Artvin'de Av Sezonu Başlıyor

22/08/2011 08:44

Artvin Avcılar Ve Atıcılar Derneği 2011–2012 Av Sezonunun 13ağustos 2011 Tarihinde Birinci Gurup Olarak Başlaması Sebebi İle Tüm Üyelerine Ve Artvin İli Halkına Yönelik Basın Bildirisi Yayınladı.


Haber: Hayati Akbaş







Artvin Avcılar ve Atıcılar Derneği tarafından yayınlanan bildiride şu bilgiler yer alıyor.

18. 06. 2011 tarih ve 27968 sayılı Resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 2011–2012 Av Dönemi Merkez Av Komisyonu Kararına yönelik bilgiler şunlardır4915 sayılı Kara Avcılığı Kanununun 3 üncü maddesi doğrultusunda, Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Sayın Prof. Dr. Lütfi Akça başkanlığında imzaları bulunan üyelerle Merkez Av Komisyonu (MAK) teşkil edilmiştir.

MAK, illerden gelen il av komisyonlarının kararları ve raporlar ile komisyona sunulan diğer belgeleri incelemiş, 4915 sayılı Kanunun 3/4, 4/1, 5/1, 6/2 ve 6/3. maddelerinin komisyona verdiği yetkiler ve komisyon üyelerinin önerileri doğrultusunda, 2011–2012 av dönemi için bütün yurdu kapsayan şu hususları

Avlanma Süreleri, Limitleri ile Yasaklanan Sahalar, Türler, Avlanma Süreleri ve Günleri

Yaban hayvanlarının biyolojik gelişimlerindeki iklimsel olarak oluşan bölgesel farklılıklar dikkate alınarak, avlanmasına MAK' ca izin verilen kuşlar ve memelilerin avlanma süreleri, avlanma bölgelerine göre

Avlanma bölgelerine ve av hayvanı gruplarına içerisinde avlanma süreleri, avlanmanın başlangıç ve bitiş tarihleri Doğu Karadeniz Bölgesinde

Kuşlar için avlanma süreleri; I. grup kuş (bıldırcın üveyik) avı başlangıç 13. 08. 2011 bitiş 27. 11. 2011 II. Grup Kuş (Kum kekliği, kınalı keklik ve kaya kekliği) avı başlangıç 15. 10. 2011 bitiş 19. 01. 2012 III. grup kuş (Kaya güvercini, tahtalı, sakarmeke, sakarca kazı, yaban ördekleri) avı başlangıç 10. 15. 2011 bitiş 26. 02. 2012 IV. grup kuş(Alakarga, küçük karga, ekinkargası, kara leşkargası, leşkargası, saksağan) avı başlangıç 13. 08. 2011 bitiş 26. 02. 2012

Memeliler İçin Avlanma Süreleri; Birinci grup memeli hayvan avı (Yaban tavşanı, adatavşanı, tilki, kaya sansarı, ağaç sansarı ) başlangıç 15. 10. 2011 bitiş 29. 01. 2012, ikinci grup memeliler(yaban domuzu çakan avı)başlangıç 13. 01. 2011 bitiş 26. 02. 2012

Belirtilen avlanma süreleri içinde ve avlanma günlerinde çarşamba, cumartesi, pazar ve resmi tatillerde (idari tatiller hariç) avlanmak serbesttir.

1. maddenin (gg) bendinde tanımlanan avlanma zamanı dışında avlanma süreleri ve günlerinde de olsa avlanılamaz. Örnek, özel, devlet ve genel avlaklarda avlanma planı hükümleri çerçevesinde avlanma yapılır. Avlanma planı yapılan, tescil edilen genel ve devlet avlaklarının işletilmesi ve işlettirilmesi planda belirtilen esas ve usullere göre il müdürlüğü tarafından yapılır.

