Doğu Karadeniz İhracatı Eylül Ayında Arttı

08/10/2011 19:09

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (dkib) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Yaptığı Yazılı Açıklamada, Doğu Karadeniz'den Bu Yılın İlk 9 Ayında Gerçekleşen İhracatta Yüzde 11, 3 Oranında Artış Yaşanmasına Rağmen, Geçen Yılın Eylül Ayı İhracatına Oranla Yüzde 15 Düşüş Yaşandığını Belirtti.


Haber: Hayati Akbaş







Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane'den bu yılın 9 aylık döneminde gerçekleşen ihracatta yüzde 11, 3 oranında artış yaşandığı bildirildi

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, Doğu Karadeniz'den bu yılın ilk 9 ayında gerçekleşen ihracatta yüzde 11, 3 oranında artış yaşanmasına rağmen, geçen yılın Eylül ayı ihracatına oranla yüzde 15 düşüş yaşandığını belirtti.

Kurumlarının yetki alanında bulunan Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2011 yılının 9 aylık döneminde 1 milyar 113 milyon 707 bin 132 Dolar tutarında ihracat gerçekleştiğini, bu miktarın bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 11, 3 oranında arttığını vurgulayan Gürdoğan, şöyle devam etti: "Ürün sıralamasında 467 milyon 737 bin 810 Dolar tutarında ihracatla fındık ve mamulleri birinci sırayı, 247 milyon 549 bin 32 Dolar tutarındaki ihracatla yaş meyve sebze ürünleri ikinci sırayı, 212 milyon 963 bin 204 dolarlık ihracatla da madencilik ürünleri üçüncü sırayı almaktadır. Bölgemizden söz konusu dönemde 90 değişik ülkeye ihracat yapılmış olup, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke sırasıyla Rusya Federasyonu, Gürcistan, Fransa, Almanya ve İtalya olmuştur. Ancak, yılın ilk 9 aylık döneminde bölge ihracatında artış yaşanmasına rağmen, aylık bazda bakıldığında 2011 yılı Eylül ayı ihracatında bir önceki yılın aynı ayına oranla gerçekleşen ihracatta düşüş yaşanmıştır. Bu yıl Eylül ayında bölgeden 112 milyon 115 bin 303 Dolar tutarında ihracat gerçekleşmiş olup, gerçekleşen ihracatımız bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 15 oranında düşmüştür. "

Eylül ayında bölge ihracatında görülen yüzde 15 oranındaki düşüşün en önemli nedeninin, tarım ürünlerinden fındık ve yaş meyve sebze sektörlerinde ihracatın azalması olduğunu, bu sektörlerin ihracatında yaşanan aylık azalışın daha çok mevsimsel ve fiyat hareketlerine bağlı talep daralmasından kaynaklandığını bildiren Gürdoğan, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: "Doğu Karadeniz'in olmazsa olmaz pazarları arasında yer alan Rusya Federasyonu'na yönelik ihracatımızda, ihraç yüklerinin sevk edildiği Sochi Limanı sorununun çözüme kavuşturulmamış olması, bu ülkeye yönelik karayolu ve tırla yapılan sevkıyatlarda gerekli olan geçiş belgelerinin bitmiş olması ve bu konuda Rusya'nın ülkemize yeni geçiş belgesi tahsis etmemesi faktörlerinin önümüzdeki dönemde bu ülkeye yönelik ihracatımıza oldukça olumsuz bir etki yapacağı endişesini taşımaktayız. Rusya'nın halen taşımaların yapıldığı Tuapse ve Novorossiysk limanlarında yaşanan aşırı yoğunluk ve bu liman girişlerinde yük tahliyeleri için büyük tonajlı tırların girişine müsaade edilmemesi, gemilerin tahliyesini geciktirmekte ve 2–3 günlük beklemelere sebebiyet vermektedir. "

-Adler Limanı konusu-

Gürdoğan, yaklaşık 1 yıldır çalışmasını yürüttükleri ve çalmadık kapı bırakmadıkları Adler Limanı'nın açılması konusunda üst düzey girişimlerin bir an önce yapılmasını talep ederek, şunları kaydetti: "Özellikle son aylarda Avrupa piyasasındaki krizin derinleşmeye başlaması bütün dünya ihracatçılarını alternatif ve sorunsuz pazarlara yöneltmekte ve bu Pazarlar içinde de Rusya pazarı en gözde Pazarlar arasında yer almaktadır. Bundan dolayı da Rusya piyasasında rakip ülke firmaları ile ihracatçılarımız arasında yaşanan aşırı rekabet ihracatçılarımızı zorlamaktadır. Dahası ulaşım avantajımızın da elimizden çıkması ile Rusya pazarındaki payımızın rakip ülkelerin eline geçmesi endişesi taşımaktayız. Ülkemiz ve özellikle bölgemiz için en önemli ihraç pazarımız olan Rusya Federasyonu piyasasında kalıcı olabilmemiz ve hepsinden önemlisi de mevcut pazar payımızın korunması açısından altyapı ve lojistikten kaynaklanan bu sorunlarımızın çözümü büyük aciliyet arz etmektedir. "

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 08.10.2011 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » 2019 Yılı İhracatındaki Yükseliş De...
 » Doğu Karadeniz'de İhracat 2017 Yılı...
 » Doğu Karadeniz Bölgesi İhracatı 1 M...
 » Dkib Nisan Ayı İhracat Rakamlarını...
 » Doğu Karadeniz'deki İhracat Artışı...
 » Doğu Karadeniz İhracatındaki Artış...
 » Doğu Karadeniz İhracatı, 2016'yı Dü...
 » Trabzon Tso'da Ortak Akıl Toplantıs...
 » Doğu Karadeniz Bölgesi İhracatında...
 » Doğu Karadeniz’de, Rusya’ya Ihracat...
 » Doğu Karadeniz Bölgesi İhracatında...
 » Doğu Karadeniz Bölgesi İhracatındak...
 » Rusya Federasyonu İle Vize Konusund...
 » Dkib, Doğu Karadeniz Bölgesi İhraca...
 » Dkib Başkanı Gürdoğan 2013 İhracatı...
 » Rize Ve Artvin İhracatı İlk 4 Ayda...
 » Doğu Karadeniz İhracatı 3 Ayda 334...
 » Doğu Karadeniz İhracatında Artış...
 » Rize’de İhracatta İlk 10’a Giren İş...
 » Tim İhracat Rakamlarını Hopa’da Açı...



En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Hopa Belediye Başkanı Seçilen Utku...
 » Artvin’i Yasa Boğan Ölüm...
 » Turgay Ataselim Teşekkür Mesajı Yay...
 » Bilgehan Erdem Hem Ziyaret Ediyor H...
 » Hopa Belediyesi Geleneği Devam Etti...
 » Ati Utku Cihan’dan İddialı Çıkış...
 » Hopa Belediye Meclis Üyeleri Belli...
 » Nöbette Olan Kamu Görevlileri Ve Ha...
 » Ulaştırma Bakanı Hopa Yolunda İncel...
 » Hopaspor Yönetimi Kongre Kararı Ald...