Deriner Barajı, Yılda 2 Milyar 300 Milyon Kwh Elektrik Enerjisi Üretecek

28/06/2011 22:19

Deriner Barajı Ve Hidroelektrik Santrali Türkiye'nin Kuzeydoğusunda Bulunan Doğu Karadeniz Bölgesinde, Artvin Sınırları İçerisinde Çoruh Nehri Üzerinde Ve Artvin İl Merkezini Erzurum İl Merkezi´ne Bağlayan Devlet Karayolu Üzerindeki Köprünün 5 Km Membasındadır.


Haber: Hayati Akbaş







Çoruh Nehri üzerindeki ilk kilit baraj olan Deriner Barajı Çift Eğrilikli Beton Kemer Barajlar arasında Türkiye'nin birinci Dünya'nın 4. büyük barajı olacaktır. Deriner Barajı'nın temelden yüksekliği 249 metre, uzunluğu 720 metre ve genişliği temelde 55–60 metre krette 12–18 metre olacak şekilde planlanmıştır. 1969 hektometre küp su toplanacak olan barajda yılda 2 milyar 300 milyon KWH Elektrik Enerjisi üretilecektir.

DERİNER BARAJI HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Baraj yeri Artvin İlinin güneydoğu istikametine düşmektedir ve Artvin İl merkezine karayolu ile uzaklığı yaklaşık 10 km'dir. Baraj yerinin Borçka üzerinden Hopa'ya uzaklığı yaklaşık olarak 65 km'dir.

Baraj yerinin bölgede bulunan üç il merkezine olan uzaklıkları ise şöyledir.

Erzurum: 197 km

Rize: 159 km

Trabzon: 235 km

Karadeniz sahilinde Samsun, Trabzon ve Hopa'da bulunan limanlar sayesinde ağır yükler ve ambalajların tahliyesi rahatlıkla sağlanabilmektedir. Ayrıca geçici ithalat için bu limanlar ve Sarp sınır kapısı da kullanılabilmektedir.

Baraj yerine en yakın hava alanları Trabzon, Erzurum ve Kars'ta olup her gün Ankara ile karşılıklı uçak seferleri bulunmaktadır.

Proje sahasının genel iklim karakteristiği, Karasal Doğu Anadolu ve mutedil Karadeniz iklimleri arasında geçiş bölgesi özelliklerini göstermektedir. Proje yerinde yıllık ortalama yağış 650, 6 mm'dir.

En yüksek sıcaklık Ağustos ayında 43, 0 C° en düşük sıcaklık Ocak ayında -16, 1C° olarak ölçülmüştür. Yıllık ortalama sıcaklık ise 12, 3C°'dir. Bu değer, şartnamenin hazırlanmasından sonraki veriler eklenerek yeniden değerlendirilmiş ve 12, 7C° olarak hesaplanmıştır. Rezervuarda yıllık ortalama buharlaşma 992 mm olacaktır.

Çoruh nehrinin Baraj yerinde yıllık ortalama akım miktarı yaklaşık 5 x 109 m3 veya ortalama debi olarak 160 m3/s dir. Baraj yerinde 16 yıllık kayıtlara göre maksimum ve minimum debiler sırasıyla 1264 m3/s ile Mayıs 1987'de 31, 4 m3/s ile Eylül 1983'de olmuştur. Buna göre baraj yerinde 25 ve 100 yıllık muhtemel taşkın debileri sırasıyla 1442 m3/s ve 1804 m3/s olarak tahmin edilmiştir. (Nisan 2005'te 1576 m3/s) Muhtemel maksimum 10110 m3/s taşkın debisinin ötelenmesi neticesinde toplam Dolusavak (üstten aşmalı ve orifis) proje debisi (2 x 1125) + (8 x 875) = 9250 m3/s tahmin edilmiştir.

BARAJIN JEOLOJİK YAPISI

Baraj yeri, Çoruh Nehri'nin muhtemelen Rize Plütonuna ait olan kristalin bir kütlede açmış olduğu V şekilli bir vadide yer alır. Bölge morfolojik olarak dik yamaçlar (genellikle 45°), özellikle sol sahilin alt kısmında yer alan sarp kayalıklar ve derin olarak oyulmuş dar derelerle karakterize edilir.

Anakaya baraj yerinde iyi mostra vermiştir; grano diorit yapı hâkimdir, araya andesit dyke'lar girmiştir. Yan derelerde ve şevlerin eteğinde ise bloklu talus malzemesi ile örtülüdür. Talus çökellerinin kalınlığı 1 m~8m arasında değişmektedir.

Vadi tabanı iri taneli alüvyal malzeme ile örtülüdür. Alüvyonun kalınlığı yaklaşık 40m'dir. Nehir tabanı kotu 195m, alüvyon altındaki kaya kotu (vadinin tabanındaki anakaya) 155m'dir.

Baraj yeri dahil proje sahası, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından 1972 yılında hazırlanmış olan Bölgesel deprem haritasında 4. deprem bölgesinde yer almaktadır. 3. derece deprem bölgesi 20 km güneyde Çamlıkaya - Demirkent-Ardanuç hattından başlar. Baraj yerinden 90 km güneyde bulunan Tortum-Narman 2. derece deprem bölgesi içindedir. Proje sahasının 130 km güneyinde bulunan Erzurum-Erzincan hattı 1. derece deprem bölgesi içinde yer alır.

Deriner Barajı için deprem şiddeti (yatay deprem ivmesi) 0, 35 g yardımcı yapılar için ise 0, 20 g seçilmiştir.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 28.06.2011 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Türkiye Gazeteciler Federasyonu Üye...
 » Deriner Barajı Şubat 2012’te Elektr...
 » Cerattepe İçin Yeni İddia...
 » Deriner Barajında Sona Yaklaşılıyor...
 » Deriner Barajı Elektrik Üretimi Yüz...
 » Yusufeli Barajı, Türkiye’nin Gurur...
 » Artvin Valiliği Sosyal Medyadan Art...
 » Artvin Cerattepe Madeni Mahkemelik...
 » Artvin Nisan Ayı İl Genel Meclisi K...
 » Vali Cirit, Yusufeli Ve Hes İnşaatı...
 » Yusufeli Barajında Önemli Bir Yol K...
 » Çetin Demirkaya Meclis Üyelerini Ge...
 » Yusufeli’nde İşhan Kilisesi Restore...
 » Yusufeli Barajı İçin İmza Töreni Ge...
 » Deriner Barajında Su Seviyesi Maksi...
 » Bir Başkadır Macahel'de Hayat...
 » Barhal Kilisesi Ziyaretçilerini Bek...
 » Yusufeli Barajının İptalini İstedil...
 » Geleneksel Artvin Evlerinden Birkaç...
 » İl Genel Meclisi Aralık Ayı Kararla...



En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Hopa Belediye Başkanı Seçilen Utku...
 » Artvin’i Yasa Boğan Ölüm...
 » Turgay Ataselim Teşekkür Mesajı Yay...
 » Bilgehan Erdem Hem Ziyaret Ediyor H...
 » Hopa Belediyesi Geleneği Devam Etti...
 » Ati Utku Cihan’dan İddialı Çıkış...
 » Hopa Belediye Meclis Üyeleri Belli...
 » Nöbette Olan Kamu Görevlileri Ve Ha...
 » Ulaştırma Bakanı Hopa Yolunda İncel...
 » Hopaspor Yönetimi Kongre Kararı Ald...