Atmacacılık sertifikası sahibi avcılar için serçe ve kızıl sırtlı örümcek kuşu avlanma süresi: Atmaca yakalamak amacıyla, atmacacılık sertifikası sahibi avcılar serçe ve kızıl sırtlı örümcek kuşunu tekrar doğaya canlı olarak bırakmak koşuluyla 05. 08. 2011 – 17. 10. 2011 tarihleri arasında avlanma günleri ve zamanında yakalayabilir.

Atmacacılık Sertifikası Sahibi Avcılar için Atmaca Avlama: 02 Eylül 2011- 31 Ekim 2011 tarihleri arasında her gün atmaca yakalanabilir. Ancak atmacayla avlanılması durumunda MAK' la belirlenen ava açık/kapalı sahalar, avlanma günleri, avlanma zamanı, avlanılmasına izin verilen türler ve limitler esas alınacaktır.

Artvin'de Tilki Ve Sansar Ardahan'da Da Tilki Çakal MAK tarafından koruma altına alınmıştır. Bu av hayvanlarının belirtilen il ve ilçelerde avlanması bu av yılında yasaktır

AVLANMA LİMİTLERİ

Avcı başına bir av günü için, türlere göre avlanma limiti getirilmiştir. Bu karar gereği avlanma limiti getirilen kuş turu hayvanlar; bıldırcın 12, üveyik 8, karatavuk 3, güvercin 6, çulluk 4, saksağan 15, yaban kazı 3, Kınalı keklik, kum kekliği ve kaya kekliği 3, Küçük karga, ekinkargası, kara leşkargası ve leşkargası 15, Serçe ve Kızıl sırtlı Örümcek Kuşu (Atmaca yakalamak amacıyla, Atmacacılık sertifikası sahibi kişiler tekrar doğaya canlı olarak bırakmak kaydıyla yakalayabilir. ) toplam 4, Yeşilbaş, bozördek, fiyu, kirik (çamurcun), Macar ördeği, tepeli patka, karabaş patka, elmabaş patka, çıkrıkçın, kara ördek ve altıngöz (Toplam avlanma limiti içinde "kara ördek, karabaş pakta ve altıngöz kılkuyruk" sayısı 1'den fazla olamaz)

Memeliler; Yaban tavşanı 1, Yaban tavşanı 2'şer, yaban domuzu (sürek avında avcı başına sürekçiler av yapamaz)2, çakal 1, tiki 2,

Bir av gününde belirtilen avlanma limitlerinden fazla av hayvanının avlanması yasaktır.

Birbirini izleyen bir günden fazla süren avlanmalarda, avlanan av hayvanlarının avlaklarda ve av dönüşünde nakil vasıtası ve/veya avcıların üzerinde taşınabilecek en fazla miktarı; her bir avcı için yukarıda belirlenen bir günlük avlanma limitlerini aşamaz. Ancak bulunduğu ilin dışına avlanmaya gidecek avcılar, avlanacakları ilin il müdürlüğüne, en geç avlanılacak günden önceki günün saat 17. 00'sine kadar nerede av yapacaklarına dair yapacakları bildirim doğrultusunda, bildirimde bulunduklarına dair belgeyi yanlarında bulundurarak, birbirini takip eden ava açık iki gün olan sadece cumartesi ve pazar günleri ile resmi tatillerde (idari tatiller hariç), av dönüşlerinde bagajlarında avcı başına iki günlük limit bulundurabilirler.

Tescil edilmiş ve av döneminde tescil edilecek genel ve devlet avlaklarında il müdürlüğü tarafından belirlenen kotalar MAK tarafından onaylanmış sayılır, 2. maddede belirtilen avlanma süreleri içinde haftanın her günü, 4. maddenin 1. fıkrasında belirtilen günlük avlanma limitleri dâhilinde il geneli veya ülke geneli avlanma izin kartı alan avcının, avlağın bulunduğu il müdürlüğünden aldığı "Belgeyle Avlağında Avlanma izin Belgesi" doğrultusunda avlanılır.

