Artvin Çoruh Üniversitesi'nde Mezuniyet Töreni Düzenlendi

10/06/2011 08:18


Haber: Hayati Akbaş







Artvin Çoruh Üniversitesinde, 2010–2011 eğitim-öğretim yılı 5. dönem mezuniyet töreni düzenlendi.

Üniversitenin Seyitler Köyü Yerleşkesinde düzenlenen törene, Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duman, Erzurum Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fikret Koçak, DSİ 26. Bölge Müdürü Muammer Keleş, Artvin Orman Bölge Müdürü Ömer Naci Kaya, bazı daire amirleri, öğretim üyeleri, öğrenciler ve veliler katıldı.

Törende bir konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Duman; "Üniversitemizin gelişmesi için her daim desteğini esirgemeyen, hayırsever işadamlarını üniversitemizin gelişmesi için yatırım yapmaya teşvik eden Sayın Valimiz Mustafa Yemihalıoğlu'na minnettar olduğumu ifade ederek teşekkür ediyorum. Onun çabaları sayesinde şehrimiz ve üniversitemiz mükemmel bir kongre ve kültür merkezine, Borçka İlçesi de yine mükemmel bir MYO'na kavuşuyor. İlk kez burada Borçka Acarlar MYO'nun kuruluşunun tamamlandığını sizlere ilan ediyorum. Bu yüksek okulumuzun binasını inşa etmekte olan Sayın İsmet Acar'a ve kongre ve kültür merkezimizin önemli bir kısmını finanse eden Sayın Nihat Gökyiğit'e bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum.

Ayrıca Üniversitemizin gelişmesine görevi olsun veya olmasın destek olan değerli Kamu Yöneticilerine ve sivil toplum kuruluşlarına ve Ülkemizin dört bir yanından gelen öğrencilerimizi, kendilerine yabancılık hissini duyurmadan ağırlayan Artvin Halkına da teşekkür ediyorum.

Gerçekleştirdiğimiz eğitim ve öğretim sonucunda mezunlarımızı sadece iş arayan değil, birer iş yaratıcısına dönüştürebilmek zorundayız. Bilimsel çalışmalarımız sadece akademik yayınlara yönelik olarak kalmamalı, onların aynı zamanda sosyoekonomik yeniliklerin kaynağını oluşturmasını sağlayabilmeliyiz.

Değerli öğrenciler, sizleri yakından izliyor, sorunlarınızı ve şikâyetlerinizi biliyor ve ciddiye alıyoruz. Ülkemizin ve şehrimizin sunduğu imkânları en verimli şekilde hizmetinize sunmaya çalışıyoruz. Henüz kuruluşu tamamlanmamış bir kampüsde, öğrenim görüyorsunuz. Bunun zor bir durum olduğunun farkındayız. Henüz kapalı spor salonu, kongre merkezi, merkezi laboratuar ve fakülte binaları tamamlanıp hizmete açılmadan sizler mezun oluyorsunuz. Sizin ardınızdan gelenler için bu eksiklikler tamamlanmış olacak. Gelecek yıl altyapısı ve binaları tamamlanmış mükemmel bir kampüste öğrencilerimizi karşılayacağız. Ancak şurası bir gerçektir ki üniversite fiziki yapılardan ziyade insan unsurundan oluşur. Ve Artvin Çoruh Üniversitesi öğretime açtığı programlarında yeterli sayıda ve yeterli vasıfta öğretim elemanına sahip olarak sizlerin de iyi yetişmesini sağlamıştır. Üniversitemizin verdiği diplomalar tüm ülkede tanınırlığa ve geçerliğe sahiptir. Mezun öğrencilerimiz gerek özel sektörde gerekse kamu sektöründe diğer üniversite mezunlarıyla rahatlıkla rekabet edebileceklerdir. Bu konuda yeterli donanıma sahip olarak mezun edilmişlerdir. Kendileri de bu durumun farkında olmalıdırlar. Aşağılık kompleksine kapılmamaları, özgüvenlerini yitirmemeleri gerekmektedir.

Değerli Konuklar, ülkemiz son yıllarda adeta kabuğunu kırarak yükseköğretimde çok büyük atılımlar yapmıştır. Ülkemizde üniversite sayısı 165'i aşmıştır. Uluslar arası indekslerce taranan dergilerde yayınlarımız, gerçekleştirdiğimiz projeler geçmişle kıyaslanamayacak derecede artmıştır. Bu baş döndürücü gelişmelere rağmen henüz gelişmiş ülkelerin ulaştığı seviyenin ve sayısal verilerin çok gerisinde kalmaktadır. Ülkemizde açık ve uzaktan öğretimle birlikte okullaşma oranı % 40'a ulaşırken, bu oran OECD ülkelerinde % 50–60 bandında seyretmektedir. Geçmişte yükseköğretim bir elit eğitimi iken zamanımızda kitleselleşmiş ve küreselleşmiştir. Yükseköğretim, ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora aşamalarından oluşmaktadır. Ülkemizde yüksek lisans ve özellikle doktora öğretimi oldukça yetersizdir. Ayrıca doktora öğretimi neredeyse bütünüyle öğretim üyesi olmak için yapılmaktadır. Hâlbuki bilim ve teknolojinin geliştirilmesinde başat rolü olan doktora öğrenimi yalnızca üniversitede yer almak için değil, hayatın diğer alanlarında da gereklidir. Bu yüzden mezun öğrencilerimizin yüksek lisans ve doktora öğrenimine devam etmelerini şiddetle tavsiye ediyorum.

