştirilmesi ve yönetilmesi sağlanabilecektir. "

Gürcistan Akademik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doktor Archil Supatashvili ise Gürcistan yüz ölçümünün yüzde 40'ının ormanlardan oluştuğunu kaydederek,

"Özellikle yüksek dağ ormanlarının çokluğu Gürcistan ormanlarını farklı kılmaktadır. Bu ormanların ekosistemdeki yeri ve önemi çok fazladır. Bu ormanlar sel ve heyelanları önleyerek insanlara yaşam alanları sunmada büyük katkı sağlamaktadır" diye konuştu.

3 gün sürecek çalıştayın açılışına, Artvin Vali Vekili Mehmet Uğur Arslan, CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün, DSİ 26. Bölge Müdürü Muammer Keleş, Adjara Orman Bölge Müdürü Temur Quridze, Batum Shota Rustaveli State Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oleg Bolovadze ile Gürcistan Batum Shota Rustaveli State Üniversitesi, Adjara Özerk Cumhuriyeti Çevre Koruma ve Doğal Kaynaklar Müdürlüğü, Tiflis Tarım Üniversitesi, Tiflis Lepl İlia Devlet Üniversitesi Botanik Enstitüsü personeli katıldı.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 18.11.2011 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Batum'daki Ulusal Ormancılık Kongre...
 » Artvinde Uluslararası Kafkasya Orma...
 » Açü Rektör Adayı Türker, Agc’ni Ziy...
 » Bir Başkadır Macahel'de Hayat...
 » Artvin Cerattepe Madeni Mahkemelik...
 » Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (dok...
 » Uluslararası Orman Yılı Çalıştayı A...
 » Artvin’de Çevre Ve Orman Konulu Pan...
 » Camili'ye Destekleme Geliyor...
 » Türklim’de Çalışma Grubu Toplantıla...
 » Vali Cirit Batum Gezisini Değerlend...
 » Hopa Sorunlarını Tartışmaya Başladı...
 » Gdo'da Asıl Hedef Gıdada Egemenliği...
 » Deriner Barajı Şubat 2012’te Elektr...
 » Koronavirüs Salgını Nedeniyle Yeni...
 » Açü, Önemli Bir Toplantıya Ev Sahip...
 » Artvin'li Ormancılar Batum'da...
 » Artvin Nisan Ayı İl Genel Meclisi K...
 » Türk-rus İşadamları Ticaret Forumun...
 » Yeşil Artvin Derneği Dünya Çevre Gü...



En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Türklim Olağan Genel Kurulu Yapıldı...
 » Necmettin Orman Vefat Etti!...
 » Hopa’da Gözyaşı Ve Acı Vardı...
 » Chp’den Sonra Akparti’den Miting Ha...
 » Rauf Başar Ödül Töreni Düzenlendi...
 » Artvin’de Kayak Şenliği Sona Erdi...
 » Doğu Karadeniz İçin Yeni Bir Fırsat...
 » Hopa’nın Kadınları, Muhteşemsiniz!...
 » Hopa Tso Açü Meslek Yüksekokulu’nu...
 » Hopa’da Sivil Savunma Programı Gerç...