Genel ve devlet avlağında türe ait kota bitince o türün o avlakta avlanması yasaktır. Türlere ait kotalar bittiğinde ise 2. madde de belirtilen avlanma sürelerine uyulmasına gerek kalmadan o avlak ava kapatılacaktır. Ava kapatılması durumu, il müdürlüğü tarafından 4915 sayılı MAK'ın 20. maddesi gereği koruma ve kontrolle görevli olan birimlere, avcı derneklerine duyurulacak, www. milliparklar. gov. tr adresinde de yayınlanacaktır.

Bu avlaklarda; avlanma izin kartı haricinde il müdürlüğünden Özel izin belgesi almadan "Avlağında Avlanma izin Belgesi" almadan avlanmak yasaktır.

Tescil edilen genel ve devlet avlakları MAK kararında; avlaklara ait kotalar ise www. milliparklar. gov. tr adresinde yayınlanacaktır.

Bu av dönemi içerisinde MAK kararının yayınlanmasından sonra yeni tescil edilecek genel ve devlet avlaklarıyla ilgili bilgiler, www. milliparklar. gov. tr adresinde yayınlanacaktır. İl müdürlükleri ise yeni tescil edilen avlaklarla ilgili bilgileri 4915 sayılı MAK'ın 20. maddesinde koruma ve kontrolle görevli birimlere resmi yazı ile bildirecek ve avcı derneklerine duyuracaktır.

Her yıl tescil edilecek devlet ve genel avlakların listeleri, yeni alınacak MAK kararında yayımlanacaktır

GELENEKSEL ATMACACILIK ESAS VE USULLERİ

Atmacacılık kültürünün doğaya zarar vermeyecek şekilde sürdürülmesi amacı ile ulusal ve uluslar arası mevzuat dikkate alınarak, atmacacıların eğitilmesi, sertifika verilmesi, atmacaların muhafazası, tutma ve bulundurma limitleri, doğaya bırakılması ile ilgili esas ve usuller aşağıda belirtilmiştir.

ATMACACILIK EĞİTİMİ

Atmaca (Accipiter nisus) yakalamak, bulundurmak ve atmaca ile avlanmak için, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan işbirliği protokolü kapsamında düzenlenen Avcı Eğitimi Kursuna ve ayrıca 6 ders saatlik Atmacacılık Kursuna katılmak ve başarı belgesi almış olmak şarttır.

Atmacacılık kursları Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan ders notları esas alınarak yapılacaktır. Kurs notlarında yer alan bölümler Doğada Atmaca (I. Bölüm) ve Atmacacılık Geleneği (II. Bölüm) toplam dört saat, Sağlık Bölümü (III. Bölüm) ise iki saat olarak planlanmıştır. Ancak uygulamada süre yeterli olmadığı takdirde üç saate kadar ilave yapılarak toplam süre dokuz saat olabilecektir. Kurslarda eğiticiler, I. Bölüm için avcı eğitimi kurslarında ekoloji veya yaban hayvanları dersini veren eğiticilerden II. Bölüm için yörede atmacacılık kültürünü bilen ve yaşayan kişilerden III. Bölüm olan sağlık bilgisi için ise veteriner hekimler arasından belirlenecektir. Atmacacılık eğitim kurslarının açılmasında tüzüklerinde atmacacılıkla ilgili faaliyetlere yer veren derneklerle işbirliği esastır. Ancak yörede atmacacılıkla ilgili dernek olmadığı takdirde avcı dernekleri ile de işbirliği yapılacaktır.

Kurslara katılabilmek için 18 yaşını doldurmak ve derneğe kayıt olmak gereklidir.

Atmacacılık kursuna katılıp başarılı olanlardan daha önce atmacacılık yaptığı dernek yönetim kurulu tarafından yazılı olarak belirtilen atmacacılara kurs sonunda Usta Atmacacı Sertifikası verilecektir. Atmacacılığa yeni başlayacak, yeterli pratik uygulaması olmayan kişilere ise Aday Atmacacı Sertifikası verilecektir.