Değerli konuklar her daim üniversitelerin ekonomik etkilerinden bahisle önemleri vurgulanır. Halbuki üniversiteler daha ziyade kültürel katkı ve özellikleriyle ön plana çıkarılmalıdırlar. Üniversitenin bulunduğu bölge insanının kültürel yaşamına katkıları, üniversitenin ekonomik olmayan sosyokültürel etkileri olarak ortaya çıkmaktadır. Sanat galerileri ve müzeler, üniversitenin sunduğu akademik ve kültürel programlar şehirle üniversite arasında organik bir bağın oluşmasına yardımcı somut sosyokültürel örneklerindendir. Şehirlerin sosyoekonomik yerini ve önemini belirleyen işlevler; ekonomik, kültürel, idari ve siyasi boyutlardadır. Özellikle kültürel işlevler açısından bakıldığında, söz konusu şehirde bulunan yüksek öğretim kurumlarının gerçekleştirdiği akademik, kültürel ve sanatsal etkinlikler şehrin gelişimiyle doğrudan ilişkilidir. Bu durumda, şehir üniversite etkileşimini artırmaktadır.

Medeni değerleri yaygınlaştırmak üniversitenin öncelikli kültürel rolüdür. Küreselleşmenin, küresel-evrensel değerler kadar bölgesel-yerel değerleri ve ihtiyaçları ön plana çıkaran dinamikleriyle, üniversiteler bulundukları bölge ve şehirlerin ihtiyaçlarına daha duyarlı hale gelmektedir. Bir şehirdeki üniversite varlığı, sanatsal ve kültürel etkinliklerin düzenlenmesine olumlu katkıda bulunacağı gibi, sosyal ve eğlence mekânları, alışveriş merkezleri gibi ticari girişimlerin yatırım kararlarına da olumlu katkı sağlamaktadır. Üniversite özellikle yetişmiş insan kaynağı ve bilgi birikimiyle bölgesel kamu kurumlarına, sivil toplum örgütlerine katkıda bulunabilir. Bu şekilde ekonomik, sosyokültürel katkılar yanı sıra demokratikleşme süreçleri de olumlu etkilenecektir.

Kıymetli Paydaşlarımız, Şimdi de Üniversitemizin gelişimi ve planları ile ilgili bazı bilgileri sizlere sunmak istiyorum. Önümüzdeki yıl 800 ilave öğrenci kabul ederek toplamda 4000 öğrenci sayısı aşılacaktır. Üniversitemin fiziki altyapısı artık yaşanabilir bir kampus sunma aşamasına gelmiştir. Seyitler kampusumuz kapalı spor salonu, açık sahaları, merkezi araştırma laboratuarı, sosyal faaliyetler merkezi ve eğitim binaları ile tamamlanma aşamasına gelmiştir. Hemen yanında iki blok olarak inşa edilen eğitim binalarına Fen-Edebiyat Fakültesi yerleşecek. Geçen seneki mezuniyet konuşmamda bundan sonraki yatırımlarımızın Şehir Yerleşkesine yapılacağını söylemiştim. İlk olarak 12000 metrekare kapalı alan için ihale açıldı. Haftaya sonuçlanacak ve kısa bir süre sonra inşaat başlayacak. Eğitim Fakültesi ve SYO orada inşa edilecek binalara yerleştirilecek. Ardında diğer inşaatlar gelecek ve Artvin geri dönülmez bir biçimde bir üniversite şehri olacaktır. Sözlerime son verirken yeni mezunlarımızın bundan sonraki hayatlarında başarılı olmalarını diliyorum. Mezun izleme sistemimizle onlara olan desteğimizi sürdüreceğiz. Onlar bizim gururumuzdur. Sabrınız için tekrar teşekkür ediyor ve saygılarımı sunuyorum" dedi.

Daha sonra, Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duman ve Erzurum Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Fikret Koçak tarafından bölümlerinde ilk üçe giren öğrencilere plaket verdi.

Mezuniyet andının okunmasının ardından 450 öğrenciye diplomaları verildi. Diplomalarını alan öğrenciler hep birlikte keplerini havaya atarak mezuniyet sevincini kutladı.

Tören, Vali Yemlihalıoğlu'nun, AÇÜ Rektörü Duman ve Atatürk Üniversitesi Rektörü Koçak ile birlikte Eğitim Fakültesi 4. sınıf öğrencileri tarafından hazırlanan heykel ve resim sergisini açmasıyla sona erdi.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 10.06.2011 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Eğitim Haberleri
 » Artvin’de Akıl Ve Zeka Oyunları Tur...
 » Hopa’da Akıl Oyunlarında Heyecan Do...
 » Proje Hareketliliği Portekiz'de Dev...
 » Kaymakam Arslantürk Okul Ziyaretler...
 » Hopa Özel Eğitim Okulu İnşaatında İ...