Dernekler kursa katılacak üyelerinden hangilerinin yeterli atmacacılık deneyimine sahip olduğunu kurs başvurusu ile birlikte İl Çevre ve Orman Müdürlüğüne bildirecektir. Aday atmacacılar usta atmacacı yanında iki yıl süre ile eğitildikten ve yanında yetiştiği ustası dâhil kayıtlı olduğu dernekçe belirlenecek üç usta atmacacının vereceği referanstan sonra Usta Atmacacı Sertifikası alabileceklerdir. Aday Atmacacı sertifikası ile atmaca tutulamaz, bulundurulamaz ve avlanamaz. Sertifikalar ekte yer alan örneklere uygun olarak hazırlanacaktır.

2011 yılında, Usta Atmacacı Sertifikası alacak kişiler Çevre ve Orman Bakanlığı Döner Sermaye Bütçesine, atmacacılığın geliştirilmesi ve sürdürülebilir yönetiminde ve eğitim giderlerinde kullanılmak üzere 199, 03 TL, aday atmacacı sertifikası alacak kişiler ise 99, 19 TL ödeyeceklerdir. Aday Atmacacı Sertifikalarının süresi beş yıldır ve vizeye tabi değildir. Aday Atmacacı sertifikası alanlar beş yıl içinde Usta Atmacacı Sertifikası almamaları halinde bu belgeleri iptal edilir.

Usta Atmacacı Sertifikaları beş yılda bir beş yılın dolduğu tarihten sonraki ilk ocak ayında vize edilecektir. Usta Atmacacı Sertifikalarının 2011 yılı vize ücreti 99, 19 TL. dir.

Yukarıda belirtilen ücretler 492 sayılı Harçlar Kanunu Genel tebliği uyarınca yeniden değerleme oranında artırılarak bir sonraki yılda uygulanacaktır.

Sertifika alan kişilerin adresleri telefon, faks vb. bilgileri il çevre ve orman müdürlüğünce kayıt edilecektir. Adres değişikliği olduğunda İl Çevre ve Orman Müdürlüğüne bilgi verilecektir.

ATMACA TUTMA, BULUNDURMA ve AVLANMA

Atmaca Tutma

Usta Atmacacı Sertifikası olan atmacacılar bir sezonda en fazla iki atmaca tutabileceklerdir. Tutulan atmacalar İl Çevre ve Orman Müdürlüğünce halkalanacak ve sertifikaya işlenecektir. Halkalar Genel Müdürlükçe temin edilecektir. Atmaca ve Gaço (serçe ve Kızılsırtlı Örümcek Kuşu) yakalamada hareketli ağ ile Gaço (serçe ve Kızılsırtlı Örümcek Kuşu) yakalamada kapan (ragi) kullanılacak, torba ağ (skance, monta) ve sahipsiz opice gibi zararlı usuller kullanılmayacaktır.

Atmacaların 02 Eylül 2011- 31 Ekim 2011 tarihleri arası haricinde tutulması, yuva alanlarında rahatsız edilmesi ve yuvadan alınması yasaktır.

2. 2-Bulundurma

Ustaca atmacacı iki atmacadan birini istediği takdirde kışlamak üzere alıkoyabilecektir. Atmacayı kışlatacak olanların barındırma yeri kontrol edilecektir. Hayvanın rahatça hareket edebileceği genişlikte ve sağlıklı şartlarda barınma yeri bulunmayan kişilerin atmacalarına el konulacaktır.

Yakalanan atmacalardan biri ise mutlaka 31 Ekim–04 Kasım tarihleri arasında İl Çevre ve Orman Müdürlüğünce il veya ilçe düzeyinde belirlenecek bir günde sağlık kontrolü yapılarak topluca doğaya salınacaktır. Salınan atmacalar sertifikadan düşülecektir.

Atmacanın doğal olarak ölmesi halinde halka muhafaza edilecek ve İl Çevre ve Orman Müdürlüğü bilgilendirilecektir.

Atmacayı bulunduran veya elde gezdirenler yanlarında sertifikasını bulundurmak ve kontrollerde göstermek zorundadır.

Avlanma

Usta atmacacılar Serçe ve Kızılsırtlı örümcek kuşunu atmaca yakalama günlerinde yanlarında bulundurabilirler. Bu düzenleme ile Usta Atmacacı Sertifikasına sahip usta atmacacılar 2011–2012 Av Döneminde atmacalarını, yanlarında bulundurabilecekler, bunlarla MAK'ta belirlenen usul ve esaslarla avlanabileceklerdir. Atmaca ile avlanmak isteyenler geçerli avcılık belgesi ile o av dönemine ait avlanma izin kartını almak zorundadırlar.

Usta Atmacacı Sertifikasına sahip atmacacıların atmaca ile avlanmasında, bu Merkez Av Komisyonu Kararında yer alan avlanma günleri, avlanma zamanı ile avlanmasına izin verilen türler ve limitler esastır.

KONTROL ve DENETİM

Bu talimatın uygulanmasını denetlemeye, 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunun 20 inci maddesinde belirtilen birimler yetkilidir. Ayrıca bu düzenlemelerin uygulamaya aktarılmasında, kontrol ve denetiminde atmacacılık veya avcılık dernekleri ile işbirliği yapılacaktır. Bu konuda yeterli çalışma yapmayan derneklerle işbirliğine gidilmeyecek ve bunların üyelerine yeni kurs düzenlenmeyecektir.

Atmacaların her türlü ticareti yasaktır. Yukarıda belirlenen esas ve usuller dışında atmaca tutan, bulunduran veya avlanan atmacacıların sertifikası iptal edilecek ve kendilerine bir daha sertifika verilmeyecek, atmacalarına el konulacak, yasal işlem başlatılacak ve ayrıca Bakanlıkça öngörülen tazminat bedelleri talep edilecektir.

2011–2012 AV VE YABAN HAYVANLARİ TAZMİNAT BEDELLERİ

MEMELİLER VE SURUNGENLER

Pars ( leopar) 50. 000. 00 TL, sırtlan13. 000, 00 TL, Akdeniz foku 8. 000. 00 TL, Hatay dağ keçi ve ceylanı 6. 500. 00 TL. varşak -karakulak 6. 000. 00 TL alageyik 25. 000. 00 TL kızılgeyik12. 000, 00 TL, ayı19. 000, 00 TL, yaban keçisi 12. 000. 00 TL, çengel boynuzlu dağ keçisi15. 000, 00 TL, karaca 3. 000. 00 TL, ceylan ( ahu) 5. 000. 00 TL, porsuk, gelincik, kokarca, kakım ile kokarca familyasındaki bütün türler. 300. 00 TL

Kuşlar: Atmacagiller ve Doğangillerdeki Familyasındaki Bütün Türler 7. 500. 00 TL, Tepeli, Pelikan, Mezgeldek, Toy, Yakalı Toy 3. 500. 00 TL, Orman Horozu, Huş Tavuğu, Turnagiller 2. 500. 00 TL, Akpelikan, Flamingo, Kuğular, Leylekgiller Familyasındaki Diğer Türler 1. 500. 00 TL, Küçük Karabatak, Küçük Sakarca 700, 00 TL, Kargagiller 100, 00 TL

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 22.08.2011 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Türklim Olağan Genel Kurulu Yapıldı...
 » Necmettin Orman Vefat Etti!...
 » Hopa’da Gözyaşı Ve Acı Vardı...
 » Chp’den Sonra Akparti’den Miting Ha...
 » Rauf Başar Ödül Töreni Düzenlendi...
 » Artvin’de Kayak Şenliği Sona Erdi...
 » Doğu Karadeniz İçin Yeni Bir Fırsat...
 » Hopa’nın Kadınları, Muhteşemsiniz!...
 » Hopa Tso Açü Meslek Yüksekokulu’nu...
 » Hopa’da Sivil Savunma Programı Gerç...